Castel del Monte (kasteel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Castel del Monte
Werelderfgoed cultuur
Castel del Monte BW 2016-10-14 12-26-11 r.jpg
Land Vlag van Italië Italië
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 398
Inschrijving 1996 (20e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Plattegrond

Het Castel del Monte staat in de Italiaanse gemeente Andria, provincie Barletta-Andria-Trani, regio Apulië.

Bouwwerk[bewerken]

Op de plattegrond is te zien dat alles aan het kasteel achthoekig is. Rond de achthoekige binnenplaats liggen acht zalen waarvan de muren en plafonds met marmer bekleed zijn. Aan de buitenzijde staat aan elke hoek een uitstekende, achthoekige, gevechtstoren.

De functie van het kasteel is een mysterie. Het is niet echt bruikbaar als vesting. Er is geen slotgracht of greppel en ook de toegangspoort is niet goed te barricaderen. Mogelijk was het bedoeld als jachtslot.

Geschiedenis[bewerken]

De achthoekige binnenplaats

Het kasteel werd rond 1240 gebouwd in opdracht van keizer Frederik II. Mogelijk is het gebouwd op de fundamenten van een eerder fort of mausoleum. Het werd vernoemd naar het dichtbijgelegen klooster met dezelfde naam.

In de loop van de eeuwen werd het kasteel als residentie, gevangenis, schuilplaats tegen de pest, en als rovershol gebruikt.

In 1876 werd het kasteel eigendom van de Italiaanse staat. Het was vervallen en de meeste beelden en ornamenten waren allang weggeroofd. Het werd gerestaureerd en kreeg de status van nationaal monument.

Sinds 1996 staat dit kasteel op de Werelderfgoedlijst.

Trivia[bewerken]