Charlie Collier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Charles R. (Charlie) Collier (1885 - Plumstead, 1954) was een Brits motorcoureur en later directeur van Associated Motor Cycles, waarin de merken AJS en Matchless verenigd waren.

Charlies vader was eigenaar van H. Collier & Sons, waar de Matchlessmotorfietsen werden geproduceerd. Charlie zette samen met zijn broer Harry deze machines in wedstrijden in.

Charlie reed zijn eerste race in 1902 op de wielerbaan van Canning Town (Newham, Groot-Londen) met een Matchless met MMC inbouwmotor. Hij ging tot de laatste ronde aan de leiding, maar toen veroorzaakte een klapband een val waarbij hij door de houten baan schaafwonden opliep. In 1905 reed hij samen met Harry op het Eiland Man de laatste selectiewedstrijd voor het Britse team dat deelnam aan de "Trophée International" in Frankrijk. Harry kwalificeerde zich, maar Charlie viel uit met een gebroken drijfstang van de JAP-motor die in de Matchless was gemonteerd. Het hele Britse team was net als Denemarken, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije kansloos door de manipulatie van de race door het publiek en het Franse team, dat met onreglementaire (te zware) motorfietsen reed. De race werd na protesten afgelast, en door de Fédération Internationale des Clubs Motocyclistes (FICM) voor het jaar 1906 toegewezen aan Oostenrijk. Ook de Oostenrijkers maakten er een potje van door zijspancombinaties met reservedelen te laten meerijden, waardoor ze zeer bevoordeeld werden.

Tijdens de treinreis naar huis bespraken de gebroeders Collier, Freddie Straight (secretaris van de Auto Cycle Club) en markies Joseph de Mouzilly Saint-Mars mogelijkheden om op Britse grond een internationale wedstrijd te organiseren, waarbij men zelf kon toezien op een eerlijk verloop. Op het autonome Eiland Man, waar de Britse verkeerswetgeving niet gold, waren al in 1904 autoraces toegestaan en de motorrijders hadden er in 1905 getraind voor de tweede Internationale Trofee. Zo stonden de gebroeders Collier mede aan de basis van de TT van Man uit 1907, waarbij over een afstand van 60 kilometer over openbare wegen geracet kon worden. Voor motorfietsen werd deze afstand in eerste instantie nog ingekort tot de St John's Short Course, omdat ze de steile heuvels van de "Snaefell Mountain Section" niet konden beklimmen. De klasse-indeling bestond uit één- en tweecilinders. Charlie won de eencilinderklasse met zijn Matchless in 4 uur, 8 minuten en 8 seconden met een gemiddelde snelheid van 61,5 km/h. Harry, eveneens op Matchless, viel uit.

Eencilinderklasse TT Man 1907[bewerken]

Dinsdag 28 mei 1907 - 10 ronden (254 km) St John's Short Course.

Plaats Nr. Coureur Merk Snelheid Tijd
1 4 Charlie Collier 3½ pk Matchless 61,5 km/h 4:08.08.2
2 2 Jack Marshall 3½ pk Triumph 58,9 km/h 4:19.47.3
3 1 Frank Hulbert 3½ pk Triumph 57,1 km/h 4:27.49.4

TT-raceoverwinningen[bewerken]

Jaar Race en cilinderinhoud Merk Gemiddelde snelheid
1907 Eencilinder Matchless 61,5 km/h
1910 500cc eencilinder & 750cc tweecilinder Matchless 81,5 km/h

Externe link[bewerken]

(en) Deelnemersprofiel van Charlie Collier op de officiële website van de Isle of Man TT