De Leijen (meer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidombot (overleg | bijdragen) op 27 apr 2016 om 08:36. (Link naar doorverwijspagina Oostermeer gewijzigd in Eastermar; gewijzigd in Eastermar met DisamAssist.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Leijen
De Leien
De Leijen (Friesland)
De Leijen
Situering
Stroomgebiedslanden Vlag Friesland Friesland
Coördinaten 53° 9′ NB, 6° 4′ OL
Overig
Eiland(en) De Rôt, Reitsma's Pôlle, De Baalder
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Leijen (Fries en officieel: De Leien) is een meer in de provincie Friesland (Nederland), gelegen tussen Oostermeer (Eastermar) en Opeinde (De Pein). Het is ontstaan door veenafgraving en daarom op veel plaatsen ondiep. Door het meer loopt een vaargeul die aansluit op de Opeindervaart naar Opeinde op de Lits naar Oostermeer en naar Rottevalle (De Rottefalle). Aan de oostkant van het meer is een strandje met horecagelegenheid en camping.

Het meer is voor een groot deel in handen van Staatsbosbeheer. Voorheen stond de Leijen bekend als een natuurgebied waarin onder andere veel bijzondere vogelkolonies waren. In het kader van de ontwikkeling van de Lits-Lauwersmeerroute wordt het meer geschikter voor recreatie en toerisme. Hier en daar zijn eilandjes met aanlegplaatsen gecreëerd, waarbij drie eilandjes de namen De Rôt, Reitsma's Pôlle en De Baalder hebben gekregen.[1] De vaarroutes en toegankelijkheid zijn verbeterd door vaargeulen aan te leggen. De havens in de omgeving van de Leijen worden in het kader van hetzelfde project ook opgeknapt en verbeterd. Zo krijgt De Tike (gelegen aan de westkant van de Leijen) een klein haventje en Oostermeer zelfs een compleet nieuw watersportterrein met een passantenhaven met 30 ligplaatsen. In Opeinde zijn eveneens nieuwe aanlegsteigers geplaatst.

Op deze manier zorgen de plannen van Staatsbosbeheer voor een impuls in het toerisme op en rondom de Leijen. Het natuurgebied wordt meer en meer omgezet in een recreatieplas. Voor de natuurlijke watersporters (lees: zeilers en windsurfers), is het meer door de vele eilandjes, zandbanken en vaargeulen minder geschikt geworden.

Externe links

Zie de categorie De Leijen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.