Durrës (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dyrrhachium)
Durrës
Stad (bashki) in Albanië Vlag van Albanië
Durrës (Albanië)
Durrës
Situering
Prefectuur Durrës
Coördinaten 41° 19′ NB, 19° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 338,30[1] km²
Inwoners
(2011)
175.110[2]
(518 inw./km²)
Hoogte 0 m
Burgemeester Vangjush Dako (PS)
Overig
Postcode 2001-2006
Netnummer 052
Kenteken DR
Website durres.gov.al
Foto's
Zicht op Durrës
Zicht op Durrës
Kanontoren uit de Venetiaanse periode, in gebruik als een drinkgelegenheid
Kanontoren uit de Venetiaanse periode, in gebruik als een drinkgelegenheid
Portaal  Portaalicoon   Albanië

Durrës ([durəs]?; bepaalde vorm: Durrësi; Grieks: Δυρράχιο, Dyrrachio; Italiaans: Durazzo; Latijn: Dyrrhachium; Turks: Dıraç) is een stad (bashki) aan de Centraal-Albanese Adriatische Zeekust. De stad is de hoofdplaats van de gelijknamige prefectuur, en is met 175.000 inwoners (2011) de tweede stad van het land. Durrës is daarnaast Albaniës belangrijkste havenstad en spoorwegknooppunt. De gemeente is 33 kilometer westelijk van de hoofdstad Tirana gelegen.

Durrës heeft een lange geschiedenis: ze werd beheerst door Grieken (Epidamnos) en Romeinen (Dyrrhachium) en later door Noormannen, Venetianen, Turken en Italianen. De laatsten noemen de stad Durazzo en onder die naam is Durrës gedurende een groot deel van de 20e eeuw bekend gebleven. In 1912 werd het de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Albanië.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Administratieve componenten (njësitë administrative përbërëse) na de gemeentelijke herinrichting[3] van 2015 (inwoners tijdens de census 2011 tussen haakjes):

Durrës (113249) • Ishëm (5001) • Katundi i ri (10161) • Manëz (6652) • Rrashbull (24081) • Sukth (15966).

De stad wordt verder ingedeeld in 42 plaatsen: Adriatik, Arapaj, Armath, Bisht-Kamëz, Bizë, Borç, Bozanxhije, Draç, Durrës, Erzen, Fllakë, Fshat Manëz, Gjuricaj, Hamallaj (Manëz), Hamallaj (Sukth), Hidrovori, Jubë, Kameras, Kapidanaj, Katundi i Ri, Kërtushaj, Kullë, Kuraten, Lalëz, Likmetaj, Manëz, Manskuri, Perlat, Qerret, Radë, Rinia, Romanat, Rrashbull, Rushkull, Shënavlash, Shetaj, Shkallë, Shkallnur, Sukth, Sukth Fshat, Vadardhë, Xhafzotaj.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Durrës is gesticht in 627 v.Chr door Korinthische Grieken. In de 1e eeuw v.Chr. werd het de hoofdstad van de Romeinse provincie Illyricum. Keizer Hadrianus bouwde er een amfitheater. De stad kwam in de 8e eeuw onder Byzantijns bewind; in de 14e eeuw kwamen de Venetianen. In 1500 arriveerden de Ottomanen, die de stad vervolgens gedurende meer dan 400 jaar beheersten.

Op 15 juni 1914 sneuvelde bij de verdediging van de stad Durrës tijdens de Eerste Wereldoorlog overste Lodewijk Thomson. Hij was de tweede man van een Nederlandse vredesmissie in Albanië. In 1915 annexeerden de Italianen de stad, die ondertussen al de naam Durrës had gekregen. Een jaar later kwamen de Oostenrijkers aan de poorten en viel de stad al snel in hun handen. Vanwege luchtaanvallen van de geallieerden kwam de stad weer snel in handen van de Italianen. In 1918 werd de stad weer onderdeel van Albanië en tussen dat jaar en 1920 zelfs tijdelijk de hoofdstad van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door Benito Mussolini gebruikt als springplank voor het Balkanschiereiland. In 1940 werd de stad flink beschadigd toen de Italianen de Grieken weg wilden houden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

De burgemeester van Durrës is sinds 2007 Vangjush Dako van de Socialistische Partij; hij werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2011 herkozen. De gemeenteraad telt 45 leden; de zetelverdeling voor de periode 2011-2015 is de volgende:

Partij Zetels
PS 18
PD 14
PDIU 4
LSI 4
PR 2
PDK 1
PDS 1
PS91 1

Internationale betrekkingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Durrës is een Belgisch ereconsulaat gevestigd. In de onmiddellijke omgeving van de stad onderhouden ook Bosnië en Herzegovina en Turkije elk een ereconsulaat.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Durrës onderhoudt stedenbanden met de volgende plaatsen:

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn regelmatige veerdiensten tussen Durrës en de Italiaanse steden Ancona (driemaal per week), Bari (dagelijks) en Triëst (viermaal per week), evenals een treinverbinding met Tirana. De luchthaven van Tirana ligt op een uurtje rijden van Durrës.

De haven van Durrës is de grootste haven van het land. Het is ook een van de grootste havens aan de Adriatische Zee. In 2009 werd er 3,122 miljard ton aan goederen overgeslagen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub KS Teuta Durrës speelt in het seizoen 2014-2015 in de Kategoria Superiore, de hoogste nationale klasse in Albanië. De vereniging heeft haar thuisbasis in het Niko Dovanastadion, dat plaats biedt aan 12.040 toeschouwers.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Woonachtig[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alexander Moisi (1879-1935), Oostenrijks acteur (woonde er als kind)
  • Rigels Rajku (1986), Noizy: Albanese rapper, zanger, songwriter, producent en zakenman

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Durrës.