Breugems Brouwerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Breugems Brouwerij
Algemene informatie
Locatie Zaandam
Eigenaar Patrick Breugems & Court-Jan van Beek
Oprichting 2007
Bieren
Actieve bieren Breugems Blond, Breugems Amber, Dubbel Breugems, Breugems Tripel, Breugems Stoutert
Seizoensbieren Lente Zoetje, Zomers Witje, Saens Bokkie, Breugems Winterbier, Tsaar
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Breugems Brouwerij is een brouwerijhuurder en voormalig brouwerij in Zaandam. Breugems Brouwerij brouwt bieren van hoge gisting en richt zich daarmee vooral op liefhebbers van speciaalbier. De brouwerij heeft een eigen proeflokaal in Zaandam en is lid van het Klein Brouwerij Collectief (KBC).

Geschiedenis[bewerken]

De stichting Breugems Brouwerij werd opgericht in 2007 door Patrick Breugems en Court-Jan van Beek. Hun voornemen was om een "sociale brouwerij" te openen, waarbij mensen met een beperking aan werk werden geholpen. Beiden hadden eerder in coma gelegen en aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is daarna te integreren op de arbeidsmarkt. Na meerdere locaties te hebben afgewogen werd uiteindelijk voor de Dam in Zaandam gekozen. In 2010 werd de brouwinstallatie geplaatst en kon het brouwen beginnen. In 2013 ging de brouwerij failliet, na een doorstart in datzelfde jaar ging de brouwerij verder als brouwerijhuurder.

Karakter[bewerken]

Breugems Brouwerij is een kleinschalige brouwerij die vooral brouwt voor het eigen proeflokaal en voor afnemers in de omgeving (Zaanstad, Alkmaar, Amsterdam). De brouwerij brouwt bieren zonder kunstmatige toevoegingen, de smaak moet komen uit de hop en de mout. Het bier wordt in Zaandam zelf gebrouwen, de brouwerij ligt achter het proeflokaal.

Sociale functie[bewerken]

Breugems Brouwerij werkt met mensen die moeilijk hun plek kunnen vinden op de arbeidsmarkt, door een lichamelijke of geestelijke beperking. De brouwerij spreekt zelf van "mensen met een makke". Door deze mensen een werkplek te bieden in de brouwerij of in het bijbehorende proeflokaal vervult Breugems ook een sociale functie. Hierin is de brouwerij vergelijkbaar met de Amsterdamse brouwerij De Prael.

Openheid[bewerken]

Opvallend is dat Breugems Brouwerij de recepten van hun bieren openlijk op de etiketten zet. Het recept is dus zeker niet geheim, al blijven veel details (bv. de duur van het maischen) wel onvermeld. Door te vermelden welke hop- en moutsoorten er in een bier zitten hoopt de brouwerij proevers beter wegwijs te maken in het bier. Ook zijn geïnteresseerden altijd welkom om de brouwerij te bezoeken om zo meer inzicht te krijgen in het brouwproces.

Bieren[bewerken]

Breugems Brouwerij heeft een aantal vaste bieren, waaronder een blond en een dubbel, een hoppige tripel, een amber en een stout. Daarnaast worden er in de brouwerij seizoensbieren gebrouwen, zoals een bockbier.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]