Canisius College (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige voormalige jezuïetencollege, zie Canisius College (internaat).
Canisius College
Binnenzijde van het monumentale gedeelte van de school.
Algemeen
Locatie Nijmegen, Nederland
Vestigingen 1
Denominatie katholiek
Onderwijsniveaus mavo, havo, atheneum, gymnasium
Bevoegd gezag Stichting Scholengroep Rijk van Nijmegen
Personen
Directeur Martinette Selten
Leerlingen 1100 (2020-2021) locatie Berg en Dalseweg)
Overig
Afkorting CC
Motto "Non scholae sed vitae" (Niet voor de school, maar voor het leven)
Website http://www.canisiuscollege.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Canisius College is een katholieke school in Nijmegen. De school had afdelingen voor mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De school aan de Berg en Dalseweg is vernoemd naar de Heilige Petrus Canisius. Het was de rechtsopvolger van het gelijknamige Jezuïetencollege, met van 1900 tot 1970 een internaat. Het had daarna nog enige tijd binding met de jezuïetenorde. In 2005 vertrok de laatste pater.

Tot 4 november 2016 was er ook een nevenvestiging op de Goffertweg: locatie De Goffert. Daar werd een deel van het vmbo-onderwijs gegeven, waaronder het lwoo. Deze is op 1 april 2016 gefuseerd met het Kandinsky College, locatie Hatertseweg. Beide scholen zijn samen verder gegaan als "het Rijks". Ook was er een nevenvestiging op de Akkerlaan, de internationale schakelklas. Deze heet tegenwoordig het Pontem College, met een locatie op de Akkerlaan en een op de Streekweg.

Op 1 januari 2002 zijn de besturen van vier Nijmeegse scholen voor voortgezet onderwijs met elkaar gefuseerd tot de Scholengroep Rijk van Nijmegen, te weten: Het Canisius College, de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG), het Kandinsky College en de St. Jorisschool. In die samenstelling is daarna geen verandering gekomen. Wel is er door de hierboven genoemde fusie de naam "het Rijks" aan toegevoegd en door de naamsverandering en de uitbreiding met een locatie de naam "Pontem college". Er wordt binnen de scholengroep op vier niveaus lesgegeven, namelijk op vmbo (basis, kader, gemengd, theoretisch), havo, atheneum en gymnasium. Het Canisius College op de Berg en Dalseweg bood mavo, havo, atheneum(plus) en gymnasium aan. Het hoofdgebouw, met een naastgelegen sportzaal, is in 2014-2015 grondig verbouwd om te kunnen voldoen aan de moderne onderwijsbehoehoeften. Het monumentale deel van het pand is daarbij behouden gebleven. Tot 2017, toen het leeg kwam te staan en ter verhuur werd aangeboden, waren ROC Nijmegen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen er gehuisvest.

In het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 oktober 2009 verongelukte een bus met leerlingen van het Canisius College Berg en Dalseweg die op weg waren naar Barcelona. De bus, met aan boord 53 leerlingen en 6 leraren van de school, sloeg over de kop bij een afslag. De leraren en de vierdeklassers waren onderweg naar hun hotel in Calella, de uitvalsbasis voor een excursiereis in Spanje. Daarbij kwam één leerlinge om het leven.[1]

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Canisius College (Berg en Dalseweg)

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wies van Leeuwen & Jos Joosten: Het Canisius College. Monument van katholieke emancipatie. Nijmegen, Van Tilt, 2019. ISBN 9789460044625

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]