Disney Princess

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van de franchise
Disneyprinsessen in een themapark

Disney Princess (Disneyprinses) is een mediafranchise en speelgoedlijn die eigendom is van The Walt Disney Company. De franchise werd opgericht begin jaren 2000 en bestaat uit fictieve vrouwelijke personages die zijn verschenen in diverse Disneyfilms.

Beschrijving[bewerken | bron bewerken]

De franchise bevat niet alle prinsessen van Disney, maar is een selectie van personages uit de animatiefilms. De prinsessen worden niet gekozen om hun adellijke titel, maar hoe goed ze passen in de Prinsessenmythologie.

De franchise bestaat uit poppen, meezingvideo's, kinderkleding, schoonheidsproducten, huisdecoratie en verschillende soorten speelgoed. Bedrijven die producten vervaardigen zijn Glidden, Stride Rite, Hasbro en Fisher-Price. Naast hun optreden in animatiefilms zijn er ook stripverhalen, kleurboeken en computerspellen verschenen. Alle Disneyprinsessen zijn aanwezig in de themaparken van Disneyland.

De Disney Princess-lijn werd een zeer groot succes. In 2006 steeg de omzet van 300 miljoen dollar naar 3 miljard dollar. De franchise bestaat in 2019 uit ruim 25.000 artikelen.

Lijst van personages[bewerken | bron bewerken]

De 12 personages die onderdeel zijn van de Disney Princess-franchise zijn:

Lijst van films[bewerken | bron bewerken]

Er zijn anno 2020 achtentwintig films gemaakt binnen deze franchise.

Externe link[bewerken | bron bewerken]