Volksrepubliek Loegansk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Луганская Народная Республика
Loeganskaja narodnaja respoeblika
Луганська Народна Республіка
Loehanska Narodna Respoeblika
Flag of the Lugansk People's Republic (Official).svg
(Details)
COA LPR oct 2014.svg
(Details)
Volksrepubliek Loegansk
Basisgegevens
Talen Russisch
Hoofdstad Loehansk
Regeringsvorm Volksrepubliek
Religie Russisch-orthodox
Oppervlakte 8.656 km²
Inwonertal 1.464.039 (169,1/km²)
Overige
Volkslied Volkslied van de Volksrepubliek Loegansk (Гимн Луганской Народной Республики)
Munteenheid Russische roebel en de Oekraïense grivna (RUB, UAH)
UTC +3
Nationale feestdag 9 mei (Dag van de Overwinning) en 12 mei (Dag van de republiek)
Web | Code | Tel. .ua | LNR | +380 642
Voorgaande staten
Oekraïne Oekraïne 2014 (Oorlog in Donbass)
Topografie
Volksrepubliek Loegansk
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De volksrepubliek Loegansk (Russisch: Луганская народная республика, Loeganskaja narodnaja respoeblika; Oekraïens: Луганська Народна Республіка, Loehanska Narodna Respoeblika) is ontstaan door eenzijdig de onafhankelijkheid van de Oblast Loehansk ten opzichte van Oekraïne af te roepen op 12 mei 2014. Op 11 mei werd er een referendum gehouden over onafhankelijkheid, waarbij 96% voor onafhankelijkheid heeft gestemd. De republiek werd alleen erkend door de volksrepubliek Donetsk (waarmee het de Unie van Volksrepublieken vormde) en Zuid-Ossetië.[1][2]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Alleen de Volksrepubliek Donetsk en Zuid-Ossetië erkennen de Volksrepubliek Loegansk, die beide ook niet erkend zijn door door de internationale gemeenschap. In november 2014 hebben vertegenwoordigers van Nieuw-Rusland een verzoek gestuurd naar verschillende Latijns-Amerikaanse staten, zoals Cuba, Nicaragua en Venezuela. Met deze landen heeft Rusland een goede band. Toch heeft geen van de staten het verzoek beantwoord.[3] Tot op de dag van vandaag worden beide zelfverklaarde republieken internationaal erkend als deel van Oekraïens grondgebied door alle lidstaten van de Verenigde Naties (zelfs Rusland). Donetsk en Loehansk hebben alleen internationale erkenning gekregen van elkaar en van Zuid-Ossetië, een andere gedeeltelijk erkende staat die momenteel wordt erkend door vijf VN-leden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlog in Oost-Oekraïne voor het hoofdartikel van dit onderwerp
Vernietigde gebouwen tijdens de oorlog in Oost-Oekraïne

Op 11 mei 2014 werd een referendum over het zelfbestuur gehouden, waarvan de resultaten leidden tot de onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Loegansk.[4] Door de EU als ondemocratisch beschouwd, bevestigt het referendum de onafhankelijkheid van de republiek met een zeer grote meerderheid van stemmen.[5] Op 13 mei raakte de gouverneur van deze zelfbenoemde republiek, Valery Bolotov, gewond door een machinepistoolaanval. Op 17 mei 2014 verklaarde de procureur-generaal van Oekraïne de Volksrepubliek Loegansk als een "terroristische organisatie".[6]

Protesten in maart 2014

Op 22 mei 2014, tijdens het partijcongres Nieuw Rusland, besloot Loegansk zich te verenigen met de Volksrepubliek Donetsk om de Federale Staten van Nieuw Rusland te vormen op 24 mei. Deze nieuwe entiteit wordt niet erkend door Rusland.

Mensenrechten[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2014 constateerden de Verenigde Naties een "alarmerende verslechtering" van de mensenrechten in opstandelingengebied in het oosten van Oekraïne. De VN beschreef de toenemende wetteloosheid en documenteerde gevallen van gerichte moord, marteling en ontvoering door opstandelingen van de Volksrepubliek Loegansk. De VN benadrukten ook de bedreigingen, aanvallen en ontvoeringen van journalisten en internationale waarnemers, evenals de mishandeling en aanvallen op aanhangers van de Oekraïense eenheid. In een rapport van de Verenigde Naties van 18 november 2014 over Oost-Oekraïne werd verklaard dat de Volksrepubliek Loehansk zich in een toestand van "totale instorting van de openbare orde" bevond. Het rapport meldde dat "gevallen van ernstige schendingen van de mensenrechten door de gewapende groepen nog steeds werden gemeld, waaronder foltering, willekeurige en incommunicado-detentie, standrechtelijke executies, dwangarbeid, seksueel geweld, evenals de vernietiging en illegale inbeslagname van eigendommen kunnen neerkomen op misdrijven. tegen de mensheid ".[7][8][9]

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Het leger van de volksrepubliek Loegansk valt onder het federatieve leger van de Unie van Volksrepublieken, wat een confederatie was van de volksrepubliek Donetsk en de volksrepubliek Loegansk.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De Volksrepubliek Loegansk kent een indeling in steden (город, gorod) en rayons (район, rajon), waarbij een deel van de steden tevens rayon is.

Sport en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het voetbalteam van de Volksrepubliek Lugansk staat op de zestiende plaats in de wereldranglijst van de Confederation of Independent Football Associations. Een voetbalwedstrijd tussen Lugansk en Donetsk werd gespeeld op 8 augustus 2015 in het Metalurhstadion in Donetsk.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]