Bruinvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Bruinvis (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Bruinvis.
Bruinvis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Bruinvis in het Vancouver Aquarium
Bruinvis in het Vancouver Aquarium
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Cetacea (walvissen)
Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
Familie: Phocoenidae (bruinvissen)
Geslacht: Phocoena
Soort
Phocoena phocoena
(Linnaeus, 1758)
Verspreidingsgebied
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen Bruinvis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bruinvis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De bruinvis (Phocoena phocoena), vroeger ook vaak zeevarken of watervarken genoemd, is een zoogdier van de onderorde der tandwalvissen. Het dier heeft een lengte van maximaal 1,80 meter en een gewicht van maximaal 60 kilogram. Het is anno 2014 de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee.

Uiterlijk[bewerken]

Bruinvissen hebben een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) een platte staartvin. De rug is donkergrijs, de buik helderwit. Ze hebben schopvormige tanden: 22 tot 28 paar in de bovenkaak, 21 tot 25 paar in de onderkaak. De naam bruinvis is op het eerste gezicht vreemd, omdat deze dieren geen vissen zijn en ook geen bruine kleur hebben. De verklaring hiervoor is dat vroeger, toen de mensen nog niet zo veel van dieren wisten, alles wat in de zee leefde vissen noemde, en grauwe kleuren, zoals bruin, grijs en zwart, werden allemaal bruin genoemd.

Leefwijze[bewerken]

Ze leven alleen of in kleine groepen van 2 à 10 dieren en incidenteel in grotere groepen tot enkele tientallen dieren. De trekbewegingen van de bruinvis zijn onvoldoende bekend, maar er lijken verschillende populaties te bestaan die elk eigen zomer- en winterverblijven bezoeken. Bruinvissen eten kleine levende dieren zoals vissen, garnalen enz. Deze vinden ze met behulp van echolocatie. De frequentie van hun klikgeluiden ligt rond de 130 kHz. Een gevolg van die relatief hoge frequentie is dat orka's hen slecht horen.[2] Haaien en orka's zijn hun grootste vijanden, maar ook grijze zeehonden[3] vormen een potentieel gevaar.

Bruinvissen zwemmen voornamelijk vlak onder het zeeoppervlak. Ze kunnen net als een dolfijn uit het water springen, maar doen dit vrijwel nooit.

Verspreiding[bewerken]

De bruinvis komt voor in de kustgebieden van de oostelijke Atlantische Oceaan van de Noordelijke IJszee tot West-Afrika, in de Middellandse Zee, rond IJsland, het oostelijk gedeelte van de Grote Oceaan en aan weerszijden van de Straat Davis. Ze komen voor in ondiep zeewater van maximaal 200 meter diep en met een temperatuur beneden de zeventien graden Celsius.[4] Ze zijn beslist niet zeldzaam: geschatte aantallen in de Noordzee lopen uiteen van 100.000 tot 500.000 exemplaren. De soort komt ook veel in de Nederlandse kustwateren voor, vooral in de wintermaanden en het vroege voorjaar (november - april). Tot ongeveer het einde van de jaren 50 was de bruinvis algemeen langs de Nederlandse kust, maar in de jaren 60 was de soort hier verdwenen. Sinds 1985 werden weer af en toe kleine aantallen bruinvissen in de Nederlandse kustwateren gezien, en vanaf het jaar 2000 nam dat aantal snel toe. Inmiddels is de soort alleen in juni werkelijk zeldzaam langs de kust; in alle andere maanden van het jaar kunnen ze worden waargenomen.

Waarnemingen[bewerken]

In het verleden, met name in de 17e eeuw, werden bruinvissen tot in de grachten van Amsterdam waargenomen. Ze zwemmen ook riviermondingen in.[5]

In het Mechels dorp Leest werd in 1936 een bruinvis doodgeschoten door een cafébaas. Het onfortuinlijke dier was ver landinwaarts op de rivier de Zenne verzeild geraakt.[6] Het plaatselijke dorpscafé draagt sinds 1994 de naam "Den bruinvis".[7]

In maart 1940 zagen de militair W. Maton en zijn vriend N. van Laarhoven in de haven van Raamsdonksveer een vreemde vis zwemmen. Na veel moeite lukte het hen de vis te vangen. Het bleek een bruinvis te zijn met een lengte van 1,25 m en een gewicht van 35 kg. Een artikel daarover werd geplaatst in het Rotterdams Nieuwsblad van 9 maart dat jaar.

In de Oosterschelde leeft sinds 2006 een kleine populatie bruinvissen die daar het het jaar rond lijkt te blijven. Behalve dat de aantallen langs de Nederlandse kust snel zijn toegenomen is er ook sprake van een snelle toename van het aantal strandingen. Veel van de in Nederland aanspoelende bruinvissen blijken door verdrinking om het leven te zijn gekomen. Vermoedelijk verdrinken de dieren in vistuig dat in ondiep water wordt gebruikt.

In Terhagen werd in 2013 nog een bruinvis gespot in de rivier de Rupel.[8]

Eind juli 2016 werd een bruinvis in Den Helder waargenomen.[9] Vermoedelijk dezelfde bruinvis werd enkele dagen later, begin augustus dat jaar, in Alkmaar gezien. Op 14 augustus werd het dier levenloos aangetroffen in de Nauernasche Vaart in Krommenie.[10]

Gevangenschap[bewerken]

Bruinvis in gevangenschap

Bruinvissen worden onder andere in Nederland, Denemarken en Japan in gevangenschap gehouden:

Nederland[bewerken]

Dolfinarium Harderwijk heeft een aantal bruinvissen in gevangenschap. Deze dieren zijn gestrand en konden na hun revalidatieperiode niet terugkeren naar zee. In Dolfinarium Harderwijk staat het gebouw Fort Heerewich, waarin zich stichting SOS Dolfijn bevindt, een speciaal opvangcentrum voor kleine walvisachtigen. Na een herstelperiode worden deze dieren zo mogelijk weer uitgezet in het wild. Als een dier niet kan worden uitgezet, blijft het in het dolfinarium in de zogeheten 'Bruinvisbaai', waar dagelijks voorstellingen worden gegeven met bruinvissen.

Vanaf 2012 zijn twee bruinvissen afkomstig uit Harderwijk te zien bij Ecomare op Texel.

Denemarken[bewerken]

Ook het Fjord and Baelt Center in Kerteminde vangt gestrande bruinvissen op. Zij hebben in totaal vier dieren, waaronder de eerste in gevangenschap geboren bruinvis. Het is er mogelijk om de bruinvissen vanuit een onderwatertunnel te bezichtigen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar onder andere echolocatie, met als doel in de toekomst de wilde bruinvispopulatie te beschermen tegen de visserij.

Japan[bewerken]

In Kamogawa Sea World en Otaru Aquarium worden eveneens bruinvissen gehouden. Deze worden echter niet voor onderzoek of voorstellingen gebruikt.

Culinair[bewerken]

Bruinvis wordt tegenwoordig nauwelijks nog gegeten. In de middeleeuwen was de bruinvis echter volksvoedsel. Hij werd gekookt en vervolgens gevuld met veel kruiden zoals peper, saffraan en kaneel. Het dier werd ook wel "meerzwijn", "zeevarken" en "varkensvis" genoemd, refererend aan de snuit die aan een varken doet denken.[11] In Brabantse archieven vindt men wel eens "waterverken" als alternatieve benaming voor bruinvis. Ondanks het feit dat het een zoogdier en dus geen vis is, stond de rooms-katholieke Kerk het eten van bruinvis tijdens de vasten en op vrijdagen toe.

De Nederlandse geslachtsnaam "Var(c)ke(n)visser" herinnert aan de vangst van bruinvissen.