Het berenbeklag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het berenbeklag
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 231
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Marc Verhaegen
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Het berenbeklag is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Paul Geerts met tekeningen van Marc Verhaegen. Het werd voorgepubliceerd in TV Ekspres van april 1998 tot en met maart 1999. De eerste albumuitgave was op 20 september 1999.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

In dit verhaal komen de volgende personages voor:

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De vrienden gaan met een caravan op vakantie in Turkije en de kinderen horen dat de Hittieten een rijk hebben gesticht met als hoofdstad Byzantium. Dit werd later het Ottomaanse rijk en na de revolutie van Atatürk werd het moderne Turkije gevormd. Ze rijden naar Istanboel en zien daar een beer die slecht behandeld wordt door zijn eigenaar. Later neemt Lambik het voor een andere beer op en deze beer kan dan ontsnappen op de bazaar. De vrienden overnachten in de bergen, maar de caravan rolt weg door een actie van wolven. Jerom kan voorkomen dat de caravan in een ravijn stort en hij houdt de wacht, hij krijgt een koker van een wolf. In de koker zit een briefje en Jerom volgt de wolf en ontmoet sultan Ibn Gagga Khan. De sultan leeft in harmonie met de dieren en hij wil de beren helpen. Wiske ontdekt dat Jerom is verdwenen en samen met Suske gaat ze op zoek naar Jerom, ze komen bij de sultan en horen het verhaal, maar Jerom wil niet helpen omdat hij op vakantie is en loopt weg. Lambik gaat naar de sultan en beloofd te helpen, hij hoort dat hij naar het Topkapimuseum moet gaan. De sultan laat een duif los en deze brengt een bericht naar de handlangers van de sultan. De vrienden bevrijden enkele beren en zien gangsters uit het museum vertrekken, ze worden in een busje gesleurd en rijden weg.

Lambik blijft achter en wordt door de politie aangehouden, een beer ziet de politiebus vertrekken. Lambik wordt ondervraagd en de beer gaat op zoek naar de vrienden. De roversbende wil de vrienden dwingen spullen uit het museum te stelen. De beer blijkt Jerom te zijn en hij gaat met de bevrijde beren op weg naar de gevangenis en ze bevrijden Lambik. Jerom en Lambik bevrijden Suske en tante Sidonia, maar horen dat Wiske al naar het museum is gebracht door de gangsters. Wiske wordt in het museum neergelaten, maar Jeorm kan dan de gangsters verslaan en het museum is door de politie omsingeld. Lambik wordt naar de politiecommissaris gebracht en deze bedankt de vrienden. Jerom vertelt dat de sultan uit de bergen achter de operatie zit en de vrienden beloven hem aan de politie uit te leveren. Jerom brengt de beren naar de sultan en het blijken dan de vermomde vrienden te zijn. De sultan wordt aan de politie uitgeleverd en de beren worden in de caravan naar het Berenbos in Nederland gebracht. De vrienden besluiten een kavel van 10 vierkante meter in het berenbos te kopen en gaan na drie weken bij de beren kijken. Lambik valt over het hek en de vrienden merken dat de beren erg dankbaar zijn.

Achtergrond bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op het titelblad staat vermeld 'scenario en tekeningen: Paul Geerts', hoewel Marc Verhaegen de tekeningen verzorgde. Ten tijde van het verschijnen was Paul Geerts nog steeds de officiële tekenaar van Suske en Wiske.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
TV Ekspres 27 april 1998 - maart 1999 De gevederde slang Papa Razzi
Suske en Wiske 30 13 januari 1999 - 5 mei 1999 De bonte bollen Het enge eiland
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 261 20 september 1999 De bonte bollen Het enge eiland
Luxe reeks 35 20 september 1999 De bonte bollen Het enge eiland
Suske en Wiske Collectie 51 1999
Mega 10 12 april 2006
Uitgave voor De Fameuze Fanclub 29 april 2007