Citroenverbena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Citroenverbena
Aloysia triphylla1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Bedektzadigen
Klasse: Magnoliopsida
Orde: Lamiales
Familie: Verbenaceae (IJzerhardfamilie)
Geslacht: Aloysia
Soort
Lippia citrodora of Aloysia triphylla
Paláu
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Citroenverbena, Lippia citriodora (voorheen: Aloysia citrodora of Aloysia triphylla [1]) en daarvoor Verbena citriodora genoemd, is een kruid uit de ijzerhardfamilie.

De etherische olie bestaat uit meer dan 65 componenten. Hoofdbestanddelen zijn geranial, neral, 6-methyl-5-hepteen-2-on, 1,8-cineol, limoneen, bèta-caryofylleen en caryofylleenoxide; de samenstelling van de etherische olie kan sterk verschillen, afhankelijk van de regio waar de plant groeit. De twee belangrijkste stoffen die de geur van de citroenverbena bepalen zijn geranial en neral. Deze stoffen zitten ook in het aroma van citroen, sinaasappel en citroengras.

Deze halfheester is afkomstig uit Chili en geldt in Nederland als matig winterhard. Zij overleeft op een beschutte plaats milde winters, om dan laat uit te lopen.

Van de blaadjes wordt thee gezet en de plant wordt ook wel gebruikt als keukenkruid. In de tuin verkiest zij een plaats in de halfschaduw. Frankrijkgangers kennen de plant wel onder de Franse naam "verveine".