Barbara Fischer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbara Fischer
Personage uit Goede tijden, slechte tijden
Debuut 15 april 1999
Laatst gezien 30 november 2015
Speelduur 1999–2011 • 2015
Reden vertrek Vertrok samen met Morris Fischer naar Curaçao
Gespeeld door Charlotte Besijn
Afleveringen 1704–4030 • 4193–4194
Persoonsinformatie
Volledige naam Barbara Francine Fischer
Bijnaam Bar
Alias Babara Thornton
Barbara Alberts
Geslacht vrouw
Geboren 12 oktober 1962
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlandse
Beroep Eigenaar Bed & Breakfast op Curaçao
Familie
Ouders Lodewijk Fischer
Charlotte Fischer
Broers Bas Fischer
Zussen Valerie Fischer
Huwelijk David Thorton (1983–1990)
Jef Alberts (2001–2004)
Kinderen Charlie Fischer (adoptief)
Morris Fischer
Jonas Alberts (legaal)
Kleinkinderen Valentijn Sanders
Familie Charlie Fischer (nichtje)
Florien Fischer (nichtje)
Fos Fischer (neefje)
Fay Fischer (nichtje)
(en) IMDb-profiel

Barbara Fischer (voorheen Alberts) – voluit Barbara Francine Fischer – was van 1999 tot 2010 een vast personage uit de Nederlandse soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. In 2011 en 2015 keerde ze nog even terug. Charlotte Besijn gaf gestalte aan Barbara.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Actrice[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Charlotte Besijn voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Casting[bewerken]

In 1998 werd Besijn gevraagd auditie te doen voor GTST. In eerste instantie was ze wat terughoudend; ze zat niet op een rol in een soap te wachten omdat ze hield van taal, "van mooie stukken", iets dat doorgaans niet van toepassing is bij soaps. Maar omdat ze destijds geen werk had, besloot ze om te auditeren. Zelf zei ze dat ze er niet echt in geloofde, omdat het een grote rol was en ze zichzelf daar eigenlijk te onervaren voor vond. Bovendien was de actrice eigenlijk te jong voor de rol.

Zonder verwachtingen en heel ontspannen deed ze de screentests, die ze eenvoudig doorstond. Vervolgens moest ze in de studio auditie doen met Bartho Braat als tegenspeler en uiteindelijk bemachtigde ze de rol.[1] De eerste aflevering van GTST met Besijn als Barbara Fischer werd uitgezonden op 15 april 1999.[2] Het personage zou eerst Carmen gaan heten, maar de producent en Besijn gaven later de voorkeur aan de naam Barbara.

Naast Charlotte Besijn deden ook Alexandra Blaauw, Ingeborg Ansing en Monique Rosier auditie, die alle drie bij de laatste ronde kwamen. Alle drie kwamen later in een andere soapserie terecht. Opmerkelijk was dat ze voor Carmen/Barbara een wat oudere actrice zochten van rond de 45 jaar, terwijl er veel actrices van tussen de 35 en 40 auditie kwamen doen.

Vertrek[bewerken]

Op 10 februari 2010 werd in RTL Boulevard bekendgemaakt dat Besijn Goede tijden, slechte tijden ging verlaten, om zich te gaan richten op spelregie.[3] Vanaf augustus 2010 was zij werkzaam bij de regieafdeling van de soap.[4][5] Barbara Fischer verliet Meerdijk in de aflevering uitgezonden op 16 april 2010; ze emigreert naar Curaçao om samen met haar zoon Morris een bed and breakfast te openen.[6] Besijn sloot een terugkeer niet uit, maar wil eerst andere dingen gaan doen.[7] Begin februari 2011 keerde Besijn tijdelijk terug in GTST, ter gelegenheid van de bruiloft van Charlie en Rik.[8]

Besijn kwam in 2015 voor in de GTST-app Meerdijk, waar Barbara een Skype-gesprek had met Jef. Deze aflevering kwam 30 november 2015 online.

Algemene informatie[bewerken]

Karakter[bewerken]

Barbara is een zorgzaam type, ze is erg betrokken bij de mensen om zich heen en is altijd bereid te helpen. Ze vecht voor haar idealen en heeft veel doorzettingsvermogen. Hoewel ze zeer sociaal is, bouwt ze bij persoonlijke tegenslagen vaak een muurtje om zich heen en heeft er dan veel moeite mee om mensen toe te laten en in vertrouwen te nemen.

Ze heeft niet veel vrienden, maar de vrienden die ze heeft, kent ze wel door en door. Contacten met familie en vrienden zal ze niet snel laten verwateren. Ze is constant op zoek naar een perfecte harmonie, niet alleen voor zichzelf, maar ook in haar relatie met anderen.

In een stressvolle situatie weet ze haar hoofd lang koel te houden en lijkt ze de rust zelve, maar dat is vaak slechts de buitenkant.

Beroepen[bewerken]

Nadat Barbara was vrijgelaten uit de Meerdijkse gevangenis, zocht ze een baan als apothekersassistente. Na twee jaar werd ze de vaste assistent in de huisartsenpraktijk van Gijs Bentz-van der Berg. Na diens vertrek uit Meerdijk was ze enige tijd werkloos. Samen met Ludo Sanders richtte ze het bedrijf Fischer Events op. Als directrice en enige werknemer van het bedrijf organiseerde ze diverse evenementen. Het bedrijf ging na ruim twee jaar op in Sanders Inc. Ze bleef tot 2007 werken voor Fischer Events. Daarna richtte ze, tezamen met Robert Alberts het bedrijf Alberts|Fischer op, om de evenementenorganisatie door te zetten. Het bedrijf werd na een klein jaar opgedoekt toen Robert naar Japan emigreerde. Daarna ging Barbara gewoon verder met het organiseren van evenementen, opnieuw onder de naam Fischer Events. Sinds april 2010 is Barbara samen met haar zoon Morris eigenaar van een bed and breakfast op Curaçao.

  • Apothekersassistent (1999–2001)
  • Doktersassistent "Gijs Bentz van der Berg (2001–02)
  • Eigenaar en Event-planner "Fischer Events" (2003–05, 2008–10)
  • Mede-eigenaar en Event-planner "Alberts|Fischer" (2007–08)
  • Mede-eigenaar "naamloze B&B" (2010–)

Vrienden en vijanden[bewerken]

Sinds haar aankomst in Meerdijk was Barbara goed bevriend met Janine Elschot en Laura Selmhorst. Nadat haar huwelijk met Jef Alberts op de klippen was gelopen, bleven de ex-geliefden goede vrienden. Barbara kon het ook goed vinden met Jefs nieuwe vrouw Dorothea Grantsaan. Haar band met Martijn Huygens was in eerste instantie puur vriendschappelijk, maar groeide langzaamaan uit tot een liefdesrelatie. Verder kon ze het goed vinden met Maxime Sanders. Door haar affaire met Martijn, had Barbara geen goede band met Irene Huygens. Vlak voordat Barbara naar Curaçao vertrok, sloten de twee vrede.

Relaties[bewerken]

Verleden[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Over Barbara's jeugd is weinig bekend, behalve dat zij in de ogen van haar ouders nooit iets fout kon doen. Haar jongere zus Valerie was hier flink jaloers op en kwaad omdat ze overal straf voor kreeg, ook voor dingen die ze niet gedaan had. Barbara heeft ook nog een oudere broer, Bas.

Huwelijk met David[bewerken]

Barbara is nog maar net getrouwd met David Thornton, als hij haar bedriegt met Barbara's eigen zus Valerie. Valerie blijkt dan ook nog zwanger van hem te zijn. Dit wordt voor de buitenwereld verborgen gehouden en na de geboorte van Charlie wordt het kind dan ook in Barbara's armen geduwd. Desondanks zorgt Barbara voor Charlie alsof het haar eigen kind is, maar houdt de waarheid angstvallig geheim.

Niet lang daarna raakt Barbara zelf zwanger van David. Na de geboorte van Morris lijkt het huwelijk op te krabbelen, maar al snel blijkt dat David opnieuw ontrouw is geweest. Barbara vraagt hierop de scheiding aan. Vanaf dat moment zien Morris en Charlie hun vader nauwelijks meer, omdat Barbara ervan overtuigd is dat hij enkel een slechte invloed heeft op de kinderen.

Levensloop in Meerdijk[bewerken]

Aankomst[bewerken]

Als haar opstandige puberdochter Charlie zichzelf zo in de problemen brengt dat ze eigenlijk de gevangenis in moet, besluit Barbara de straf van haar dochter uit te zitten om haar dochter zo betere kansen voor de toekomst te geven.

Wanneer Jef Pete Jenssens bezoekt in de gevangenis, loopt hij Barbara per toeval tegen het lijf. Er is direct sprake van een klik en Jef gaat vaker bij haar op bezoek. Wanneer Barbara wordt vrijgelaten, neemt Jef haar en haar twee kinderen onder zijn hoede. Al snel moeten zowel Barbara als Jef bekennen dat ze verliefd zijn op elkaar.

Niet lang daarna duikt Barbara's ex-man David weer op, in eerste instantie om het contact met zijn kinderen weer aan te halen. Vervolgens wil hij ook Barbara weer voor zich winnen. Dit lukt in eerste instantie, want Barbara verbreekt haar relatie met Jef. Samen met David wil ze graag een huis kopen. Tijdens de huizenjacht betrapt Barbara David en de vrouwelijke makelaar tijdens een vrijpartij. Ze breekt weer met David en herstelt met enige moeite haar relatie met Jef.

Huwelijk & kinderwens[bewerken]

In het seizoen uitgezonden in 2001 besluiten Jef en Barbara te trouwen en na hun huwelijk dringt ook de wens samen een kind te krijgen zich op. Na diverse pogingen en een onderzoek in het ziekenhuis blijkt Barbara echter onvruchtbaar te zijn geworden en het paar wendt zich tot draagmoeder Meike Griffioen. Hoewel Charlie een klein broertje of zusje niet ziet zitten en Meike een fors bedrag biedt om de zwangerschap te laten afbreken, zet Meike Jonas op de wereld. Jonas heeft een slechte gezondheid. Door haar relatie met Robert weet Meike het meteen als Jonas herstelt en eist dan plotseling het kind op.

In werkelijkheid is Jonas dan al overleden. Janine heeft haar pasgeboren zoon Lucas omgeruild met Jonas, omdat ze bang was dat haar man Ludo erachter zou komen dat Lucas niet zíjn zoon is, maar die van Stefano. Uiteindelijk komt de waarheid toch uit en komt Janine haar eigen kind ophalen. Barbara en Jef laten hun gezamenlijke kinderwens varen. Het huwelijk gaat door een dip en krijgt opnieuw flink wat te verduren als Jef verliefd wordt op de veel jongere Isabella Kortenaer. Zij beantwoordt zijn gevoelens echter niet. Hij beseft dat hij het prima heeft met Barbara en kiest dan ook volledig voor haar.

Faillissement & Remco[bewerken]

Als Jef failliet wordt verklaard na een verkeerde investering in Mar Azul, begaat Barbara een slippertje met Remco Terhorst; ze hoort pas later dat hij de zoon van Jef is. Ze blijft in eerste instantie bij Jef en woont zelfs even met hem in een caravan, maar de spanningen lopen zo hoog op dat Barbara bij hem weggaat. Ze neemt contact op met Remco en vraagt hem om het huis en alle spullen terug te kopen, zodat zij en haar kinderen verder kunnen met hun leven.

Jef wil echter niets van de steun van Remco weten en gaat zwerven op straat. Samen met Remco en Charlie gaat Barbara op zoek naar Jef; tijdens deze zoektocht komt Barbara een zwerver tegen die zegt Jef te kennen en brengt haar naar de plaats waar hij zich zou bevinden. De man doet echter een poging om haar te verkrachten; Charlie en Remco vinden haar precies op tijd. Als ze later door de stad lopen, komen ze Jef tegen. Hij moet niets van hen hebben en teleurgesteld gaan ze terug naar huis.

Barbara geniet van haar leven met Remco, Morris en Charlie als plotseling de zwerver Casper voor de deur staat. Hij is een goede vriend van Jef en vertelt Barbara dat haar echtgenoot ernstig ziek is. Zijn toestand is levensbedreigend en hij komt in het ziekenhuis terecht. Als hij uit coma wil hij in eerste instantie terug naar zijn gezin, maar als hij ontdekt dat Barbara een affaire heeft met Remco, besluit hij terug te gaan naar Casper. Niet veel later staat hij weer bij Barbara voor de deur, om zich te wreken op Remco. Na een lange strijd en een goed gesprek leggen Jef en Remco het bij. Jef accepteert de hulp van zijn zoon.

Valerie & Charlies ongeluk[bewerken]

Inmiddels is ook Barbara's zus Valerie in Meerdijk komen wonen. Met de komst van Valerie is ook het geheim van de familie Fischer dichterbij gekomen. Barbara eist dat haar zus de stad weer verlaat, om ervoor te zorgen dat het geheim niet uitkomt.

Als bij Valerie baarmoederhalskanker wordt geconstateerd, beseft zij dat Charlie haar enige kind is. Ze gaat dan ook steeds meer tijd aan haar besteden, tot groot ongenoegen van Barbara. Valerie wil bovendien aan Charlie de waarheid vertellen. De twee maken ruzie als Charlie binnenkomt en zij vertrekt vervolgens kwaad weer van huis. Op datzelfde moment vertrekt Robert onder invloed van cocaïne naar het ziekenhuis, waar de toestand van de comateuze, zwangere Laura met de seconde verslechtert. Valerie vertrekt met een taxi om Charlie op te zoeken en haar de waarheid te vertellen, en Barbara belt Charlie om ervoor te zorgen dat Charlie naar huis komt en niet naar Valerie zal luisteren. De twee verhalen komen bij elkaar als Robert Charlie aanrijdt, zonder zich daarvan bewust te zijn.

Terwijl Barbara door de telefoon tegen haar dochter praat, is Valerie is als eerste ter plaatse na het ongeluk. In alle emotie vertelt Valerie aan Charlie dat niet Barbara, maar zijzelf Charlies moeder is. Charlie herinnert zich daar achteraf echter niets van. In eerste instantie wordt bij haar een dwarslaesie geconstateerd, maar al snel komt de arts terug op zijn diagnose: er is, behalve de verlammingsverschijnselen, geen aanwijzing dat Charlie iets heeft overgehouden aan het ongeluk, en meent dat het een psychische oorzaak heeft. Beide vrouwen beseffen dat ze eerlijk moeten zijn tegenover Charlie, en vertellen haar dan ook de waarheid omtrent haar geboorte.

Inmiddels is Robert erachter gekomen dat hij Charlie heeft aangereden, en al snel is ook Jef op de hoogte. Robert beseft dat hij van zijn leven een puinhoop heeft gemaakt en wil zichzelf van het leven beroven door van een gebouw te springen. Milan weet hem hiervan te weerhouden.

Wout, Anouk & de scheiding[bewerken]

Net als het weer rustig lijkt, betrapt Jef Barbara met Wout Zevenaar, de fysiotherapeut van Charlie. Barbara verbreekt het contact met Wout, maar inmiddels heeft Jef het ook gehad met de huwelijkse trouw en wordt verliefd op Anouk de Ruyter, een klant van Alberts&Alberts. De affaire duurt lang en vergt veel van Barbara, die zich kwetsbaar opstelt en afwacht tot Jef op Anouk is uitgekeken. Uiteindelijk loopt de affaire op niets uit, maar Jef ziet geen toekomst meer in zijn huwelijk met Barbara. Zij probeert haar huwelijk op allerlei manieren te redden, maar Jef zet de scheiding door.

Na de scheiding neemt Barbara Ludo Sanders in huis, die na een wraakactie van Martine Hafkamp volledig aan de grond zit en verder nergens terechtkan. Ze worden verliefd op elkaar, maar hun relatie duurt niet lang: Ludo valt voor de charmes van Valerie en laat Barbara alleen achter. Ondertussen hebben de twee wel het bedrijf Fischer Events uit de grond gestampt.

Robert & Auntie Annie[bewerken]

Barbara ontfermt zich over Robert Alberts, die na het stuklopen van zijn relatie met Valerie veel moeite heeft om van de alcohol af te blijven. Ze zorgt ervoor dat Robert zijn verslavingen afzweert. Barbara en Robert komen dichter bij elkaar te staan als Robert aan de opdrachtgever van de Auntie Annie-campagne vertelt dat Barbara zijn vrouw is en Charlie en Morris hun kinderen. Het ‘gezin’ wordt de hoofdpersoon in een online reallifesoap, een onderdeel van de campagne. Langzaam bloeit er ook echt iets op tussen Robert en Barbara, waardoor het voor de campagne verzonnen verhaal langzaamaan echt wordt.

George van der Meer, de Amerikaanse opdrachtgever van Auntie Annie, biedt de familie Alberts-Fischer een reis aan naar Portugal. Morris, Charlie, Valerie en Barbara gaan onder leiding van een gids de bergen in. Morris is al snel afgeleid door de vrouwelijke gids en Charlie laat Valerie en Barbara alleen, zodat ze hun ruzie kunnen uitpraten. De twee zussen hebben hun beste gesprek sinds jaren over Charlie, maar ook over hoe het er vroeger aan toe ging thuis. Net als de twee zussen de strijdbijl hebben begraven, slaat het noodlot toe en valt Valerie van een rots. Ze wordt zwaargewond teruggebracht naar Nederland en raakt in coma, maar Charlie overtuigt Barbara ervan dat Valerie niet wil leven als een plant. Ze besluiten de stekker eruit te trekken.

Bovendien komt de opdrachtgever van de campagne achter de leugen omtrent de familie Alberts-Fischer en alle andere dingen waar de conservatieve Amerikaan het niet mee eens is, zoals de biseksualiteit van Morris en de verslavingen van Robert. A&A wordt aangeklaagd en gaat failliet en Robert en Jef houden hier flinke schulden aan over. Ludo Sanders biedt aan A&A over te nemen, inclusief Robert en Jef. Die laatste besluit zich, met het geld van zoon Remco, uit het bedrijf te kopen. Robert en Barbara gaan wel voor Ludo werken. Hoewel Barbara bij Robert Alberts blijft na het faillissement van Alberts&Alberts, dient de volgende klap zich al snel aan: Linda Dekker, duikt weer op en opnieuw kan Robert haar verleiding niet weerstaan. Als Barbara achter de affaire komt, stuurt ze Robert weg. Robert wil op zijn beurt niet blijven omdat Barbara zonder te overleggen Fay, Florien en Fos − de kinderen van haar broer Bas − in huis heeft genomen. Ze zijn even uit elkaar, maar uiteindelijk komen ze terug bij elkaar.

Terwijl Barbara rouwt om de dood van haar zus Valerie, komen zij en Charlie weer dichter tot elkaar. De band tussen de twee heeft veel te verduren gekregen, maar ze worden weer net zo close als voorheen. Hoewel Charlie nu de waarheid kent, blijft ze Barbara als haar moeder zien.

Het moordspel[bewerken]

Ludo Sanders overleeft een moordaanslag die was opgezet door Robert Alberts, Sjors Langeveld, Bing Mauricius en Morris, vier gewone Meerdijkers en wil wraak. Hiervoor werkt hij samen met Janine. Samen met Robert, Sjors, Bing en Morris wordt Barbara door Ludo ontvoerd en opgesloten in een kleine ruimte op een boot, met enkel een aantal flessen water om te overleven. De dader moet bekennen door op de rode knop is een naastgelegen kamertje te drukken. Als Robert gewond raakt, smeekt Barbara om hulp en in haar wanhoop drukt ze op de rode knop. Zij en Bing, die haar wilde tegenhouden, worden opgesloten in het nog kleinere kamertje, dat vol water loopt. Als Barbara en Bing dreigen te verdrinken, bekent Morris de moordpoging en maakt daarmee een einde aan de ontvoering.

Ludo wordt vrijgelaten wegens een vormfout in het dossier, maar Morris wordt veroordeeld en moet zes jaar gevangenisstraf uitzitten. Barbara is ontroostbaar, maar ze beseft dat dit de beste oplossing is. De vriendschap tussen Barbara en Janine heeft een flinke deuk opgelopen.

Borstkanker & de 'affaire'[bewerken]

Niet lang daarna wordt bij Barbara borstkanker geconstateerd. Ze neemt geen enkel risico en laat haar borst amputeren. Uit onderzoek blijkt dat de kanker nog niet volledig weg is en Barbara moet dan ook enkele chemokuren ondergaan. Ze heeft er veel moeite mee dat ze haar borst kwijt is en door de chemo ook haar haren verliest. Tijdens deze periode zijn vooral Jef en zijn vrouw Dorothea een grote steun voor haar. Ze heeft veel gesprekken met Charlie, Florien en Fos, niet alleen omdat zij en hun kinderen meer risico lopen ooit zelf borstkanker te krijgen, aangezien de drie mogelijk erfelijk belast zijn. Vooral Florien en Fos hebben het moeilijk met de situatie, omdat hun moeder is overleden aan borstkanker en ze bang zijn dat Barbara de ziekte ook niet overleeft.

Robert Alberts weet niet goed wat hij moet doen en vlucht weg. Hij lucht zijn hart bij Janine en krijgt gevoelens voor haar. Zodra Dian Alberts dit te horen krijgt, besluit ze de situatie wat aan te dikken, en al snel weten zowel Barbara als Ludo dat Janine en Robert een affaire zouden hebben. Op het examenfeest van Florien en Nina Sanders raakt Janine in gevecht met Barbara, terwijl Ludo Robert aan een infuus legt en hem wijsmaakt dat er pure alcohol in zit. Robert weet dat hij zal het niet zal overleven als hij alcohol krijgt, aangezien hij aan levercirrose leidt. Hij raakt in paniek en krijgt een hartaanval. In het ziekenhuis praat Robert onmiddellijk met Barbara en weet haar ervan te overtuigen dat hij geen affaire heeft of heeft gehad met Janine, door op te biechten wat hem dwarszit.

Achteraf weet iedereen dat er nooit een affaire is geweest, en Roberts gevoelens slechts een bijkomend verschijnsel van zijn vluchtgedrag waren. Janine heeft zijn vermeende gevoelens nooit beantwoord, maar gezegd dat hij zich op Barbara moest richten. Al voordat Dian de situatie deed escaleren, had hij besloten Barbara te steunen. Barbara heeft er immers ook veel moeite mee dat ze borstkanker heeft, en samen proberen ze er het beste van te maken. Ook haalt Barbara haar vriendschap met Janine weer aan.

Barbara's ziekte komt nog regelmatig even terug onder de aandacht, namelijk als ze naar het ziekenhuis moet voor controle. Hoewel ze steeds opziet tegen de uitslag, is ze toch dankbaar dat ze de ziekte heeft overleefd. Sindsdien heeft ze geleerd om meer te genieten van het leven.

Valentijn[bewerken]

Na haar mislukte huwelijk met Nick Sanders, heeft Charlie er alles voor over om ervoor te zorgen dat ze haar zoontje Valentijn mag blijven zien. Charlie en haar vriend Jack van Houten krijgen een auto-ongeluk. Jack besluit, zonder met Charlie te overleggen, Nick te doen geloven dat Valentijn ook in de auto zat en bij het ongeluk is omgekomen. Nick is gebroken en na een onderzoek van privédetectives accepteert hij het ook. Jack adopteert zogenaamd de zoon van een overleden vriendin, maar in werkelijkheid is dit kind dus Valentijn. Ze noemen het kind JJ (Jack Junior), om geen argwaan te wekken. Charlie neemt Barbara al snel in vertrouwen over de situatie. Hoewel Barbara het er eigenlijk niet mee eens is, overtuigt Charlie haar om het spel mee te spelen.

Na enige tijd vertelt Charlie Nick toch de waarheid over Valentijn en JJ, omdat het jongetje dringend een bloedtransfusie nodig heeft en Nick de enige is met dezelfde bloedgroep als Valentijn/JJ. Hoewel Nick in eerste instantie wat moeilijk doet, is hij toch blij dat zijn dood gewaande zoon nog leeft. Hij vergeeft Charlie het meespelen van Jack zijn spelletje.

Het huwelijk & Tokio[bewerken]

Na de moeilijke periode willen Robert en Barbara naast hun eigen bedrijfje, ook op privégebied officieel aan elkaar verbonden worden. Het huwelijk wordt in eerste instantie verplaatst omdat Robert een tijdje naar Tokio gaat voor een opdracht. Als hij terugkomt, wil hij graag naar Japan emigreren, en na lang praten heeft hij Barbara overtuigd om mee te gaan.

Op de dag dat ze ondertrouw zouden gaan, vraagt Barbara aan Robert wat ze kan gaan doen in Tokio. Robert bekent dat hij de eerste maanden veel weg en eigenlijk alleen in de weekenden thuis zal zijn. De twee krijgen flinke ruzie, en het huwelijk wordt weer uitgesteld. Als ze de ruzie hebben uitgepraat, besluit Robert om de baan in Tokio te laten schieten, maar al snel weet Laura hem en Barbara ervan te overtuigen dat hij nooit vastigheid in een relatie heeft verkozen boven zijn baan.

Vlak voor het huwelijk moeten zowel Robert als Barbara toegeven dat Robert nooit gelukkig zou kunnen zijn met Barbara, in de wetenschap dat hij een fantastische baan in Tokio had kunnen hebben. Robert laat alles achter en vertrekt naar Tokio. Barbara heeft het moeilijk, maar weet dat het beter is als Robert zijn droom kan najagen, in plaats van hem gevangen te houden in een leven waar hij zich nooit volledig gelukkig in kan voelen. Alle spullen die doen denken aan Robert stopt ze ver weg, ze verkoopt haar huis en gaat bij Janine wonen. Ook handelt ze de laatste zaken af van hun bedrijf Alberts&Fischer, waarna het ophoudt te bestaan.

De ontvoering & Floris[bewerken]

Floris van Wickenrode heeft in het verleden een grote som geld gestolen van Gilbert, de inmiddels ex-man van Lorena. Hij zegt dat zijn toenmalige partner in crime het geld heeft meegenomen en weigert ook maar iets terug te betalen. Gilbert wil alsnog een betaling forceren door Vicky te ontvoeren. Barbara ziet gebeuren hoe Vicky door enkele mannen wordt vastgegrepen, en hoort haar gillen. Ze snelt te hulp, maar wordt knock-out geslagen en ook meegenomen.

Vicky en Barbara zitten samen opgesloten in een busje, en niemand weet waar ze zijn. Floris zet samen met Noud Alberts en Laura Selmhorst een plan op om Vicky vrij te krijgen. Ze willen Gilbert en koffer met nep geld en enkele echte biljetten geven, en hopen zo tijd genoeg te hebben om Vicky mee te nemen en weg te gaan. De overdacht loopt dramatisch af als Gilbert erachter komt dat Floris niet volledig eerlijk is geweest; hij pakt zijn pistool en schiet op Vicky; Noud vangt de kogel op en komt in het ziekenhuis te liggen. De politie is inmiddels ook op de hoogte en Gilbert en zijn kameraden worden opgepakt. Vicky is in eerste instantie blij dat het voorbij is, maar al snel realiseert ze zich dat Barbara nog ergens zit opgesloten. Er wordt een grote zoekactie georganiseerd. Uiteindelijk wordt Barbara bevrijd door Floris. Als Barbara de naam van haar redder hoort, laat ze direct weten dat ze niets met hem te maken wil hebben. Ze heeft immers verhalen gehoord van haar beste vriendin Janine, die een korte relatie had met Floris, maar door hem werd bedrogen met Lorena.

Tegen het advies van Janine in, zoekt Barbara toch contact met Floris. Ze gaan een paar keer uit, en al snel laat Barbara weten meer te willen. Ze boekt een kamer in de Rozenboom om daar voor het eerst met Floris te vrijen. Ze is echter onzeker, omdat hij nog niet weet dat ze borstkanker heeft gehad en een borstreconstructie heeft ondergaan. Ze laat Floris weten dat ze het niet ziet zitten om slechts zijn zoveelste flirt te zijn, omdat ze op zoek is naar een vaste relatie. Later zoekt Floris Barbara op en vertelt haar dat zijn gevoel voor haar anders is dan voor alle andere vrouwen die hij heeft gehad. Hij verklaart echt verliefd op haar zijn en Barbara gaat overstag. Ze wil het wel nog even stilhouden, omdat ze bang is voor de reactie van Janine. Als Barbara vertelt Floris waarom ze zo onzeker was tijdens het vrijen, reageert hij anders dan ze had gedacht: het is voor hem geen obstakel en hij wil graag verder met haar.

Omdat Barbara bij Janine in huis woont, duurt het niet lang voordat Janine Barbara en Floris samen betrapt. Ze is in eerste instantie sceptisch, maar is blij voor Barbara dat ze weer iemand heeft gevonden met wie ze gelukkig kan zijn.

De moord op René Meijer[bewerken]

Nina Sanders is verkracht door René Meijer, een zakenrelatie van Ludo. Als de politie staakt het onderzoek wegens gebrek aan bewijs, besluit Janine het recht in eigen hand te nemen. Barbara doorziet Janine; ze keurt de plannen direct af en dreigt er zelfs mee om naar de politie te stappen. Ze komt er echter al snel achter dat Janine zich niet aan haar woord heeft gehouden en vreest dat het verkeerd kan aflopen als René begrijpt dat Janine iets van plan is.

René heeft Janines plan echter snel door en valt haar aan; het is hier dat ook Barbara, Laura Selmhorst en Dorothea Grantsaan bij de situatie betrokken raken. Er ontstaat een worsteling waarbij René met zijn hoofd tegen de tafel valt. Het lijkt of hij dood is. De vrouwen besluiten de politie niet in te lichten en de situatie zelf af te handelen, aangezien ze vrezen dat hun verhaal nooit zal worden geloofd. Ze smokkelen het lichaam van René het hotel uit en gaan naar een afgelegen stuk van de tuin van het hotel om hem daar te begraven. Janine doet haar vriendinnen beloven dat ze met niemand over de situatie zullen praten.

De vrouwen weten dat hun een lastige tijd te wachten staat, maar het wordt ze verschrikkelijk moeilijk gemaakt. Het duurt niet lang voor Jef en Nina op de hoogte zijn van de moord, en ook Ludo begint zich te bemoeien met de verdwijning van René en Nina’s rol daarbij. Bovendien worden er plannen gemaakt om de tuin van de Rozenboom aan te passen en het deel waar René begraven ligt, bij de tuin te trekken. Het lijk verplaatsen is te riskant, aangezien de politie een onderzoek heeft gestart en heel Meerdijk weet dat René vermist is, maar het risico dat het ontdekt wordt bij de graafwerkzaamheden is heel groot. Laura zorgt ervoor dat werkzaamheden vertraging oplopen, wat een grote opluchting is voor de vier vrouwen.

Barbara heeft het er moeilijk mee dat ze tegen Floris moet liegen over waar ze is geweest, maar hij stelt niet al te veel vragen. Tijdens een etentje met Floris komt Barbara er achter dat ze haar armbandje is verloren. Ze zoekt op alle plaatsen waar ze is geweest sinds ze het gekregen heeft en samen met Laura en Janine zoekt ze ook bij het graf van René. Iets eerder is het armbandje via Dex Huygens en Noud Mulder bij Vicky Pouw terechtgekomen. Floris herkent het armbandje meteen en begint twijfels te krijgen over zijn relatie met Barbara. Hij herkent veel van zichzelf in haar gedrag en denkt dat ze last heeft van bindingsangst. Barbara ontkent dit, maar ze weet dat de waarheid vertellen ook geen optie is. Floris neemt hier geen genoegen mee en vertrekt. Ondertussen stelt ook Charlie zich vragen bij het gedrag van haar moeder, wat wordt versterkt als ze Floris verhaal hoort. Charlie is echter snel afgeleid door haar nieuwe project, een eigen kapsalon en laat het verder rusten.

Ondertussen worden de vrouwen steeds meer in het nauw gedreven. Ze beginnen zelfs te denken dat het beter is om alles te bekennen tegenover de politie. De band tussen de vriendinnen onderling en hun familie en vrienden staat inmiddels flink onder druk. Barbara liegt tegen Floris dat ze inderdaad last heeft van bindingsangst, maar is eerlijk over het feit dat ze hem mist. Ze maken het goed, maar hun relatie blijft last houden van kleine wederzijdse ergernissen en het is steeds een komen en gaan van twijfels.

Jef maakt zich zorgen om zijn vrouw omdat ze slaapproblemen heeft die maar niet willen overgaan, ook niet met behulp van slaappillen. Hij doet zijn best zijn vrouw te steunen, maar als haar gezondheidsproblemen met de dag erger worden, besluit hij in te grijpen door te gaan praten met Barbara en Janine. Hij veroordeelt hen voor hun stomme actie en wijst hen erop dat het probleem niet zomaar zal verdwijnen en het voor hen steeds zwaarder zal worden. Hij overtuigt hen ervan dat het beter is als ze naar de politie stappen en dat ze vertrouwen moeten hebben dat de politie rekening houdt met de omstandigheden. Echter, in een later gesprek weet Nina de vrouwen ervan te overtuigen dat de politie erbuiten moet blijven.

De wraak van René[bewerken]

René is in werkelijkheid niet dood en zet een wraakplan op touw. Dorothea heeft als eerste door dat er iets niet goed zit en gaat terug naar het graf. Als ze het open heeft gegraven, komt ze tot de ontdekking dat er geen lijk is. René slaat toe: hij vertelt wat hij van plan is, neemt Dorothea mee en drogeert haar. Enkele uren later wordt Dorothea’s auto gevonden in de greppel langs een verlaten weg. Dorothea leeft nog als de brandweer haar uit het wrak haalt, maar ze overlijdt in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Het is al snel duidelijk dat een overdosis aan slaapmiddelen haar fataal is geworden en de politie denkt dan ook al gauw aan zelfmoord.

Jef is ontroostbaar en geeft Barbara, Laura en Janine de schuld van het overlijden van zijn vrouw. De vrouwen zijn emotioneel en maken veel ruzie, vaak omdat Laura en Barbara vinden dat Janine te veel aan zichzelf denkt en er continu op uit is om haar hachje te redden. Ze vragen zich allemaal af of ze er goed aan hebben gedaan om de politie niet in te lichten. Barbara heeft het er moeilijk mee dat Floris zich zo afzijdig houdt, omdat ze juist steun nodig heeft. Floris vertelt later dat hij ooit een goede vriend heeft verloren en dat hij moe werd van alle mensen die zich met hem bemoeiden. Hij laat weten dat hij er voor haar is.

Door een heftige woordenwisseling met Barbara komt Janine tot ontdekking hoe zelfzuchtig ze was. Janine verontschuldigt zich tegenover haar vriendinnen en besluit om zich aan te geven. Barbara en Laura zijn verbaasd over Janines actie, maar besluiten om haar voorbeeld niet te volgen. De rechercheur die Janine verhoort, heeft echter al snel door dat er iets niet klopt, maar kan het niet bewijzen zolang Janine niets zegt. Als de rechercheur Janine terugbrengt naar de tuin van de Rozenboom om het graf aan te wijzen, komen Janine en Laura te weten dat het graf leeg is. Barbara is verbaasd als ze dit hoort, aangezien ze zelf naar polsslag heeft gevoeld. Er is wel een voordeel: als er geen lijk is, is er ook geen zaak, een goede reden om niet naar de politie te gaan.

Barbara en Laura besluiten in te gaan op de uitnodiging van Charlie voor een kerstdiner, waar ook Jef bij aanwezig zal zijn. Het gesprek komt echter al snel op de moord en Janines bekentenis, en de vrouwen voelen zich ongemakkelijk. Laura breekt het gesprek af, ze zegt dat ze het niet gepast vindt en gaat overstuur van tafel. Barbara volgt haar, waarna ze samen huilen om de dood van Dorothea. Jef ziet dat ze echt berouw hebben en komt erbij zitten om hen te troosten.

Als ook Bing Mauricius te weten komt wat er is gebeurd met René Meijer en hen verafschuwt, begint hun geweten weer te knagen. Barbara en Laura besluiten alsnog om naar de politie te gaan. Laura heeft het er moeilijk mee om haar zoon Sil achter te laten. Ze wil zelfs even met hem vluchten, maar het is Sil die haar doet beseffen dat ze dat niet kan maken tegenover hem. Barbara neemt afscheid van Charlie en Floris, die beiden geschokt zijn als ze horen wat Barbara gedaan heeft, maar ze steunen haar in haar beslissing. Charlie heeft moeite met het idee dat Barbara een aantal belangrijke momenten uit haar leven zal missen. Floris begrijpt nu al het rare gedrag van Barbara. Charlie en Floris nemen afscheid van Barbara voor het politiebureau en zijn verbaasd als ze haar dezelfde dag nog terugzien. Barbara, Laura en Janine hebben namelijk oog in oog gestaan met een dood gewaande René Meijer, die meent in India te zijn geweest en niets af weet van de hele moordpoging en de verhulling daarvan.

Verbaasdheid en blijdschap wisselen elkaar voortdurend af, maar Janine is vooral argwanend. Ze vindt het vreemd dat René zich heeft gemeld bij het politiebureau op het moment dat de drie vrouwen op het politiebureau zaten. Zij vermoed dat René iets van plan is omdat ze een makkelijkere prooi zijn als ze niet in de gevangenis zitten. Barbara en Laura ergeren zich aan dit gedrag omdat ze hun leven weer willen oppakken en willen niet meegaan in haar theorie. Janine probeert de recherche tevergeefs ervan te overtuigen dat René iets van plan is. Barbara en Laura vinden dat Janine aan het doordraaien is, Janine vindt haar vriendinnen naïef. Barbara vermijdt een verdere discussie met Janine omdat ze een afspraak met Floris heeft. Hij maakt haar duidelijk dat hij het niet erg vindt als ze liegt, zolang ze maar eerlijk is over haar gevoelens voor hem. Ze hebben een romantische nacht samen. Als ze weggaat, staat René toe te kijken. Laura krijgt bezoek van René, die haar ervan probeert te overtuigen van zijn goede bedoelingen. Ze twijfelt of hij wel zo slecht is en uit dit in gesprekken met Janine en Barbara.

Janine wil wraak nemen op René maar weet niet goed hoe. Ze wordt tegengewerkt door Nina Sanders, die wil dat ze René met rust laat. Het komt haar goed uit dat Nina besluit bij haar vader Ludo te gaan wonen, omdat ze daar beter beschermd is. Ondertussen komt René steeds dichterbij en aast hij op zijn volgende slachtoffer: Barbara. René zorgt ervoor dat zij alleen thuis is zodat hij haar kan vermoorden. Sjors Langeveld gooit echter roet in het eten en al snel staan René en Sjors tegenover elkaar. René bedreigt haar en slaat haar neer als ze zich probeert te verweren. Janine beweert meteen dat René erachter zit, maar ze kan niets bewijzen tot Sjors haar geheugen terug heeft. Dit duurt echter lang vanwege medische complicaties. Jack besluit haar te helpen om René te straffen mits het verhaal waar blijkt. Voor Barbara is de maat vol: ze heeft genoeg van Janines speculaties en het komt haar goed uit dat Floris vraagt om te gaan samenwonen.

Janine is gefrustreerd omdat ze niets kan bewijzen en als Nina wordt bedreigd door René, gaat ze naar René met de intentie hem te vermoorden. René weet Janine echter te overmeesteren. Net voor hij haar kan vermoorden, schiet Jack te hulp en schiet René dood. Ludo is ook ter plaatse omdat hij door Nina heeft beseft dat Janine achter René is aangegaan. Sjors heeft haar geheugen teruggekregen en Jack verteld dat het René was die haar heeft neergeslagen. Janine is Jack dankbaar omdat hij haar gered heeft. Barbara en Laura bieden Janine hun excuses aan omdat ze haar niet hebben geloofd over Renés wraakplan. Ze besluiten meteen dat Bing en Jef nooit te weten mogen komen dat René aan Janine de moord op Dorothea bekend heeft. De drie vrouwen beloven voor altijd vriendinnen te blijven.

Het afscheid van Floris & therapie[bewerken]

Floris van Wickenrode heeft het naar zijn zin met Barbara, maar de drang naar vrijheid wordt steeds groter. Hij vindt namelijk dat Barbara hun leven samen te veel naar haar hand zet. Bovendien krijgt hij een mail van een vriend uit Australië, die hem een baan als surfleraar in Sydney aanbiedt. Hij twijfelt: hij houdt van Barbara en wil graag bij haar blijven, maar hij wil het avontuur in Sydney graag aangaan. Barbara merkt wel dat er iets aan de hand is, omdat hij geïrriteerd raakt door kleine dingen. Floris bekent dat de stap om te gaan samenwonen voor hem te groot is geweest, maar ook dat hij zich opgesloten voelt in Meerdijk. Hij besluit naar Australië te gaan en neemt dan ook afscheid van Barbara en Vicky Pouw. Ze zijn verdrietig, maar weten ook dat ze hem niet kunnen tegenhouden, omdat hij anders ongelukkig wordt. Hoewel Barbara en Floris veel van elkaar houden, besluiten ze hun relatie te beëindigen vanwege Floris' reisplannen.

Barbara gaat terug bij Janine wonen en krijgt geen tijd om na te denken over haar plotseling gestrande relatie. Het is voor haar meteen duidelijk dat Janine een oogje heeft op Jack van Houten. Voor Barbara volgt dan een moeilijke tijd: Janine kan niet stoppen met praten over Jack en hoe verliefd ze op hem is, terwijl Barbara zelf het even helemaal gehad heeft met de liefde. Ze probeert de pijn die ze voelt te verhullen met een glimlach en een grap, maar het verdriet om Floris blijft. Haar goede vriend Martijn Huygens merkt dat ze er erg mee zit en adviseert haar om in therapie te gaan bij zijn vrouw Irene Huygens, maar Barbara ziet dit niet zitten.

De combinatie van het gemis van Floris – die er onbewust nog een schepje bovenop gooit door te laten weten dat hij niet meer terugkomt naar Meerdijk – en Janines nieuwe liefde begint echter zwaar te wegen op Barbara. Ze stort in en besluit Martijns advies op te volgen. Barbara heeft moeite met de conclusies die Irene trekt uit de gesprekken en denkt dat Irene haar een probleem aanpraat. Ze vindt dat ze veel beter over haar gevoelens kan praten met Laura dan met Irene. Daarnaast heeft Barbara moeite met open kaart te spelen tijdens de sessies: ze heeft namelijk seksuele fantasieën over Martijn en is ervan overtuigd dat Irene dat niet wil horen. Ze besluit naar Irene toe te gaan om de therapie stop te zetten. Irene wil echter een reden horen waarom ze wil stoppen, waarna Barbara met moeite toch haar 'geheim' prijsgeeft. Irene moet even slikken als ze hoort dat het om Martijn gaat, maar blijft professioneel en ziet dit als vooruitgang voor de therapie. Ze weet nu immers dat Barbara valt op onbereikbare mannen, maar nu wil ze nog weten waarom en of er voor Barbara een manier bestaat om er iets tegen te doen. Barbara laat Irene weten dat ze absoluut niet van plan is Martijn voor zich te winnen. Ze besluit door te gaan met de sessies, maar ze blijft vinden dat ze weinig heeft aan de sessies met Irene. Uiteindelijk stopt ze alsnog met de therapie.

Vriendschap met Maxime[bewerken]

Barbara heeft al veel verhalen van Janine moeten aanhoren over de "slang van de familie Sanders", Maxime. Janine is ervan overtuigd dat Maxime enkel slechte bedoelingen heeft. Barbara weet in eerste instantie niet goed wat ze ervan moet denken, tot ze Maxime persoonlijk ontmoet en het blijkt te klikken. Janine vindt het moeilijk dat Barbara goed kan opschieten met Maxime en het zorgt dat ook regelmatig voor kleine conflicten tussen de twee vriendinnen. De vete tussen Janine en Maxime zet door en wanneer Barbara tijdens een ruzie partij kiest voor Maxime, is Janine de wanhoop nabij. Ze heeft het gevoel iedereen bij zich weg te jagen en vraagt, ondanks een eerdere misstap, Irene Huygens om raad. Ondanks initiële twijfels stelt zij zich professioneel op en geeft Janine wat adviezen over hoe ze Maxime het beste kan aanpakken. Janines negatieve fixatie op Maxime verdwijnt op de achtergrond wanneer Nina een ongeluk krijgt, maar er is nog altijd geen vertrouwensband tussen de twee. Met moeite accepteert ze de vriendschap tussen Barbara en Maxime.

Relatie met Martijn[bewerken]

Irene Huygens is inmiddels flink jaloers op Barbara. Met de therapiesessies in het achterhoofd, ziet ze met lede ogen aan dat Barbara en Martijn Huygens steeds closer worden. In een paniekreactie vertelt Irene Martijn over de fantasieën die Barbara had en Martijn confronteert Barbara met het verhaal. Barbara legt hem duidelijk uit dat het niet persoonlijk was en ze niet verliefd op hem is. Martijn laat het verder voor wat het is; Barbara spreekt Irene aan op haar fout, maar lijkt enig begrip te tonen. De situatie lijkt hiermee afgedaan, maar dat is slechts schijn: Irene blijft moeite houden met de vriendschap tussen Barbara en Martijn en toon haar onzekerheid aan Martijn. Hij overtuigt haar van zijn liefde voor haar, maar na enige tijd wordt Irenes vertrouwen opnieuw aan het wankelen gebracht door uitspraken van haar moeder Sair: Irene weet dat Martijn zaken met Barbara bespreekt die hij bij haar niet kwijt kan. Martijn vangt het gesprek op en besluit de vriendschap met Barbara te verbreken om Irenes onzekerheid weg te nemen. Barbara weet haar verbaasdheid en teleurstelling goed voor hem te verbergen; ze respecteert zijn keuze, zij het met heel wat moeite.

Barbara krijgt van Maxime een verwenarrangement in een hotel in Oudkerk cadeau. Toevallig verblijft Martijn in datzelfde hotel voor een congres en de twee komen elkaar dan ook tegen. Ze maken het gezellig en op een bepaalde avond brengt Martijn Barbara naar haar kamer, waar ze hem uitnodigt voor een afzakkertje. Opvallend is dat op de muur tegenover Barbara's kamer de volgende woorden op het behang geschreven stonden:

Je liegt
Met je woorden
Spreekt de waarheid
Met je glimlach

Dit lijkt een verwoording van de situatie tussen Martijn en Barbara: Martijn heeft zijn liefde voor haar nog niet uitgesproken, maar zijn blik verraad dat er toch meer aan de hand is. Vlak na de scène waarin deze tekst te zien is, kussen Barbara en Martijn voor het eerst.

Goede Tijden Slechte Tijden (aflevering 3901, 19 oktober 2009)

Wanneer ze elkaar na enkele weken toevallig tegenkomen, zoekt Martijn toch weer toenadering. Barbara kan haar gevoelens niet meer verhullen voor haar vrienden. Een van hen, Maxime, probeert Barbara ervan te overtuigen dat ze voor Martijn moet gaan. Overigens is dit niet geheel zonder bijbedoelingen: Maxime heeft van Ronja Huygens gehoord dat Martijn verantwoordelijk is voor de verlamming van Nina en hoewel ze belooft heeft hier niets mee te doen, grijpt ze de gelegenheid wraak te nemen op Marijn met beide handen aan. Subtiel duwt ze Barbara steeds meer in de richting van Martijn, die door te zwijgen over zijn contact met Barbara zijn huwelijk op het spel zet. Maxime regelt zelfs een verwenarrangement voor Barbara in het hotel waar Martijn op datzelfde moment verblijft voor een artsencongres. Hun gevoelens voor elkaar komen langzaam bovendrijven en ze zoenen, waarna Martijn afhoudt. Eenmaal thuis is Irene al op de hoogte van Barbara's aanwezigheid in het hotel; ze is kwaad en verdrietig, omdat nu eigenlijk bevestigd wordt dat haar huwelijk op springen staat door Martijns ontrouw. Hij probeert duidelijk te maken dat er niets gebeurd is, maar krijgt van zijn vrouw en kinderen weinig krediet. Irene wil niet praten en zegt tijd nodig te hebben om na te denken en tot rust te komen; ze vraagt Martijn om tijdelijk ergens anders te gaan wonen, zeker nadat hij haar niet kon of wilde zeggen of hij gevoelens heeft voor Barbara.

De breuk is Maxime niet ontgaan. Ze overtuigt Barbara er opnieuw van dat ze voor hem moet gaan en al snel ontmoeten de twee elkaar op zijn hotelkamer. De spanning tussen de twee bereikt een hoogtepunt en beiden geven zich over aan hun gevoelens. Wat ze echter niet weten is dat Irene op dat moment op weg is naar Martijn om zich met hem te verzoenen. Helaas treft ze Barbara en Martijn half ontkleed en zoenend aan in bed. Martijn bekent aan zowel Irene als aan Barbara verliefd te zijn op Barbara, maar voegt eraan toe dat hij nog steeds voor zijn huwelijk wil vechten. Omdat hij van Irene voornamelijk afwijzende reacties krijgt en zij zelfs de scheiding al heeft aangevraagd, besluit hij voor Barbara te kiezen. Dat Martijn gelukkig is met Barbara is echter moeilijk te verkroppen voor Maxime, die liever had gezien dat Martijn nu ongelukkig zou zijn, maar ze laat het zo. Omdat Jack van Houten bij Janine intrekt na hun huwelijk, gaat Barbara op zoek naar nieuwe woonruimte. In een opwelling vraagt ze Martijn of hij bij haar wil komen wonen en tot haar verbazing zegt hij ja. Wat hij niet vertelt, is dat hij nog altijd twijfelt of hij zijn huwelijk wil verbreken; de relatie met zijn kinderen loopt stroef en wordt door Irene voor het blok gezet wanneer zij hem zonder waarschuwing de scheidingspapieren onder de neus drukt. Hij tekent, maar verscheurt de papieren in Irenes bijzijn omdat hij merkt dat het familieleven gewoon doorgaat zonder hem: Sinterklaas en Kerstmis worden gevierd zonder dat hij erbij betrokken wordt. Hij vertelt Irene dat hij lang getwijfeld heeft maar definitief voor haar wil kiezen. Wanneer zij hem wegstuurt gaat Martijn naar Barbara om te vertellen dat hij voor zijn huwelijk gaan. Barbara is kwaad en verdrietig en smeekt Martijn om te blijven, maar zijn besluit staat nu vast: hij pakt zijn spullen en vertrekt. Desondanks blijft Barbara hopen dat Martijn nog bij haar terugkomt, helemaal nadat hij aan haar heeft bekend nog steeds gevoelens voor haar te hebben. Martijn volhardt echter in het redden van zijn huwelijk en maakt dat ook duidelijk.

De wraak van Maxime & Ludo op Martijn[bewerken]

Ondertussen weet ook Ludo dat Martijn verantwoordelijk is voor Nina's verlamming en hij besluit om hem samen met Maxime te grazen te nemen. Terwijl hij probeert Irene voor zich te winnen, zet Maxime een plan op poten om Barbara opnieuw aan Martijn te koppelen. Ze stelt voor aan Barbara dat ze Martijn opnieuw vraagt mee te gaan naar de controle bij de oncoloog. Barbara wil de borstkanker die ze in 2007 overwon, niet gebruiken om Martijn voor zich te winnen. Ze vraagt hem echter toch mee omdat ze niet alleen wil gaan, maar hij daagt niet op vanwege uitgelopen huisbezoeken. De twee treffen elkaar in de Rozenboom; het wordt duidelijk dat de oncoloog een oneffenheid gevoeld heeft in haar borst en Barbara vreest dat de kanker terug is. In de periode van onzekerheid die volgt, geniet Barbara van de aandacht die de bezorgde Martijn haar geeft. Uiteindelijk blijkt er niets aan de hand te zijn en Barbara is opgelucht, maar Maxime probeert haar ervan te overtuigen dat ze Martijn nog even in de waan laat dat de kanker terug is. Barbara wil eerst niet, maar als Martijn later langskomt om te vragen hoe het gaat, is ze noch ontkennend nog bevestigend over hoe het onderzoek is afgelopen. Martijn begrijpt uit haar reactie dat ze slecht nieuws gekregen heeft en hij belooft haar te zullen steunen in de moeilijke tijd die zal komen. Barbara wil terugkrabbelen en Martijn gewoon de waarheid vertellen, maar Maxime weet haar keer op keer te overtuigen dat dit de manier is om Martijn terug te winnen. Barbara blijft twijfelen: ze geniet van de aandacht die Martijn haar geeft, maar voelt zich tegelijkertijd schuldig omdat ze hem voorliegt. Samen met Maxime verzint Barbara afspraken met de oncoloog en ze willen zelfs een operatie fingeren. Martijns bezorgdheid slaat om naar bemoeizucht en dwingt Barbara meermaals om haar vrienden in te lichten. Barbara zegt dat ze het in haar eigen tempo wil doen, maar Martijn blijft aandringen en duwt haar daarmee onbewust in een hoekje. Martijn besluit uiteindelijk om zelf Jef en Laura op de hoogte te brengen van de situatie en later dwingt Martijn Barbara om ook Charlie in te lichten. Terwijl iedereen laat weten haar te willen steunen, zakt Barbara steeds verder weg in haar eigen leugens; ze verzint dat ze voor een experimentele behandeling naar Amerika moet.

Omdat er veel onduidelijkheid heerst over Barbara's ziekte, gaat Martijn langs bij de oncoloog. Het is daar dat hij erachter komt dat Barbara niet ziek is. Wanneer Jef, Laura, Janine en Charlie bij Barbara zijn om haar te steunen, komt Martijn binnen. Barbara beseft dat hij weet dat alles een leugen is en smeekt hem dat hij zijn mond houdt, maar hij vertelt en publique dat Barbara gelogen heeft. Haar vrienden druipen teleurgesteld af en Charlie is kwaad omdat Barbara gelogen heeft over haar ziekte. Ook Martijn wil haar niet meer zien en adviseert haar om professionele hulp te zoeken. Barbara is kwaad op zichzelf en verdrietig om het feit dat ze het zo ver heeft laten komen; ze beseft dat ze zowel de relatie met haar beste vrienden als die met haar dochter op het spel heeft gezet. Ze probeert in paniek de breuken te lijmen, maar komt uiteindelijk tot de conclusie dat iedereen haar uitkotst. Ondertussen houdt Maxime voor de buitenwereld de schijn op dat ook zij van niets wist, maar na een tijdje beseft Martijn dat Barbara de hele tijd werd aangestuurd door Maxime. Hij vermoedt dat ze hem wil terugpakken omdat hij haar heeft afgewezen, maar beseft later dat Maxime waarschijnlijk weet dat hij verantwoordelijk is voor de verlamming van Nina. Hij vindt geen steun bij Irene en hun kinderen, maar wanneer hij met het verhaal naar Barbara stapt lijkt de theorie ook voor haar plausibel, al weet zij niet dat het waarschijnlijk met Nina te maken heeft. Barbara vraagt Maxime om opheldering en hoewel ze alles ontkent, beseft Barbara dat ze had moeten luisteren naar de goede raad van haar vrienden om geen contact met Maxime te zoeken. Opnieuw zoekt ze contact met Charlie, die haar duidelijk maakt dat ze alles heeft stuk gemaakt en dat Barbara wat haar betreft haar moeder niet meer is.

"Weet je nog wat je tegen me zei, toen je even dacht dat ik ziek was? Dat ik altijd op jou kon rekenen. (...) Dus als je denkt dat ik kanker heb, wil je alles voor me doen, maar als je denkt dat ik ziek ben in m'n kop, dan laat je me vallen als een baksteen."
— Barbara Fischer tegen Janine Elschot, Goede Tijden Slechte Tijden (aflevering 3991, 22 februari 2010)

Barbara merkt keer op keer dat de band met haar vriendinnen en dochter flink beschadigd is. Wel doet ze haar uiterste best om het vertrouwen terug te winnen, waarbij de gemengde signalen van voornamelijk Janine een grote rol spelen. Barbara hoort van Janine dat Charlies vriend Arthur Diepgrond een psychiatrisch verleden heeft en wellicht een gevaar vormt voor Charlie. Barbara vraagt Janine om op Charlie te letten; Janine gaat akkoord, maar voegt eraan toe dat ze dat enkel voor Charlie doet. Het loopt op tot een verhitte discussie waarbij duidelijk wordt dat Janine het niet op prijs stelt dat Barbara haar niet in vertrouwen heeft genomen. Barbara beseft dat ze een fout heeft gemaakt, maar heeft het idee dat ze niet de kans krijgt om het goed te maken. Ze had dan wel geen kanker, maar erkent dat ze psychisch ziek was. Janine slikt dit echter niet als excuus, waarop Barbara haar eraan herinnert dat ze zelf ook dingen gedaan heeft waarbij ze anderen heeft pijn gedaan.

Ondertussen is Martijn vastbesloten om Maxime en Ludo te ontmaskeren. Hij probeert zelf bewijzen te verzamelen en spreekt Ludo aan op zijn plannen. Wanneer ze enkel met zijn tweeën zijn, bekent Ludo alles en maakt duidelijk dat hij Martijn kapot wil maken, maar wanneer Irene erbij komt doet Ludo alsof zijn neus bloedt. Irene merkt wel dat er iets niet helemaal klopt, maar ze is te trots en vastberaden om haar relatie met Ludo te laten slagen, waardoor ze niet durft toe te geven aan Martijn zijn veronderstellingen. Inmiddels weet Irene, dat zowel Ludo als Maxime wraak wilden nemen op Martijn ook via haar.

De brug waar Barbara vanaf wilde springen is in werkelijkheid de Nesciobrug tussen Amsterdam en Diemen.

De zelfmoordpoging[bewerken]

Barbara heeft het gevoel dat ze haar vrienden en dochter verliest en geen vat meer heeft op haar leven. Ze wordt door iedereen genegeerd en uitgekotst en ziet geen uitweg meer. Ze neemt afscheid van Charlie en rijdt dan richting een pas geopende brug. Ze loopt naar boven en staat daar enkele uren over het water te kijken. Pas na zonsondergang klimt ze over de rand en kijkt ze angstig naar beneden. Ondertussen is Morris erg bezorgd om zijn moeder. Hij is onverwacht vervroegd vrijgekomen uit de tbs-kliniek en bij een bezoek aan Charlies hoort hij van zijn zus dat ze gelogen heeft over haar ziekte. In tegenstelling tot Charlie, die dit vol afgrijzen vertelt, is Morris meteen gealarmeerd en beseft hij dat het niet goed gaat met zijn moeder. Hij gaat naar haar huis, in de hoop haar daar aan te treffen, maar vindt in plaats daarvan een afscheidsbrief en krant, opengeslagen bij het artikel over de nieuwe brug. Morris rent naar de brug en ziet dat zijn moeder over de rand geklommen is. Hij rent naar boven en spreekt haar voorzichtig aan. Barbara zegt enkele keren dat ze niet geholpen wil worden en dat ze wil dat hij weg gaat, maar Morris blijft op haar inpraten en weet haar uiteindelijk terug over de reling te trekken. Morris vangt Barbara op en praat met haar over wat er gebeurd is. Hij geeft haar tips en vertelt haar over zijn eigen ervaringen in de kliniek. Ze ziet in dat zelfmoord niet de juiste manier is. Ze houdt zich gedeisd tegenover haar vrienden en Charlie, die van Morris hoort dat ze geprobeerd heeft zelfmoord te plegen. Charlie is niet onder de indruk – althans, ze doet zich zo voor omdat ze haar trots niet opzij wil schuiven – en vindt het de zoveelste poging tot aandachttrekkerij.

De bed and breakfast[bewerken]

Morris wil graag opnieuw beginnen, ergens buiten Meerdijk. Als hij hier met Charlie en Barbara over praat, merkt Barbara op dat zij en Robert ooit plannen hadden gemaakt om te emigreren naar Curaçao en daar een bed and breakfast te openen. Beide kinderen zijn enthousiast en besluiten in Barbara's plaats dat ze daar gedrieën werk van gaan maken. Immers lijken ze alle drie gebaat bij een nieuwe start: Barbara kan hierdoor de hele situatie met haar leugen achter zich laten. Charlie wil haar liefde voor Rik de Jong omdat ze er weinig vertrouwen in heeft dat hij voor haar zal willen gaan en Morris wordt in Meerdijk steeds herinnerd aan Nina Sanders. Charlie bedenkt zich wanneer Rik haar de liefde verklaart. Het duurt even voordat ze aan Barbara en Morris durft te vertellen dat ze definitief niet meegaat.

"Toen jij had gelogen over je ziekte, toen heb ik een hele tijd niet tegen je willen praten. (...) Dat heeft een paar weken geduurd, maar ik miste je. En nu ga je voorgoed weg... Ja, misschien dat dat emigreren voor jou goed is, maar niet voor mij.
Jef Alberts tegen Barbara Fischer, Goede Tijden Slechte Tijden (aflevering 4023, 7 april 2010)

Inmiddels hebben ook Jef en Laura gehoord van Barbara's plannen. Ze denken dat Barbara haar problemen meeneemt in plaats van eraan te werken. Jef maakt zijn zorgen duidelijk aan Janine en vraagt haar om met Barbara te praten. Janine deelt de zorgen en maakt deze over aan Barbara, die zich verontschuldigt voor het feit dat Janine via Jef moest horen over haar plannen. Ze vertelt dat ze het tijd vindt voor "iets nieuws" en wil Meerdijk loslaten; ze neemt voorbeeld aan Martijn in het weer oppakken van haar eigen leven. Barbara ondervindt weerstand van Jef en ze gaat bij hem verhaal halen; ze snapt niet waarom hij niet gewoon blij voor haar kan zijn. Jef zegt het beste met haar voor te hebben en haar te willen behoeden voor een grote fout. Jef vertelt dat hij in de periode dat hij Barbara niet sprak omdat ze gelogen had, haar op een gegeven moment om zich heen miste. Hij weet dat als ze voorgoed naar Curaçao zou emigreren, dat gevoel nog erger wordt. Barbara vindt dat hij overdrijft en schat in dat hij het prima zal redden zonder haar. Jef bekent aan Barbara dat zij nog veel voor hem betekent, zeker omdat hij weinig familie meer over heeft in Meerdijk.

Jef blijft moeite hebben met Barbara's plannen en zij besluit om haar ex-man mee te nemen naar hun oude woning, een trip down Memory Lane. Jef noemt zijn relatie met Barbara de beste tijd van zijn leven en dat ze op het punt staat weg te gaan, voelt voor hem niet goed. Volgens Barbara moet hij het niet idealiseren; ze hebben het goed gehad samen, maar ze zijn niet voor niets uit elkaar gegaan. Ze is van mening dat het nooit meer iets zou kunnen worden tussen hen, ook niet wanneer ze zou blijven. Het is slechts een gevoel van weemoed dat zij voor elkaar koesteren. Jef uit in zijn emotie zijn twijfel over deze uitspraak en kust Barbara in een opwelling. Jef vertrekt en laat Barbara verbaasd achter. Later gaat ze naar hem toe om uitleg vragen; Jef verontschuldigt zich en bekent dat hij niet goed weet waarom hij haar gezoend heeft. Hij weet wel dat hij haar heel erg gaat missen; voor Barbara geldt hetzelfde, maar zegt daarbij dat zij hem daarom niet gaat zoenen voor "sentimental reasons". Zij heeft het gevoel dat hij haar probeert op te zadelen met een schuldgevoel. Barbara zegt trots te zijn op zichzelf omdat ze een nieuw avontuur durft aan te gaan. Ze verwijst hierbij naar Jefs overstap van de reclamebusiness naar de horeca en ze hoopt niet Jef ooit het gevoel te hebben gegeven fout bezig te zijn. Jef zegt dat hij niet vindt dat ze fout bezig is, maar Barbara zegt dat hij haar wel het gevoel geeft dat ze niet moet weggaan. Ze wil eigenlijk gewoon dat hij blij voor haar is. De gesprekken met Barbara zetten Jef aan het denken en Jef besluit uiteindelijk Barbara te steunen in haar beslissing. Wanneer Barbara op zoek gaat naar een pand, helpt hij haar met het maken van een keuze.

Bij het afscheidsfeest wordt bij oude vetes de strijdbijl begraven; zo weten Barbara en Irene Huygens vrede te sluiten. De avond is erg emotioneel, niet alleen voor Barbara, maar ook voor Laura, Janine, Jef, Charlie en Barbara zelf. Die avond[9] vertrekt Barbara samen met Morris naar Curaçao. Hiermee laat Barbara na elf jaar in de serie te hebben meegedaan Meerdijk achter zich.

Tijdelijke terugkeer en vertrek Charlie[bewerken]

Op 2 en 3 februari 2011 was Barbara tijdelijk terug in Meerdijk, ter gelegenheid van de bruiloft van Charlie en Rik. Barbara praat in op Charlie wanneer zij bekent te zijn vreemdgegaan met Riks broer Danny; Charlie moet voor zichzelf beslissen of ze Rik vertelt over haar ontrouw. Het koppel probeert meermaals hun relatie nieuw leven in te blazen, maar wanneer Charlie opnieuw verliefd wordt op haar ex-man Nick Sanders geeft zij haar huwelijk met Rik definitief op. Ze zegt zielsveel van hem te houden, maar voegt eraan toe dat dit niet genoeg is voor een relatie. Charlie vertrekt op 19 januari 2012 met Nick en hun zoon Valentijn naar Curaçao, zich niet bewust van de reden dat Nick weg wil uit Meerdijk: hij heeft Janine's gezondheid op het spel gezet om zijn rivale tante Maxime te ruïneren. Wanneer Rik hierachter komt, maakt hij zich zorgen om de veiligheid van Charlie en Valentijn.

Met Charlie en Valentijn zijn ook de laatste telgen van de familie Fischer vertrokken uit Meerdijk.

Huidige leven[bewerken]

In een Skype-gesprek met Jef in november 2015 gaf Barbara aan gelukkig te zijn met haar nieuwe man Fred, de eigenaar van een hotel waar Barbara en Morris mee samenwerken. Barbara en Fred doen het rustig aan, omdat de kinderen van Fred het nog geen fijn idee vinden dat hun vader een nieuwe vriendin heeft.

Referenties[bewerken]

Seizoenen:1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30
Huidige personages:JoJo Abrams · Aysen Baydar · Anton Bouwhuis · Linda Dekker · Rover Dekker · Janine Elschot · Rik de Jong · Lana Langeveld · Sjors Langeveld · Bing Mauricius · Amir Nazar · Puck Odolphy · Billy de Palma · Lucas Sanders · Ludo Sanders · Kimberly Sanders · Nina Sanders · Valentijn Sanders · Laura Selmhorst · Daan Stern · Shanti Vening
Voormalige personages:Anita Dendermonde · Anna Brandt · Annette van Thijn · Arnie Alberts · Arthur Peters · Barbara Fischer · Benjamin Borges · Bianca Bouwhuis ·Bill Norris · Bowien Galema · Charlie Fischer · Cleo de Wolf · Daantje Mus · Daniël Daniël · Danny de Jong · Dennis Alberts · Dex Huygens · Dian Alberts · Dorothea Grantsaan · Edwin Bouwhuis · Flo Wagenaar · Florien Fischer · Floris van Wickenrode · Fos Fischer · Frits van Houten · Govert Harmsen · Hedwig Harmsen · Helen Helmink · Herman Hogendoorn · Irene Huygens · Isabella Kortenaer · Jack van Houten · Jessica Harmsen · Jef Alberts · Job Zonneveld · Karin Alberts · Kim Verduyn · Loes de Haan · Lorena Gonzalez · Marcus Sanders · Marieke de Moor · Mark de Moor · Martijn Huygens · Martine Hafkamp · Mathilde Carillo · Maxime Sanders · Meike Griffioen · Mickey Lammers · Mike Brandt · Milan Alberts · Mira Brandts Buys · Morris Fischer · Myriam van der Pol · Nuran Baydar · Nick Sanders · Noud Alberts · Pascale Berings · Peter Kelder · Q Bouwhuis · Ray Groenoord · Remco Terhorst · Rien Hogendoorn · Rikki de Jong · Robert Alberts · Ronja Huygens · Roos de Jager · Sacha Kramer · Sam Dekker · Simon Dekker · Sjoerd Bouwhuis · Stan Nijholt · Stefano Sanders · Suzanne Balk · Thijs Kramer · Tiffy Koster · Tim Loderus · Tim Waterman · Valerie Fischer · Vicky Pouw · Vincent Muller · Wiet van Houten · Yasmin Fuentes · Zoë Xander
Families:Familie Alberts · Familie Van Houten · Familie Fischer · Familie Sanders
Lijsten:Lijst van personages (1990-1999) · Lijst van personages (2000-2009) · Lijst van personages (2010-2019) · Lijst van acteurs en actrices
Regie:Aart van Asperen · Adriënne Wurpel · Annemarie Mooren · Bart Oudshoorn · Berry van Galen · Frank Schoutens · Hans de Korte · Hans Somers · Harald van Eck · Idse Grotenhuis · Johan Nijenhuis · Kaj Driessen · Kaja Wolffers · Mannin de Wildt · Michiel Geijskes · Nataša Hanušová · Pim Vosmaer · Pollo de Pimentel · René Höcker · Robin Pera · Vincent Schuurman · Vivian Pieters
Productie:Dag Neijzen · Frank Schoutens · Idse Grotenhuis · Johan Nijenhuis · Kennard Bos · Marcel van Rongen · Olga Madsen · Peter Römer · Remco Kobus · Vivian Pieters · Willem Zijlstra
Scenario:Anne Huizinga · Cobi Peelen · Desiree Duwel · Femke Bakker · Idse Grotenhuis · Karin van der Meer · Kennard Bos · Lex Passchier · Maarten Almekinders · Marc Linssen · Marije Willemsen · Michiel Richards · Olga Madsen · Rogier Proper · Rohan Gottschalk · Simone Wiegel · Suzanne Hazenberg
Gerelateerd:Linda, Roos & Jessica · Pittige tijden · Good Times · Goede tijden, slechte tijden: De reünie · Ik wil in GTST · GTST Quiz · Nieuwe Tijden · GTST Classics
Muziek:Goede tijden, slechte tijden titelsong