De Liereman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Liereman
Biotoop
De Liereman
De Liereman
Situering
Land België
Coördinaten 51° 20′ NB, 5° 0′ OL
Informatie
IUCN-categorie IV (Biotoop)
Oppervlakte 4,39 km²
Beheer Natuurpunt
Foto's
Natuurreservaat De Liereman
Natuurreservaat De Liereman
De Liereman onderdeel van Vennen, heiden en moerassen rond Turnhout (habitatrichtlijngebied)/ Arendonk, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout (vogelrichtlijngebied)
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Antwerpen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, particulieren
Site code (Europees) BE2100024 (habitatrichtlijngebied), BE2101538(vogelrichtlijngebied)
Natuurreservaat De Liereman

De Liereman is een natuurgebied gelegen op het grondgebied van de Belgische gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk. Het gebied van 439 ha herbergt een grote verscheidenheid aan typisch Kempische vegetaties gaande van natte en droge heide, gagelstruweel, elzen- en wilgenbroek, berken-eikenbos, dennenbos, stuifduin, heischraal grasland tot weidevogelgebied. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken een zestal wandelingen. De Liereman wordt beheerd door de VZW natuurpunt. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied 'Vennen, heiden en moerassen rond Turnhout' (BE2100024) en vogelrichtlijngebied 'Arendonk, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout' (BE2101538)). Van 2004 tot 2010 liep in het gebied een Europees LIFE-project rond het herstel van de biotopen van de Europese Habitatrichtlijn.

De Liereman is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Vennen, heiden en moerassen rond Turnhout' (BE2100024) en heeft van de IUCN de status van categorie IV gekregen[1]: biotoop.[2]

Externe link[bewerken]

Natuurreservaat De Liereman panorama