Theofiel Boemerang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Theofiel Boemerang
Personage uit Suske en Wiske, Amoras
Debuut 1959, in De Texasrakkers
Bedacht door Willy Vandersteen
Persoonsinformatie
Geslacht man
Beroep verkoper
Portaal  Portaalicoon   Strip

Theofiel Boemerang is een regelmatig terugkerend personage in de stripreeks Suske en Wiske. Hij verscheen voor het eerst in het album De Texasrakkers als de nieuwe buurman van Lambik, zijn verkoop van flessen sterkedrank vormt de aanleiding voor een nieuw avontuur. Bij zijn volgende verschijning komt hij naast tante Sidonia wonen en blijkt hij ook een echtgenote, Celestien, te hebben.

Theofiel speelt ook een rol in de spin-off-stripreeks Amoras.

Rol in de albums[bewerken]

Theofiel is in het begin een ietwat stuntelige zakenman die voortdurend grote partijen van een bepaald artikel inkoopt in de overtuiging ze met winst ("kleine percentjes") te kunnen doorverkopen en zo rijk te worden. Lambik moet dan ook regelmatig tot zijn chagrijn Theofiels verkooppraatjes aanhoren. Ofschoon Theofiel slechts zelden grote successen boekt en onze helden soms van de regen in de drup brengt met zijn onbesuisde acties, komt zijn koopwaar op bepaalde momenten juist goed van pas.

Celestien is erg op luxe gesteld en maakt goedkope dingen graag belachelijk, dit zorgt voor hoogoplopende spanningen tussen haar en tante Sidonia.

In latere albums ontpopt Theofiel zich tot verrassing van Suske en Wiske tot een niets ontziende schurk. Uiteindelijk komt hij weer tot inkeer, maar gedreven door winstbejag zal hij samen met zijn vrouw door zijn handel regelmatig betrokken raken bij kwalijke zaken.

Theofiel blijkt uit een familie van vertegenwoordigers te stammen. Dit ontdekken de vrienden als ze langsgaan bij zijn neef Philomon in De laaiende linies. Een voorouder van Philomon en Theofiel probeerde ooit met zijn koopwaar naar Engeland te vluchten, maar zijn boot werd lekgeschoten door Spaanse soldaten.

Beroemde uitspraak[bewerken]

 • "Kleine percentjes, rijke ventjes!"

Verhalen waar hij in voorkomt[bewerken]

 • De Texasrakkers (1959) - Theofiel Boemerang verkoopt flessen Texas Dry Gin, stofzuigers en alle andere dingen die te verkopen zijn.
 • De windmakers (1960) - Theofiel en Celestien komen naast tante Sidonia wonen en er ontstaat een burenruzie.
 • De wolkeneters (1961) - Theofiel ziet mogelijkheden voor een handelsreis naar de ruimte en wil proberen zijn stofzuigers daar te slijten.
 • De schone slaper (1965) - de zaken van Theofiel gaan niet zo goed en daarom wil hij de toverstaf van Lili de Fee, die stiekem uit Fantasia is vertrokken omdat ze Jerom wilde bezoeken, gebruiken.
 • De bokkige bombardon (1976) - Theofiel geeft alleen nog om geld en macht, hij houdt de vrienden in zijn macht door de ontvoering van Schanulleke en heeft een vreselijke machine gebouwd.
 • De bezeten bezitter (1989) - Theofiel verkoopt stukjes oerwoud in Brazilië, hij vertelt de kopers precies wat ze willen horen.
 • De slimme slapjanus (1993) - Theofiel verkoopt kaartjes voor de bokswedstrijd tussen Jerom en Lambik.
 • De begeerde berg (1995) - Theofiel werkt als boerenknecht en Celestien als meid, omdat ze aan lager wal zijn geraakt, bij pachter Theo Vaessen. Theofiel brengt voor geld diepvriezers naar de Mont Blanc in opdracht van een geheimzinnige man, dit blijkt Krimson te zijn.
 • Big Mother (2001) - in dit verhaal heeft Theofiel zich met zijn verdiende geld ingekocht in de WTM (Winstgevende Televisie Maatschappij) en presenteert de televisiesensatie van het jaar: Big Mother, geleid door zijn vrouw Celestien. Zij heeft tante Sidonia uitgekozen om mee te doen omdat ze perfect past bij de mensen die ze zocht: niet erg ontwikkelde, licht ontvlambare onbenullen die bij voorkeur in geldnood zitten.
 • De ongelooflijke Thomas (2001) - in dit verhaal is Theofiel (in de toekomst) directeur van het verzorgingstehuis de Krasse Knook.
 • De formidabele fantast (2005) - Theofiel wil een diamanten ring van 24 karaat als beloning als hij gevraagd wordt de vrienden te helpen met een avontuur op de Kalmthoutse heide. Hij helpt de vrienden door ze naar 1912 te flitsen met de teletijdmachine, aangezien professor Barabas hierbij zelf ook meegaat en dit dus niet zelf kan doen. Hiermee is dit tot dusver het enige verhaal waarin professor Barabas niet zelf flitst met de teletijdmachine.
 • De blikken blutser (2006) - in dit verhaal speelt Theofiel "koning Theofilus" met zijn Theofilus Harnassen NV (verkoop nieuwe en tweedehands harnassen en onderhoud), hij organiseert een toernooi waarmee hij wil bewijzen dat hij betere harnassen maakt dan zijn concurrenten.
 • De tikkende tinkan (2007) - hier duikt Theofiel weer op, ditmaal aan het hoofd van zijn eigen schoonmaakbedrijf T.O. Feel Cleen Schoonmaakartikelen. Hij sluit met behulp van spammails een geweldige zakendeal en een paar dagen later staat er een logo op de maan.
 • De stralende staf (2009) - hier wordt hij een hulp voor Sinterklaas.
 • De laaiende linies (2011) - de vrienden ontdekken de stamboom van Theofiel, en ontmoeten zijn neef Philomon, als ze op zoek gaan naar koopman Bartolomeus Bhoemeranck.
 • De groffe grapjas (2015) - hier wordt hij uitgenodigd op een wafelenbak van tante Sidonia.

Amoras[bewerken]

In Wiske deelt hij gratis sigaretten uit in een krottenwijk. Hij is van plan na enige weken een winkel te openen als de mensen verslaafd zijn geworden. Ook zal hij dan kruimelzuigers verkopen, omdat er as en peuken in de hutten van de mensen verzameld zullen worden.

In Barabas komt Lambik hem toevallig tegen. Theofiel ziet kansen door de vulkaan, door de ontstane as zullen de mensen zijn stofzuigers nodig hebben. Ze reizen samen naar professor Barabas, Jerom en tante Sidonia.