Eigen kweek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eigen kweek
Genre Tragikomedie - midweekreeks
Speelduur 50 minuten
Bedenker Philippe De Schepper
Hoofdrollen zie Cast
Regie Joël Vanhoebrouck
Scenario Pieter De Graeve
Mathias Claeys
Bas Adriaensen
Philippe De Schepper
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Gunter Schmid
Eyeworks Film & TV Drama
Uitzendingen
Start 5 november 2013
Afleveringen 6 (seizoen 1)
Seizoenen 2 (+ 1 in voorbereiding)
Netwerk Eén
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Eigen kweek is een Vlaamse televisieserie, geregisseerd door Joël Vanhoebrouck. De serie gaat over een boerengezin dat cannabis begint te telen om het hoofd boven water te houden.

De opnames vonden plaats in het West-Vlaamse Wijtschate, een deelgemeente van Heuvelland. Het programma werd in het najaar van 2013 uitgezonden op Eén. Eigen Kweek is een productie van Eyeworks en werd gemaakt door het team achter de midfictiereeks Dubbelleven. Er is tevens bevestigd door VRT dat Eigen Kweek een tweede en derde seizoen krijgt. Het tweede seizoen wordt in het voorjaar van 2016 op Eén uitgezonden.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Het verhaal begint op het feest ter ere van het 40-jarige huwelijk van Jos en Ria Welvaert. Jos en Ria zijn afkomstig uit de provincie Antwerpen, maar net na haar huwelijk erfde Ria een aardappelenboerderij in het West-Vlaamse Wijtschate. Veertig jaar lang hebben Jos en Ria aardappelen geteeld. Omdat er met aardappelen nog weinig te verdienen valt, weet neef Geoffrey een interessante investering waarmee ze snel geld kunnen verdienen. Op het feest ontmoet zoon Frank de Filipijnse Nenita, de echtgenote van Lucien, de buurman van zijn ouders. Nenita laat een foto zien van haar zus Julita, die in de Filipijnen leeft.

Dan maakt het verhaal een sprong van acht maanden. Geoffrey zit intussen in de gevangenis. Al het ontvangen geld van de familie Welvaert heeft hij opgemaakt aan prostituées in plaats van het op de bank te zetten. Ondertussen gaat Frank zijn Filipijnse vrouw Julita ophalen aan de luchthaven. De gesprekken tussen Frank en de Filipijnse Julita verlopen stroef, mede door het kromme Engels dat Frank hanteert. Nadat Julita heeft kennis gemaakt met Franks ouders Jos en Ria en zijn broer Steven, rijdt hij met haar naar zijn eigen huis. Julita denkt dat Frank seks wil omdat haar zus Nenita vaak seks heeft met Lucien, maar Frank negeert haar. Julita voelt dit aan alsof er iets mis is met haar.

Broer Steven heeft een kleine wietplantage in een hangar, samen met zijn vriend Fluppe, maar de wiet is van slechte kwaliteit. Ondertussen komt het Jos, via de vaste huisvriendin en politieagente Chantal, ter ore dat met wiet kweken veel geld te verdienen is. Hij doet aan Steven een voorstel om samen wiet te kweken om van hun schulden af te geraken.

De volgende dag gaat Ria, zeer tegen de zin van Frank, met Julita en Frank mee naar Brugge. Julita heeft aan Ria verklapt dat Frank geen seks wil met haar. Ria ondervraagt Frank hierover in de toeristenboot, maar Frank is hier niet mee opgezet. Toch groeien Frank en Julita dichter bij elkaar wanneer Frank Julita leert autorijden. Julita wordt gewaar dat Frank echt van haar houdt en haar niet voor de seks naar België heeft gehaald. Ze ziet ook hoe haar zus Nenita wordt uitgebuit door Lucien.

Jos en Steven zijn in Nederland intussen zaad gaan kopen om hun wietplantage op te starten. Bijna worden ze door een politieagent betrapt bij een tankstation. Maar de agent vindt in de auto enkel glijmiddel, dat Steven had gebruikt terwijl hij seks had met zijn vriendin Griet in de auto. Door met de wietplantage bezig te zijn vergeet Steven de tijd uit het oog, waardoor hij zijn afspraak met Griet mist en de relatie spaak loopt.

Steven en vier anderen worden bij het zwembad de volgende dag betrapt met drugs, die Steven probeert te verkopen. Chantal, de politieagente en vriendin aan huis, besluit de aanklacht tegen Steven in te trekken. Even later valt de federale politie toch binnen op het erf van de familie Welvaert. Jos en Steven denken dat ze hun hangar vol drugs hebben gevonden, maar het blijkt een vergissing te zijn. Ze moesten bij buurman Lucien zijn, die meteen wordt opgepakt.

Intussen vindt Nenita het drugsgeld van Lucien, zo'n 150.000 euro. Ze wil er samen met Julita mee terug naar de Filipijnen vluchten. Julita is echter intussen verliefd geworden op Frank en wil niet meer terug. Twee dieven breken die avond in bij Lucien en Nenita maar vinden het drugsgeld niet.

Jos en Steven blijven op hun hoede bij de hangar, nadat een konijn er steeds voor zorgt dat Jos een bericht krijgt dat er iemand bij de hangar is door voor een sensor te lopen. Door de politie-inval is Jos bang geworden en hij besluit het verhaal van de wietplantage aan Ria te vertellen. Ria is erg van streek en verlaat het huis. Ze gaat bij Frank en Julita wonen. Wanneer Ria beseft dat ze het geld echt nodig hebben, gaat ze terug bij haar man Jos wonen. Ook Frank is opgelucht dat hij terug alleen bij Julita kan zijn.

Daarna komt neef Geoffrey terug. Hij is vrijgelaten uit de gevangenis. Geoffrey mag bij Jos en Ria logeren, zeer tegen de zin van Jos. Wanneer hij echter beseft dat Geoffrey drugsdealers kent, laat hij dit toch toe. Wanneer Jos en Steven de volgende keer naar de hangar rijden, staat er echter een politiewagen. Het is Geoffrey, die seks heeft gehad met Chantal, haar vastgebonden heeft op bed en met de combi naar de hangar is gereden, waar hij nog geld heeft liggen van voor hij opgepakt werd. Julita heeft intussen werk gevonden als exotische dienster aan het zwembad bij Fluppe. Frank kan hier echter niet mee leven en wil dat Julita met haar werk stopt. De twee krijgen ruzie.

Frank gaat intussen Lucien opzoeken in de gevangenis. Lucien eist dat Frank zijn drugsgeld terugbezorgt. Wanneer Frank van de gevangenis terugrijdt, rijdt hij voorbij het huis van Lucien, waar de twee dieven zijn teruggekomen. Julita die met de scooter net ervoor was aangekomen, wordt ontvoerd en Frank neergeslagen ...

Wanneer de ontvoerders in hun schuilplaats zijn aangekomen, merken ze snel dat ze de verkeerde ontvoerd hebben. Klaas Museeuw, alias Den Hollander, is de harde van de twee. Bernard, de andere, voelt medelijden met Julita, in de mate dat hij een Limasyndroom ontwikkelt. De ontvoerders eisen 150.000 euro van de familie Welvaert.

Julita moet vaak overgeven en Bernard, die zelf vijf kinderen heeft, ontdekt dat ze zwanger is. Ria krijgt een lumineus idee: ze wil de 120 kilogram wiet die ze zelf gekweekt hebben aan de ontvoerders weggeven in ruil voor Julita. Steven gaat echter niet akkoord. Hij wil de wiet alsnog verkopen voor 150.000 aan de ontvoerders, die er makkelijk het dubbele voor kunnen krijgen.

Jos en Frank spreken af met Den Hollander, die Julita bij zich heeft, terwijl Steven met een tractor de wiet zal vervoeren naar Bernard. Op het moment dat Jos en Frank net weg zijn, komt Chantal binnen bij Ria. Ze vertelt dat Den Hollander geschaduwd wordt door de federale politie en dat hij vandaag een grote deal gaat slaan met wiet. Ria wil Jos zo snel mogelijk bereiken, maar hij neemt de telefoon niet op.

Steven vertrekt intussen naar Bernard, waar de wiet wordt goedgekeurd. Bernard telefoneert naar Den Hollander, die Julita vrij laat. Wanneer Den Hollander met de auto vertrekt wordt hij klem gereden door de politie. De politie schiet hem neer. Den Hollander rijdt met zijn wagen de berm in en lijkt de klap niet overleefd te hebben. Ook Jos, Frank en Julita worden door de politie onder schot genomen. Net op dat moment verschijnen Ria en Chantal. Chantal vertelt dat ze het losgeld van 150.000 euro achter de rug van de politie hebben willen regelen en niets met de drugs te maken hebben. Dit wordt bevestigd: in beide wagens worden geen drugs gevonden, maar wel 150.000 euro. Dit geld wordt overhandigd aan Jos, Frank en Julita.

Het verhaal maakt dan een sprong van zes maanden naar het huwelijksfeest van Julita en Frank. Julita is intussen hoogzwanger, net zoals Chantal, sinds haar nacht met Geoffrey, waarvan ze niets meer vernomen heeft. Steven vraagt aan Jos hoe het met de drugs intussen zou zijn.

In het laatste beeld zien we Bernard, die aan zijn vijf kinderen uitlegt, dat ze vijf gram van het spul dat voor hun ligt in een zakje moeten doen, en dit tot de volledige voorraad op is ...

Seizoen 2[bewerken]

We zijn vier jaar later. De ontmoeting met "Den Ollander" uit de vorige reeks is nog maar een vage herinnering, tot "De broer van den Ollander" samen met Bernard op het erf van Jos staat. Hij komt het geld van zijn broer opeisen, dat de familie Welvaert vier jaar geleden mee naar huis genomen heeft. Wanneer de man te weten komt dat er van het geld niets meer over is, dwingt hij Jos om opnieuw wiet te kweken om het geld zo snel mogelijk terug te verdienen.

Trivia[bewerken]

  • In de serie wordt veel steenkolenengels gebruikt, vooral door Frank. Zo vertaalt hij "je mag je neus niet in andermans zaken steken" als "you can’t put your nose in andermans menage". Muizenstrontjes (hagelslag) noemt hij dan weer "shit of mouse". Dit met (West-)Vlaamse uitspraken doorspekt Engels werd gesmaakt door de kijkers van Eigen kweek.[1][2] Eén speelde op zijn webstek in op deze populariteit met een 'soundboard', waarop je Franks opvallendste uitspraken opnieuw kan beluisteren.
  • Maaike Cafmeyer leerde speciaal voor de reeks autorijden.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Vandijck Dirk Van Dijck Jos Welvaert
Eggers, Sien Sien Eggers Ria Goudezeune
Willaert, Wim Wim Willaert Frank Welvaert
Dewaele, Sebastien Sebastien Dewaele Steven Welvaert
Montemayor, Rhoda Mae Rhoda Mae Montemayor Julita Pineda
Cafmeyer, Maaike Maaike Cafmeyer Chantal Vantomme
Delhem, Rudi Rudi Delhem Lucien Busschaert
Tadiar, Theodosia Theodosia Tadiar Nenita Pineda
Ryckewaert, Thomas Thomas Ryckewaert Geoffrey Goudezeune
Bruneel, Wouter Wouter Bruneel Fluppe
Naert, Liesa Liesa Naert Griet
Huvluv, Piv Piv Huvluv Stefaan
Hammenecker, Jan Jan Hammenecker Jerry
Dobbels, Mieke Mieke Dobbels Katrien
Louwyck, Sam Sam Louwyck Klaas "Den Hollander" Museeuw
Degand, Stefaan Stefaan Degand Bernard

Afleveringen[bewerken]

Seizoen Nr. Titel Live-kijkers Live-marktaandeel Live+6-kijkers Live+6-marktaandeel Eerste uitzending
1 1 Een interessante investering 1.028.533 36,55% 1.258.242 39,4% 5 november 2013
1 2 Mijn ma was mee 1.360.886 47,34% 1.552.314 48,5% 12 november 2013
1 3 Operatie Plukketuffers 1.138.266 40,09% 1.431.311 44,6% 19 november 2013
1 4 What is that with the washing machine? 1.420.238 50,14% 1.646.703 52,4% 26 november 2013
1 5 Tot 7x70 maal 1.531.328 52,51% 1.717.723 53,5% 3 december 2013
1 6 En geen flikken! 1.652.592 54,35% 1.842.069 56,0% 10 december 2013
2 7 Er is daar een mijnheer 21 februari 2016