Dad's Army (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Daar komen de schutters)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dad's Army
Daar komen de schutters
Logo
Genre Komedie
Speelduur 30 minuten
Bedenker Jimmy Perry
David Croft
Hoofdrollen Arthur Lowe
John Le Mesurier
Clive Dunn
John Laurie
James Beck
Arnold Ridley
Ian Lavender
Bill Pertwee
Frank Williams
Edward Sinclair
Muziek Jimmy Perry
Intromuziek Who do you think you are kidding, Mr Hitler
(gezongen door Bud Flanagan)
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 31 juli 1968
Einde 13 november 1977
Afleveringen 80
(+ 3 specials)
Seizoenen 9
Netwerk of omroep Vlag van Verenigd Koninkrijk BBC
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Michael Gambon als private Godfrey tijdens opnames voor de film Dad's Army uit 2016
Scenarioschrijvers David Croft (links) en Jimmy Perry (rechts) in 2011.
Standbeeld van Captain George Mainwaring in het Britse Thetford.

Dad's Army is een Engelse komedieserie, geproduceerd door David Croft. De titel verwijst naar de bijnaam van de British Home Guard, een organisatie waarin hoofdzakelijk oudere mannen dienden. De serie is onder andere van 1968 tot 1977 bij de BBC te zien geweest en omvat in totaal 80 afleveringen die in negen seizoenen zijn uitgezonden. Dad's Army is ook in vele andere landen uitgezonden. In Nederland werd de serie door de VARA uitgezonden als Daar komen de schutters, een titel die was afgeleid van een lied van J.H. Speenhoff.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

De serie speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, en draait om het plaatselijke peloton van de British Home Guard in het fictieve Zuid-Engelse kustplaatsje Walmington-On-Sea. De serieuze Kapitein Mainwaring en zijn vriendelijke secondant sergeant Wilson staan aan het hoofd van dit peloton, dat verder bestaat uit onder andere de enthousiaste korporaal Jones, de sterkeverhalenverteller soldaat Frazer, de oude soldaat Godfrey, de jonge soldaat Pike, en de zwarthandelende soldaat Walker. Dit gezelschap maakt allerlei kluchtige verwikkelingen mee. Aangezien de meeste jonge mannen vanwege de oorlog ver weg in het leger actief zijn, bestaat het peloton vooral uit oudere tot zeer oude mannen.

De opnames werden gemaakt in het graafschap Norfolk, in het stadje Thetford. Daar is ook een museum gevestigd over de televisieserie.

De intromuziek is het Engelstalige lied Who do you think you are kidding, Mr Hitler? dat speciaal voor de serie werd geschreven, in de stijl van in 1940 populaire liedjes. De tekst is van Jimmy Perry, en de muziek van Derek Taverner. Het wordt gezongen door Bud Flanagan.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Kapitein Mainwaring (Arthur Lowe): de vaak hoogdravende maar ook dappere kapitein van het peloton, in het dagelijks leven bankdirecteur. Hij verschuilt zich niet achter zijn soldaten, en loopt dus voorop. In aflevering 1 werpt hij zich op als leider, omdat bij een rondvraag verder niemand wil. Later verwijten sommigen hem dat, uit jaloezie. Hij was luitenant in de eerste wereldoorlog, maar was nooit in het oorlogsgebied aanwezig. Daarom zien sommigen hem niet als echte militair.
 • Sergeant Wilson (John Le Mesurier): de sergeant van het peloton, die een verhouding heeft met de moeder van Pike. Pike noemt hem "Uncle Arthur", maar de suggestie wordt soms gewekt dat hij eigenlijk Pikes vader is. Wilson werkt op de bank van Mainwaring, en is als enige geboren als lid van de hogere standen, al laat hij dat zelden merken. In de loop van de serie wordt hij door een sterfgeval in zijn familie een honourable. Wilson is erg aardig, vooral tegenover vrouwen, en houdt niet van commanderen, hoewel dat juist zijn taak is. Daarom schreeuwt hij ook niet.
 • Lance corporal[1] Jones (Clive Dunn), is de slager van Walmington-On-Sea. Geboren in 1870. Ging al het leger toen hij 14 jaar was. Hij heeft volgens eigen zeggen nog in het Britse leger gediend tijdens de koloniale oorlogen in Soedan (1896-1898), de boerenoorlog en de eerste wereldoorlog. Jones heeft vaak last van malaria, en een borst vol onderscheidingen. Over de zeventig, bijna de oudste, maar steeds bereid tot acrobatische en gevaarlijke capriolen. Is voor bijna iedereen aardig (niet voor Hodges en de koster), en vertelt vaak dezelfde verhalen over waar hij vroeger soldaat was, vooral met bajonet. Begint in penibele situaties steeds "No panic!, no panic!" te roepen. Heeft veel ontzag voor kapitein Mainwaring, hoewel die eigenlijk geen echte kapitein is.[2] Jones vraagt als enige altijd eerst toestemming om te spreken. Als het peloton vervoer nodig heeft stelt Jones graag zijn bestelwagen ter beschikking.[3]
 • Soldaat Frazer (John Laurie), een typische Schot, is de plaatselijke begrafenisondernemer. Hij is erg gierig. Heeft bij de Royal Navy gediend. Een doemdenker. Vertelt graag griezelverhalen, en rolt dan met zijn ogen. Roept vaak "we zijn verdoemd!" Ook uit hij soms onterechte verdenkingen. Als later blijkt dat hij ongelijk had, zegt hij opeens "Ik heb nóóit aan U getwijfeld!" Is jaloers omdat hij niet de bevelhebber is.
 • Soldaat Godfrey (Arnold Ridley): de bejaarde militaire ziekenverzorger die last heeft van een zwakke blaas. Heel zachtaardig, en de oudste van de groep. Woont met zijn twee zussen Dolly en Cissy in een prachtige cottage.
 • Soldaat Pike (Ian Lavender), een nerveuze jonge soldaat die vaak een sjaal draagt (omdat dat van zijn moeder moet) en soms op zijn duim zuigt. Wordt door Mainwaring vaak "stupid boy" genoemd, omdat hij vaak domme/kinderachtige dingen doet. Is tevens jongste bediende in de bank waar Mainwaring directeur is. Vanwege een zeldzame bloedgroep is hij niet opgeroepen voor legerdienst. In de loop van de serie moet hij wel ter keuring komen, en wordt afgekeurd. Er wordt soms gesuggereerd dat Wilson zijn vader is. Één van de schrijvers bevestigde dat op de laatste opnamedag.
 • Soldaat Walker (James Beck): een soldaat die zich bezighoudt met zwarte handel. Vanwege de oorlog is er tekort aan van alles, maar hij weet wel wat te regelen. Mits je betaalt. In de eerste aflevering beweert hij niet opgeroepen te zijn omdat hij groothandelaar is. Maar ineen vermiste aflevering wordt gezegd dat het is vanwege allergie voor corned-beef.

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Warden William Hodges (Bill Pertwee): het hoofd van de luchtbescherming, met wie kapitein Mainwaring vaak in de clinch ligt. Hij is de groenteboer van het dorp. Hodges is jaloers op Mainwaring, en noemt hem "Napoleon". De luchtbescherming stelt nog minder voor dan de homeguard van Mainwairing, en dat steekt. Hodges controleert ook de verduistering, en roept daarom vaak "Doe dat licht uit!" Mainwaring blijft meestal kalm onder Hodges' provocaties.
 • Dominee Timothy Farthing (Frank Williams): de dominee, met wie Mainwaring eveneens vaak onenigheid heeft, omdat Mainwaring de parochiezaal mag gebruiken als hoofdkwartier voor zijn eenheid. Dat komt niet altijd goed uit.
 • Koster Maurice Yeatman (Edward Sinclair), tevens hoofd van de plaatselijke zeeverkenners. Is vaak vijandig tegenover het peloton en vleierig tegenover de dominee. Spant soms samen met Hodges.
 • Kapitein Square (Geoffrey Lumsden), de pompeuze bevelhebber van het rivaliserende peloton uit Eastgate. Hij heeft nog onder Lawrence of Arabia gediend in de Eerste Wereldoorlog en ligt vaak overhoop met Mainwaring, wiens naam hij steeds verkeerd uitspreekt. Ziet Mainwaring niet voor vol aan omdat die geen "echte" kapitein is.
 • Soldaat Cheeseman (Talfryn Thomas), een fotograaf uit Wales die bij de plaatselijke krant is komen werken. Geïntroduceerd in de zevende serie, na het onverwacht overlijden van James Beck (soldaat Joe Walker).
 • Mrs. Mavis Pike (Janet Davies), vriendin van sergeant Wilson en moeder van Pike.
 • Mr. Sidney Bluett (Harold Bennett), bejaarde inwoner van Walmington on Sea, berucht om zijn scherpe tong.
 • Miss Cissy Godfrey (Nan Braunton), een van de twee zusters van soldaat Godfrey.
 • Miss Dolly Godfrey (Joan Cooper), een van de twee zusters van soldaat Godfrey. Bakt heerlijke upside-down cakes. Godfrey noemt haar vaker dan zijn andere zuster.
 • Mrs Mildred Fox (Pamela Cundell), een flamboyante weduwe met wie koporaal Jones in de allerlaatste aflevering trouwt.
 • Mrs Mainwaring (onzichtbaar personage), de echtgenote van kapitein Mainwaring die haar man via de telefoon onder druk zet. Het gesprek loopt nooit goed af, meestal gooit zij de hoorn er op. De weinige keren dat ze tevoorschijn zou komen, kwam er steeds iets tussen.
 • Ook zijn er wel eens figuranten te zien. Enkele van hen spelen wel eens een klein rolletje met een beetje tekst. Bijvoorbeeld soldaat Sponge (Colin Bean). En er waren ook vaak (terugkerende)gast-acteurs. Zoals Wendy Richards, die veel bekender is van Wordt U al geholpen?. En kolonel Pritchard, de bevelhebber van Mainwaring. Hij heeft wél respect voor Mainwaring. In één episode draait het om Fiona Gray, gespeeld door Carmen Silvera, die later beroemd zou worden als de vrouw van René Artois in 'Allo 'Allo!.

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Veel acteurs uit de serie zijn inmiddels overleden:

 • James Beck (soldaat Joe Walker), een van de jongste acteurs uit de serie, overleed tijdens de serie in 1973 op 44-jarige leeftijd. In de zevende serie werd daarom een nieuw personage geïntroduceerd: soldaat Cheeseman.
 • Edward Sinclair, die de rol van de koster speelde, overleed kort na de laatste opnames van de serie in 1977 aan een hartaanval.
 • John Laurie (soldaat James Frazer) overleed in 1980 op 83-jarige leeftijd aan een longemfyseem en longfalen. Ridley en hij waren de enige leden van de cast die tijdens de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk bij de Home Guard hadden gediend.
 • Harold Bennett (Mr Bluett) overleed in september 1981 aan een hartaanval. Vooral bekend als directeur in de serie Wordt U al geholpen?
 • Arthur Lowe (Captain Mainwaring) overleed in 1982 op 66-jarige leeftijd in zijn kleedkamer in Birmingham aan een beroerte. In de Engelse stad Thetford werd in 2010 een bronzen standbeeld van Captain Mainwaring geplaatst. In en om deze stad waren de opnames. In de serie heeft zijn karakter niet gevochten in de eerste wereldoorlog, maar Lowe diende tijdens de Tweede Wereldoorlog wel degelijk in het leger. (Geboren in 1915)
 • John Le Mesurier (sergeant Wilson) overleed in 1983 op 71-jarige leeftijd aan een levercirrose.
 • Arnold Ridley (soldaat Godfrey) overleed in 1984 op 88-jarige leeftijd. Hij is ook bekend van zijn toneelstuk The Ghost train (1923), later verfilmd, dat ook in Nederland werd gespeeld en werd verfilmd als De Spooktrein.
 • Philip Madoc (gastrol als U-boot-kapitein, seizoen 6, afl. 1) overleed in 2012 op 77-jarige leeftijd.
 • Clive Dunn (korporaal Jones) overleed in 2012 op 92-jarige leeftijd. Hij werd het oudst van alle oude hoofdrolspelers, terwijl hij in de reeks juist een van de oudste lijkt. Toen de serie begon was hij als 48-jarige een van de jongste acteurs, maar hij werd sterk "verouderd", om zo 70-plus te lijken.
 • Bill Pertwee (warden William Hodges) overleed in 2013 op 86-jarige leeftijd. Sindsdien is Ian Lavender (soldaat Pike) de enige die nog in leven is van de hoofdpersonages. In 2021 is hij 75 jaar oud. Toen de serie begon was hij met 22 jaar veruit de jongste in de serie.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Dad's Army voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De serie bestaat uit tachtig afleveringen verdeeld over negen seizoenen. Daarnaast zijn er vier kerstsketches gemaakt.

Verloren afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Drie afleveringen uit seizoen 2 en vier kerstsketches ontbreken in het BBC-archief.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

In 1971 werd de eerste film gemaakt over Dad's Army met de originele cast. In 2016 kwam een tweede film uit gebaseerd op de tv-serie met dezelfde naam, Dad's Army.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]