Mayottedrongo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dicrurus waldenii)
Mayottedrongo
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Mayottedrongo (Dicrurus waldenii). Afbeelding gemaakt door John Gerrard Keulemans [1].
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Dicruridae (Drongo's)
Geslacht:Dicrurus
Soort
Dicrurus waldenii
Schlegel, 1865
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mayottedrongo op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De mayottedrongo (Dicrurus waldenii) is een zangvogelsoort uit de familie van de drongo's en het geslacht Dicrurus. De mayottedrongo is sterk verwant aan de aldabradrongo (ook een eilandendeem) en de kuifdrongo. De wetenschappelijke naam is een eerbetoon door de auteur (Hermann Schlegel) aan de militair in Britse koloniale dienst en tevens ornitholoog, Arthur Hay (van 1862 tot 1876 bekend als Lord Walden).

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De mayottedrongo is endemisch op het eiland Mayotte, een Frans overzees departement gelegen in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. De vogel heeft een voorkeur voor de meer vochtige delen van de archipel aan de randen van regenwoud en in mangrove, maar wordt ook wel gezien in landschappen in agrarisch gebruik.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Het leefgebied wordt aangetast door houtkap en intensief agrarisch gebruik door een in aantal toenemende bevolking. De bescherming van formeel ingesteld bosreservaten is zwak. Volgens schattingen uit 2002 en 2004 zijn er nog 2500 paar en bestaat de indruk dat de soort in aantal achteruit gaat. Daarom staat deze drongo als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]