Geo Verbanck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De gebroeders van Eyck.

Geo (Georges) Verbanck (Gent, 28 februari 1881 - Aartselaar, 12 december 1961), is in Gent en Oost-Vlaanderen bekend als beeldhouwer in arduin, marmer, zandsteen als brons.

Veelzijdig[bewerken]

Geo Verbanck deed zijn eerste ervaringen op in de werkplaatsen van meubelmakers en beeldhouwers en ging pas later studeren aan de Koninklijke Academie te Gent en te Brussel. Tevens was hij in de leer bij Gentse beeldhouwer Aloïs de Beule. Daarna werd hij leraar beeldhouwkunst te Dendermonde waar hij trouwens met Valentin Vaerwyck meewerkte aan de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw.

Hij realiseerde grafmonumenten op het Campo Santo, ontwierp medailles en munten, maakte bustes en tekeningen. Hij was de beeldhouwer van het monument ter ere van de gebroeders Van Eyck, ontworpen door Vaerwyck, nabij de Sint-Baafskathedraal van Gent.

Ook door andere architecten of overheden werd hij aangezocht om in openbare gebouwen bas-reliëfs te integreren.

Trivia[bewerken]

  • Geo Verbanck en Valentin Vaerwyck woonden naast elkaar aan De Sterre in Gent, de plaats waar de Oudenaardsesteenweg, de Kortrijksesteenweg, de Voskenslaan en de Krijgslaan samenkomen. De nog bestaande woningen zijn getekend door Vaerwyck, de decoraties zijn gemaakt door Verbanck.

Externe link[bewerken]