De rebelse Reinaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De rebelse Reinaert
Stripreeks Suske en Wiske
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts (schetsen);
Marc Verhaegen (uitwerking)
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De rebelse Reinaert is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het scenario en de schetsen zijn van Paul Geerts. De tekeningen zijn verder uitgewerkt door Marc Verhaegen. Het is gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 31 maart 1998 tot en met 21 juli 1998. De eerste albumuitgave was op 23 september 1998.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

  • Suske, Wiske, Lambik, tante Sidonia, koning Nobel, Reinaert de vos, Bruin de Beer, Lamfreit de timmerman, Isengrim de wolf (eerste minister), Tibeert de kater, Albert de mol, Grimbeert de das, Cantecleer de haan, Merlijn (de tovenaar van koning Arthur).

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Koning Nobel heeft een feestmaal georganiseerd waar het publiek wil dat Reinaert de vos opgepakt wordt. Ze klagen ook over corruptie en de koning stelt Bruin de beer aan om Reinaert te halen. Geheimzinnige figuren besluiten hulp te gaan vragen aan Merlijn, de raadgever van koning Arthur, omdat ze bang zijn dat er een staatsgreep wordt voorbereid. Merlijn belt met Lambik en hij gaat samen met Suske en Wiske met Merlijn naar de 13e eeuw.

De gemaskerden vragen Lambik om Reinaert te volgen, en Suske en Wiske gaan naar kasteel Malpertuus. Als Bruin bij het kasteel komt, vertelt Reinaert dat er veel honing is bij Lamfreit de timmerman. Lambik bevrijdt de beer later uit de boomstam waar Reinaert hem achterliet, maar wordt zelf door de bevolking gegrepen en gevangengezet. Suske en Wiske worden door Reinaert in de schoorsteen gehangen, maar ze weten te ontsnappen. Lambiks hand zal worden afgehakt, maar Suske en Wiske weten met hem te ontsnappen op een paard. Bruin vertelt de koning alles, en die stuurt Tibeert de kater naar Reinaert. Lambik komt bij de koning en vertelt over het geheim genootschap wat over de staatsgreep heeft verteld. De koning ontslaat Isengrim en maakt Lambik eerste minister. Als Tibeert bij Reinaert aankomt worden hem lekkere muizen beloofd, en samen gaan ze naar de pastoor. Reinaert bindt Tibeert vast, maar die wordt gevonden door Suske en Wiske en samen ontsnappen ze uit het brandende huis.

Suske en Wiske worden voor brandstichters aangezien en kunnen nog net ontsnappen. Maar dan worden ze meegenomen door iemand van het geheim genootschap. Het blijkt Isengrim te zijn en hij laat de schuilplaats vol water stromen. Geholpen door mollen en een rat weten de kinderen te ontsnappen. Ze komen bij de koning, die net het parlement bijeen heeft geroepen. Lambik wordt opgedragen Reinaert mee te nemen naar de koning, en hij vermomt zich als das.

Als hij met Reinaert naar het kasteel loopt, vertelt die hem dat hij de kinderen van Cantecleer heeft opgegeten, een affaire heeft gehad en gemoord en geplunderd heeft. Reinaert vertelt de koning dat Isengrim, Bruin en Tibeert een staatsgreep willen plegen en dat hij zijn schat zal geven als de koning hem niet gevangen zet. De koningin wil wel nieuwe kleren kopen van deze schat en Reinaert moet voor straf naar Rome lopen. Isengrim, Bruin en Tibeert krijgen levenslang en de vrienden verwonderen zich over deze rechtsgang. Merlijn brengt hen weer naar hun eigen tijd terug. In het verleden zoekt de koning met al zijn onderdanen om de schat, maar die is er niet en Reinaert loopt als vrij man rond.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 150 31 maart 1998 - 21 juli 1998 Amber De bonte bollen
Suske en Wiske 27 27 mei 1998 - 29 juli 1998 De gevederde slang Amber
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 257 23 september 1998 De vogels der goden De gevederde slang
Luxe reeks 23 september 1998 De vogels der goden De gevederde slang
Suske en Wiske Collectie 50 1999

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]