Naar inhoud springen

Damwoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Damwald)
Damwoude
Damwâld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Damwoude (Friesland)
Damwoude
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Dantumadeel Dantumadeel
Coördinaten 53° 17′ NB, 5° 60′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,75[1] km²
- land 13,74[1] km²
- water 0,01[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
5.745[1]
(418 inw./km²)
Woning­voorraad 2.413 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3266
Belangrijke verkeersaders N356
Website Officiële website
Detailkaart
Kaart van Damwoude
Locatie in de gemeente
Foto's
Foarwei, Damwoude
Foarwei, Damwoude
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Damwoude (officieel[2], Fries: Damwâld, [damvɔ:t]?) is een dorp in de gemeente Dantumadeel in het noordoosten van de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp ligt vier kilometer ten zuiden van Dokkum, tussen Rinsumageest en Wouterswoude.

In 2023 kende het dorp 5.745 inwoners[1] en is daarmee het grootste dorp van de gemeente. Het gemeentehuis van Dantumadeel is hier sinds 1999 gevestigd. Sinds 2009 is de Friese naam de officiële. Waar voorheen op de plaats- en straatnaamborden zowel de Friese als de Nederlandse namen werden vermeld, worden sindsdien alleen nog de officiële Friese namen vermeld.[3]

Vroeger bestond het dorp uit Dantumawoude, Akkerwoude en Murmerwoude, maar in 1971 ontstond de nieuwe eenheid Damwoude. De eerste drie letters van de oude dorpsnamen werden samengenomen en vormden de nieuwe dorpsnaam. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat Dantumawoude ook wel kortweg Damwoude of Damwâld werd genoemd, dit vindt men onder andere terug in de straatnamen Damwoudster Trekweg (tegenwoordig Trekwei) en Damwâldsterreedsje.

De reden voor deze fusie heeft een politieke achtergrond. Tot 1881 stond het gemeentehuis van de gemeente Dantumadeel in Rinsumageest. Vanaf 1881 zetelden de grietmannen in Murmerwoude. Zwaagwesteinde daarentegen meende recht te hebben op het gemeentehuis, omdat het destijds de grootste plaats van de gemeente was. Daarom werd besloten over te gaan tot een fusie, zodat het nieuwe dorp het grootste van de gemeente zou zijn.

Zie de categorie Damwâld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.