Campo Santo (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Amanduskapel bij het Campo Santo
Campo Santo

Campo Santo is een grote begraafplaats in Sint-Amandsberg, een deelgemeente van de Belgische stad Gent, genoemd zoals de Campo Santo begraafplaats te Rome. Het is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden begraven liggen, maar ook enkele vrijzinnigen. Er liggen veel letterkundigen, kunstschilders en toondichters begraven.

De begraafplaats ligt bij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt, met op het hoogste punt de laat-barokke Sint-Amanduskapel (1720) en bomen die er al stonden bij de eerste begrafenis in 1847 van de weldoenster Marie de Hemptinne.

De culturele, financiële en katholieke elite vindt hier haar laatste rustplaats onder dure grafstenen, waarvan er 131 beschermd zijn.

Bekende personen begraven[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bekende personen die er begraven liggen:

Op een kleine heuvel staat een monument voor de Belgische gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen.

Tussen de burgerlijke graven liggen twee Britse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Zij staan bij de Commonwealth War Graves Commission geregistreerd onder St. Amandsberg Communal Cemetery.[1]

De Kapelleberg werd als deel van de begraafplaats in 1996 als monument beschermd.[2] en een deel van de begraafplaats werd samen met de parochiekerk, het vroeger gemeentehuis en het oorlogsmonument als stadsgezicht beschermd.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het Campo Santo werd in 2006 geselecteerd voor het tv-programma Monumentenstrijd van de VRT. Het Campo Santo verzamelde met medewerking van het Sint-Janscollege genoeg stemmen om een plaats te verdienen in de tweede ronde waarin drie monumenten per Vlaamse provincie het tegen elkaar opnamen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Campo Santo (Sint-Amandsberg) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.