De zoevende zusters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De zoevende zusters
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 408 (VK 371)
Scenario Peter Van Gucht
Tekeningen Wout Schoonis
Eerste druk 22 november 2023
Uitgever Standaard Uitgeverij
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De zoevende zusters is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Peter Van Gucht en het is het eerste album dat is getekend door Wout Schoonis. Het kwam uit als 371ste album in de Vierkleurenreeks op 22 november 2023.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Huis van tante Sidonia, huis van Lambik en Jerom, Karamellendreef, Donkse bos.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Lange Wapper Standbeeld voor kasteel Het Steen (Antwerpen)

Wiske verveelt zich en wordt via een online berichtje gevraagd om naar de Karamellendreef te komen. Als tante Sidonia dit hoort, wordt ze boos. Ze wil niet dat er met wildvreemden wordt afgesproken via internet. Ze gaat mee en Suske vindt dat tante Sidonia en Wiske zich vreemd gedragen als ze terug komen. Suske moet bovendien bij Lambik gaan slapen, want er zijn vrouwen uitgenodigd om te blijven logeren. Lambik vindt het gedrag maar vreemd en hij gaat naar tante Sidonia, waar hij ontdekt dat ze samen met Wiske, Big Snowbell, Net de Anker, Celestien Boemerang en Anne-Marie van Zwollem tot heks wordt opgeleid. Hij gaat naar huis en kleedt zich om als heksenjager, terwijl Suske op onderzoek gaat bij de Karamellendreef. Hij ontdekt dat Rosafiere in de kelder zit opgesloten. Jerom doet intussen onderzoek in oude Suske en Wiske albums, want de namen van lady Sabel, Sinopel en Lazuur komen hem bekend voor.

Lambik verstoort de bijeenkomst van de heksen en hoort dat ze een meisje willen bevrijden dat in de wortels van een grote boom - de bazelaar - gevangen zit. Hier zijn zeven heksen voor nodig. Suske hoort het verhaal van Rosafiere en haar dochtertje Glacillia. Ze werden het dorp uit gejaagd en konden de huur van een hutje niet meer betalen, waardoor ze hun schapen moesten verkopen. Rosafiere gaf haar dochtertje een deken, gemaakt van de wol van Bé, haar lievelingsschaap. Het dekentje werd echter gestolen en het meisje roept een Kleine IJstijd op, waarna haar moeder zich in een bazelaar verandert en het meisje in de wortels naar beneden trekt. De heksen vliegen inmiddels op bezems door de lucht en proberen de mensen te helpen, maar dit pakt allemaal verkeerd uit. Jerom leest De straatridder en appt naar Lambik, want hij weet nu wie Sabel is. Sabel, Sinopel en Lazuur blijken heraldische kleuren te zijn...

Lambik wordt echter uitgeschakeld door Sinopel en Lazuur. De heksen laten de bazelaar verdwijnen en Glacillia komt tevoorschijn, ze wil nog altijd wraak nemen voor de diefstal van haar dekentje. Lambik komt aan bij de dames en waarschuwt dat lady Sabel eigenlijk de Zwarte Madam is. Ze wil de mensheid vernietigen door de kracht van Glacillia. Het wordt koud en het meisje roept sneeuwmonsters op. Lambiks motor wordt betoverd en hij achtervolgt de Zwarte Madam. Het lukt hem de heks af te leiden en ze vliegt tegen een kerktoren. Daarna bindt Lambik haar vast met vlierbestouw. Suske hoort ondertussen van Rosafiere dat haar geest uit de boom werd getrokken door de Zwarte Madam, nadat zij ontdekte dat Glacillia in de wortels verborgen zit. Suske wil met Rosafiere naar de bazelaar aan, maar Kludde en Lange Wapper proberen hen tegen te houden. Jerom komt te hulp en kan de sneeuwmonsters verslaan, maar Glacillia is machtiger en hij wordt in het ijs gevangen.

Lambik en de Zwarte Madam keren terug en ze kijkt in een mini-glazen-bol naar het verleden. Een kleermaker had geen geld om stof te kopen en daarom stal hij het dekentje. Hij maakte er een popje van. Wiske herkent het popje en ze besluit Schanulleke aan Glacillia te geven. Het meisje wantrouwt dit eerst, maar ze bemerkt de zachtheid van het popje en ziet dat mensen toch goed kunnen zijn. Ze laat de kou verdwijnen. De Zwarte Madam is blij dat haar plan is geslaagd, want Wiske is nu haar geliefde poppetje kwijt. Als kwelgeest geniet ze van dit soort dingen. Dan biedt Glacillia echter aan om het popje terug te geven, ze is alleen geïntereseerd in het jurkje dat Schanulleke draagt. Glacillia en haar moeder vertrekken naar Fantasia en ze nemen de toverkracht van de dames weer af. Lange Wapper en Kludde hebben de Zwarte Madam weer opgepikt. Celestien biedt aan om met Wiske te gaan shoppen, zodat Schanulleke een nieuw jurkje krijgt.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

  1. verscheen eerder in De lachende wolf, De curieuze neuzen en SOS Snowbell
  2. nicht van tante Sidonia, verscheen eerder in De stierentemmer en De curieuze neuzen
  3. de vrouw van Theofiel Boemerang, verscheen eerder in De windmakers