Claudiosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Claudiosaurus
Fossiel voorkomen: Laat-Perm
Claudiosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Familie:Claudiosauridae
Geslacht
Claudiosaurus
Carroll, 1981
Typesoort
Claudiosaurus germaini Carroll, 1981
Claudiosaurus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Claudiosaurus[1] is een monotypisch geslacht van uitgestorven reptielen dat leefde in het Perm. De enige soort die in het geslacht wordt geplaatst is Claudiosaurus germaini.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het skelet van Claudiosaurus bevatte nogal wat kraakbeen. Het dier moest dus voor ondersteuning volledig kunnen vertrouwen op de opwaartse waterdruk. Het niet verbeende borstbeen was slecht ontwikkeld, wat op een leven in het water duidt aangezien het bij landdieren noodzakelijk is dat dit, als aanpassing aan het lopen, juist goed ontwikkeld is. De achterpoten waren langer dan de voorpoten en droegen zwemvliezen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Dit zestig centimeter lange langhalzige, hagedisachtige dier had een leefwijze die veel gelijkenis vertoont met die van de huidige leguanen. Rustend op stenige, warme stranden, warmde het dier zijn lichaam op, zodat hij kon foerageren. Zijn voedsel zocht hij tussen de zeewieren op de zeebodem. Het dier had een omnivore levenswijze, wat wil zeggen dat zowel dierlijk als plantaardig voedsel werd gegeten. Tijdens de voortbeweging onder water werden de poten langs het gestroomlijnde lichaam gevouwen om de weerstand te verminderen. Om zich voort te bewegen maakte het dier zijdelingse golfbewegingen met zijn achterlijf en de lange, smalle staart. Op het land kon het dier slecht uit de voeten.

Vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Vondsten zijn gedaan in Madagaskar.