Naar inhoud springen

Dollarvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dollarvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Eurystomus orientalis pacificus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie:Coraciidae (Scharrelaars)
Geslacht:Eurystomus
Soort
Eurystomus orientalis
(Linnaeus, 1766)
Verspreidingsgebied. Groen: standvogel; Oranje: Alleen broedvogel.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dollarvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De dollarvogel (Eurystomus orientalis) is een soort scharrelaar (Coraciidae). Het is een vogel met een groot verspreidingsgebied dat reikt van India tot Australië. De naam heeft betrekking op ronde, witte vlekken, op iedere vleugel een. Deze vlekken lijken op zilveren dollarmunten.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De dollarvogel is 28,0 tot 30,5 cm lang. Het is een gedrongen, donkere, groenachtige vogel, met een korte rode snavel. De kop is donkerbruin gekleurd. De vogel heeft lange vleugels, net als de andere soorten scharrelaars is het een uitgesproken luchtacrobaat. Op iedere vleugel zit een lichte, doorschijnend lijkende witte vlek ter grootte van twee zilveren dollarmunten zoals die tot in 1935 in de Verenigde Staten gebruikt werden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze insectenetende vogel komt als broedvogel voor in het noorden van het Indisch subcontinent, in heel Zuidoost-Azië (inclusief Nieuw-Guinea), het oosten van China en het zuiden van Japan en het oosten van Australië. In het noorden van het verspreidingsgebied en in Australië gedraagt de vogel zich als trekvogel, die 's winters (of in de zuidelijke winter) naar het tropische deel van Zuidoost-Azië trekt. Er zijn tien ondersoorten:[2]

Het is een bosvogel die broedt in boomholtes van grote hoge bomen. In Australië is het een vogel van half open bebost gebied tot in bomenrijke buitenwijken van steden.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

De dollarvogel leeft van insecten. Deze vangt hij tijdens het vliegen.[3]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd; er zijn wel regionale schattingen. De indruk bestaat dat de vogel in aantal achteruitgaat. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Daarom staat de dollarvogel als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]