Brouwerij Breugem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Breugems Brouwerij)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwerij Breugem
Algemene informatie
Locatie Zaandijk
Eigenaar Patrick Breugem, Ernst Tjaden, Hannes Willems, Dirk Hudig, Jan Willem Nederhorst
Oprichting 2013
Bieren
Actieve bieren Zoentje, Klein Zoentje, Saense Tripel, Saense IPA, Kracht Hout, Heet & Stout, Session 3%, Double IPA, Dark IPA, Ay Ay Caramba, Asian White, Asian Dubbel, Asian Tripel.
Seizoensbieren Lente Kus, Saens Wit, Herfstbock, Wintergloed
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij Breugem is een brouwerijhuurder in Zaanstad in Noord-Holland. Brouwerij Breugem brouwt bieren van hoge gisting en richt zich daarmee vooral op liefhebbers van speciaalbier. De brouwerij is lid van CRAFT (tot 2016 het Klein Brouwers Collectief).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerij is begonnen als stichting Breugems Brouwerij, en werd opgericht in 2007 door Patrick Breugem en Court-Jan van Beek. Hun voornemen was om een "sociale brouwerij" te openen, waarbij mensen met een beperking aan werk werden geholpen. Beiden hadden eerder in coma gelegen en aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is daarna te integreren op de arbeidsmarkt. Na meerdere locaties te hebben afgewogen werd uiteindelijk voor de Dam in Zaandam gekozen. In 2010 werd de brouwinstallatie geplaatst en kon het brouwen beginnen. In 2013 ging de brouwerij failliet.[1][2] Na een doorstart in datzelfde jaar ging de brouwerij verder als brouwerijhuurder onder de naam Brouwerij Breugem.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwerij Breugem brouwt zijn bieren bij Brouwerij Hoop aan de Lagedijk in Zaandijk. De brouwerij brouwt bieren zonder kunstmatige toevoegingen, de smaak moet komen uit de hop en de mout.

Sociale functie[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwerij Breugem werkt met mensen die moeilijk hun plek kunnen vinden op de arbeidsmarkt, door een lichamelijke of geestelijke beperking. De brouwerij spreekt zelf van "mensen met een makke". Door deze mensen een werkplek te bieden in de brouwerij of in het bijbehorende proeflokaal vervult Breugem ook een sociale functie. Hierin is de brouwerij vergelijkbaar met de Amsterdamse brouwerij De Prael.

Openheid[bewerken | brontekst bewerken]

Opvallend is dat Brouwerij Breugem de ingrediënten van hun bieren openlijk op de etiketten zet. Het recept is dus niet helemaal geheim, al blijven de details (zoals de duur van het maischen) wel onvermeld. Door te vermelden welke hop- en moutsoorten er in een bier zitten hoopt de brouwerij proevers beter wegwijs te maken in het bier. Ook zijn geïnteresseerden welkom om de brouwerij te bezoeken om zo meer inzicht te krijgen in het brouwproces.

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwerij Breugem heeft een aantal vaste bieren, waaronder een blond en een dubbel, een hoppige tripel, een amber en een stout. Daarnaast worden er ook seizoensbieren gebrouwen, zoals een bockbier.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]