Bolinas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bolinas
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Bolinas (Californië)
Bolinas
Locatie van Bolinas in Californië
California in United States.svg
Locatie van Californië in de VS
Situering
County Marin County
Type plaats Census-designated place
Staat Californië
Coördinaten 37° 54′ NB, 122° 42′ WL
Algemeen
Oppervlakte 3,6 km²
- land 3,6 km²
- water 0,0 km²
Inwoners (2000) 1.246
Hoogte 8 m
Overig
ZIP-code(s) 94924
FIPS-code 07316
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Bolinas is een dorp en census-designated place in gemeentevrij gebied in de Amerikaanse staat Californië. Het ligt aan de Stille Oceaankust in het westen van Marin County, zo'n 21 kilometer ten noordwesten van San Francisco. In 2010 woonden er 1620 mensen in Bolinas. Eind jaren 60 werd Bolinas een kunstenaarskolonie. De gemeenschap staat bekend als teruggetrokken; zo kiezen de bewoners ervoor om geen pijlen te plaatsen die de richting van het afgelegen dorp aangeven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vóór de Europese kolonisatie van Amerika werd de streek bewoond door Coast Miwok-indianen.

In 1846 verwierf de Mexicaan Gregorio Briones het land van gouverneur Pío Pico als Rancho Las Baulines. Later werd Californië Amerikaans. In 1863 opende een postkantoor in het dorpje.

De grootste uitbreiding kwam er in 1927, toen een grote melkveehouderij op de Big Mesa werd verkaveld. Het land werd verdeeld in 5336 percelen. Het merendeel werd verkocht door de San Francisco Bulletin om nieuwe abonnees aan te trekken. Sindsdien zijn delen van de Big Mesa door erosie in zee verdwenen. De verkaveling heeft geen riolering en niet alle straten worden openbaar onderhouden.

In 1967 riep het bestuur van Marin County het Bolinas Community Public Utility District in het leven voor afvalophaling en waterbeheer. Sinds november 1971 is er een moratorium op nieuwe water- en rioleringsaansluitingen, waardoor er niet meer wordt bijgebouwd in Bolinas. Van de loten op de Big Mesa blijven er veel onbebouwd.

Eind jaren 60, in de periode van de Beat Generation en de hippiecultuur, groeide Bolinas – en met name de Big Mesa – uit tot een kunstenaarskolonie met uitwijkelingen uit San Francisco. Joanne Kyger was een centrale figuur van de Bolinas scene.[1]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bolinas ligt op 11 meter boven zeeniveau. Het dorp ligt op een schiereiland omgeven door de Stille Oceaan in het westen en zuiden en de Bolinas Lagoon in het noordoosten. Vanaf de overzijde van de lagune, waar Stinson Beach ligt, reikt een landtong naar Bolinas. Ten noordwesten van het dorp klimt het reliëf en begint de Point Reyes National Seashore.

Kaart van de CDP Bolinas
Bolinas (linksboven) op een luchtfoto
Wharf Road
Gemeenschapscentrum
Smiley's Saloon
Surfers op het strand

Voor het United States Census Bureau, dat de plaats om statistische doeleinden aanduidt als census-designated place (CDP), is Bolinas 15 km² groot. Het dorp bestaat grofweg uit twee delen: een oude kern in het oosten, gelegen tussen een zestal kleine heuvels, en een grote verkaveling in het zuidwesten, gelegen op het plateau boven op de kliffen (Big Mesa). Ten noordnoordwesten van de dorpskern is er een kleine vlakte langs de lagune met verspreide bebouwing en intensieve landbouw.

Bolinas is afgelegen. Het enige openbaar vervoer is bus 61 van Marin Transit, die de verbinding maakt met Stinson Beach, Mount Tamalpais, Mill Valley en soms ook Marin City en Sausalito. Vanuit Bolinas is het met de auto 25 minuten rijden naar Point Reyes Station (toegangspoort tot Point Reyes National Seashore), 40 minuten naar Mill Valley en 50 minuten naar Sausalito. Nabijgelegen steden zijn San Rafael (55 minuten), San Francisco (1 uur) en Richmond (1 uur).

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2010 door het United States Census Bureau woonden er 1620 mensen in Bolinas, terwijl dat er in 2010 maar 1246 waren. De etnische samenstelling was als volgt: 1406 (86,8%) blanken, 27 (1,7%) Afro-Amerikanen, 10 (0,6%) indianen, 17 (1,0%) Aziatische Amerikanen en 14 (0,9%) personen afkomstig van de eilanden in de Stille Oceaan. Daarnaast woonden er 64 personen (4,0%) van een ander ras en 82 personen (5,1%) van twee of meer rassen. In totaal identificeerden 260 mensen (16,0%) zich als hispanic of latino.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de noordrand van Bolinas is de campus van het Bolinas-Stinson Union School District gevestigd, waar kinderen les kunnen volgen van de kleuterklas tot de 8ste graad (13-14 jaar). In Stinson Beach is een kleiner schooltje uit hetzelfde schooldistrict. De dichtstbijgelegen high school is Tamalpais High School in Mill Valley.

In het dorp is een afdeling van de openbare bibliotheek Marin County Free Library.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bolinas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.