Blauwburgwal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 17 jul 2017 om 12:47. (1 bron(nen) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.4.2))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Blauwburgwal
Blauwburgwal 22
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Singel
Eind Herengracht
Lengte 0,1 km
Postcode 1015

De Blauwburgwal in Amsterdam is een grachtje tussen het Singel (ter hoogte van de 'Lijnbaanssteeg') en de Herengracht (ter hoogte van de 'Herenstraat'). Het is de kortste tussengracht in de binnenstad en onderdeel van de grachtengordel (west).

Het water is gegraven eind 16e eeuw. Halverwege de even zijde grenst de Langestraat aan de Blauwburgwal. De gracht kent twee bruggen, in de kade van het Singel ligt brug 11, in de kade van de Herengracht brug 19.

Geschiedenis

Voor de stadsuitleg van 1612 heette de Blauwburgwal 'Lijnbaansgracht' (als verlengde van de Lijnbaanssteeg). Toen bij de uitleg een nieuwe Lijnbaansgracht ontstond, werd de naam veranderd in Blauwburgwal naar de Blauwe Brug, thans Lijnbaansbrug (over het Singel) geheten. Op 11 mei 1940 werd een deel van de Blauwburgwal door een Duits bombardement verwoest. Hierbij werden veertien panden verwoest en vielen 44 doden.[1][2]

Architectuur

De gevel van Blauwburgwal 22 heeft een Verhoogde klokgevel, die dateert uit 1669. Uit de halsgevel ontwikkelde zich de klokgevel. Deze werd voornamelijk gebouwd tussen 1660 en 1790. Blauwburgwal 22 is uniek in zijn soort, het is het enige voorbeeld van een verhoogde klokgevel: een extra trapje met een klein klauwstukje. Ook hier een overkraagde zijgevel en pothuizen aan beide gevels. Het huis is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser.

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Blauwburgwal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.