De gevederde slang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De gevederde slang
Stripreeks Suske en Wiske
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De gevederde slang is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Paul Geerts en gepubliceerd in TV Ekspres van juli 1996 tot en met juni 1997. De eerste albumuitgave was op 2 december 1998.

Locaties[bewerken]

Personages[bewerken]

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het noorden van Chiapas in Mexico bevindt zich de archeologische site van Palenque, waar Ernesto Tabasco en professor Confuus ontdekken dat er voorwerpen van jade zijn gestolen. Tante Sidonia is op uitnodiging van UNESCO bij de heren. De mannen vertellen Sidonia dat de regeringsambtenaar Guido Krapullos hetzelfde merk sigaren rookt als het bandje dat op de plek van de diefstal is gevonden. Sidonia vraagt haar vrienden ook naar Mexico te komen. Jerom is in Bosnië om de blauwhelmen te vervangen en kan dus niet mee.

De vrienden worden door Sidonia afgehaald van het vliegveld en rijden naar Palenque. Ze kopen sombrero's en zien een witte arend vliegen. De professor vertelt dat zijn voorganger, Alberto Ruz, in 1952 een tombe heeft ontdekt. Ze gaan naar de piramide, met de Tempel der Inscripties, waar de laatste diefstallen zijn gepleegd. Als Suske en Wiske gaan zwemmen, ontdekken ze een erg diep cirkelvormig bekken met scherpe randen. De professor vertelt dat dit een cenote is, waar de Maya's en Azteken mensen offerden.

Lambik gaat met Ernesto duiken in de offerbron en vinden veel skeletten op de bodem. Suske en Wiske verkennen nogmaals de gang bij de piramide. Als ze aan een ring trekken, horen ze dat er water wegstroomt. De offerbron is leeggelopen en de vrienden gaan op verkenning. Onder in de put vinden ze een granieten deur met een afbeelding van Quetzalcoatl, de god die de harmonie van hemel en aarde moet bewaken. Ze gaan door een gang vol valstrikken en komen in een enorme piramidevormige ruimte. Daar komt de witte arend en gaat op een standbeeld zitten.

Guido Krapullos komt met zijn handlangers. Hij wil de schatten stelen, waarna hij het water weer wil laten stijgen zodat de vrienden zullen verdrinken in de schatkamer. Dan verandert de witte arend in een gevederde slang. De slang is in werkelijkheid Quetzalcoatl. De god ziet dat de vrienden een goed hart hebben en neemt hen mee naar het verleden. Daarna zullen de schatten worden verstopt, voordat er meer expedities en toeristen komen.

Er wordt met een kaktusnaald een gaatje geprikt en de vrienden krijgen een gouden touwtje door hun oren, en gaan samen naar het verleden. Ze worden voorgesteld aan de koningin en Quetzalcoatl vertelt zijn volk dat in de toekomst de wereld voor leed zal zijn. Dan gooien de boeven enkele bewakers van de hoge trappen en bedreigen de koningin. Zij valt in de cenote, maar wordt gered door Suske en Wiske. De boeven worden veranderd in apen. Sidonia mag een wens doen. Ze wenst dat ze zal trouwen met Lambik, maar dan barst de vulkaan uit. De bewoners gaan naar een afgesproken plaats en de vrienden worden naar hun eigen tijd teruggestuurd.

De vrienden zien samen met de professor en Ernesto hoe een ruimteschip alle kostbare voorwerpen uit de ruïnes haalt. Suske zegt dat het de bewoners van vroeger zijn die tijdens de vulkaanuitbarsting zijn ontkomen met een ruimteschip. Lambik krijgt van de professor nog een beeldje dat is achtergebleven in een boom. De vrienden keren hierna terug naar huis.

Uitgaven[bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
TV Ekspres 26 juni 1997 - april 1998 Prachtige Pjotr Het berenbeklag
Suske en Wiske 25 11 februari 1998 - 20 mei 1998 De vogels der goden De rebelse Reinaert
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 258 2 december 1998 De rebelse Reinaert Amber
Luxe reeks 32 2 december 1998 De rebelse Reinaert Amber
Suske en Wiske Collectie 50 1999
Mega Stripboek 6 24 april 2002