Naar inhoud springen

Donkersporig bosviooltje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donkersporig bosviooltje
Donkersporig bosviooltje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Embryophyta (landplanten)
Klasse:Spermatopsida (zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Violaceae (viooltjesfamilie)
Geslacht:Viola (viooltje)
Soort
Viola reichenbachiana
Jord. ex Boreau
Donkersporig bosviooltje
Jonge vrucht
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Donkersporig bosviooltje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Donkersporig bosviooltje (Viola reichenbachiana) is een soort uit het geslacht viooltje (Viola). In Nederland is de plant vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam.

De soortaanduiding reichenbachiana verwijst naar de Duitse bioloog Heinrich Gottlieb Ludwig Reichenbach. De Nederlandse triviale naam 'donkersporig bosviooltje' verwijst naar de dieppaarse kleur van de sporen van de soort.

Donkersporig bosviooltje is een vaste, kruidachtige hemikryptofyt. De plant bereikt een hoogte van ± 5–15(–25) cm. De bladeren zijn hartvormig-eirond. Donkersporig bosviooltje bloeit van begin april tot begin mei. De bloemen hebben dikwijls een paarse kleur; soms zijn er ook exemplaren met een meer roodachtige of roze tint. De zijdelingse kroonbladen bedekken de bovenste niet. De kelkaanhangsels zijn 0,4–0,8 mm lang.[1] De spoor van de bloem heeft een dieppaarse kleur en is aan de top niet of nauwelijks knotsvormig en niet gegroefd. De vrucht is een driekleppige doosvrucht. De zaden hebben een mierenbroodje.

Gelijkende taxa

[bewerken | brontekst bewerken]

Donkersporig bosviooltje lijkt sterk op de kruising met bleeksporig bosviooltje: middelst bosviooltje. Bij middelst bosviooltje is de spoor lichter van kleur. Vegetatief is donkersporig bosviooltje in het veld niet te onderscheiden van middelst bosviooltje.

Donkersporig bosviooltje groeit van nature vooral op mesotrofe, neutrale tot basische, vochthoudende, humeuze leem-, löss-, mergel- of kleigronden in de schaduw tot halfschaduw. Het is een uitgesproken bossoort. Hoofdzakelijk mieren zorgen voor de zaadverspreiding.

In de syntaxonomie staat donkersporig bosviooltje te boek als kensoort voor het eiken-haagbeukenbos (Stellario-Carpinetum).

Het verspreidingsgebied van donkersporig bosviooltje omvat bijna heel Europa, met uitzondering van IJsland, de Faeröer en het noordpoolgebied. Naar het zuidwesten kent het verspreidingsgebied uitstralingen tot in Algerije en Marokko. Richting het zuidoosten straalt het verspreidingsgebied door tot in Iran.

[bewerken | brontekst bewerken]
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Viola reichenbachiana op Wikimedia Commons.