Echis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Echis
De zaagtandjes op de flankschubben van de zaagschubadder (Echis carinatus).
De zaagtandjes op de flankschubben van de zaagschubadder (Echis carinatus).
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Serpentes (Slangen)
Superfamilie: Colubroidea
Familie: Viperidae (Adders)
Onderfamilie: Viperinae (Echte adders)
Geslacht
Echis
Merrem, 1820
Afbeeldingen Echis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Echis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Echis is een geslacht van zeer giftige slangen uit de familie adders.[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Blasius Merrem in 1820.

Er zijn elf verschillende soorten die bekendstaan als de zaagschubadders. Deze naam is te danken aan een rij kleine, tand-achtige uitsteeksels op de schubben rond de flanken van het lichaam. Door ze tegen elkaar te wrijven wordt een raspend geluid geproduceerd dat vijanden schrik moet aanjagen. Dit lijkt een beetje op het ratelen van ratelslangen met hun ratel aan de staartpunt. Hierdoor worden de Echis-soorten ook wel zandratelslangen genoemd. Ratelslangen leven echter in Noord-Amerika, terwijl zaagschubadders te vinden zijn in Afrika en van het Midden-Oosten tot in India.

De zaagschubadders staan bekend als zeer gevaarlijk door hun hemotoxisch gif, dat weefselafsterving veroorzaakt. De zaagschubadders zijn verantwoordelijk voor een enorm aantal doden ieder jaar, vooral in India en Afrika. Het zijn relatief agressieve slangen, die ook niet zo groot worden en goed gecamoufleerd zijn zodat ze vaak op het laatste moment worden opgemerkt. De langste soort wordt iets groter dan 85 cm, maar in de praktijk blijven de meeste exemplaren tussen de 30 en 60 cm.

Een bijzonderheid is het vermogen van alle soorten om te side-winden, hierbij beweegt de slang op de buik maar drukt het het lichaam op twee plaatsen tegen de grond, zodat een kenmerkend kruipspoor ontstaat. Hierdoor zijn alle soorten in staat zich over rul, los zand te kruipen, wat een voorsprong geeft op andere soorten, zie ook het artikel over de sidewinder.

Taxonomie[bewerken]

Geslacht Echis

Galerij[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]