Eindhoven Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eindhoven Museum
Ingang museum
Ingang museum
Opgericht 1982
Locatie Boutenslaan 161 B, Eindhoven
Type Openluchtmuseum
Personen
Directeur Luc Eekhout
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Eindhoven Museum (EM) is een archeologisch openluchtmuseum met de ijzertijd en de middeleeuwen van Brabant als thema. Het ligt in Genneper Parken aan de zuidflank van de stad Eindhoven. In het museum staat het dagelijks leven van destijds centraal. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig op open vuren gekookt, er zijn middeleeuwse spelletjes en schoolgroepen overnachten in de boerderijen. Vanaf september 2010 is Luc Eekhout directeur.[1]

Het museum heeft een aantal duidelijke doelgroepen. Van oudsher zijn schoolgroepen erg belangrijk. In de weekeinden en de vakanties staan vooral de dagjesmensen centraal. Er wordt veel levende geschiedenis geboden, er zijn regelmatig "historische" evenementen en in de vakanties zijn er extra activiteiten, met name voor kinderen. Buiten normale openingstijden zijn er ook bedrijfs- of familie-uitstapjes met een historisch tintje. Het museum werd in 2005 bezocht door ongeveer 60.000 mensen.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is in 1982 opgericht door een groep onderwijzers, onder leiding van Anneke Boonstra, van de plaatselijke lerarenopleiding en stond bekend als 'het prehistorisch dorp'. In de eerste 10 jaar werd langzaam met veel vrijwilligerswerk en hulp van werklozen een ijzertijd dorpje opgebouwd. In 1995 trok het museum de landelijke en internationale pers met het leefexperiment. Onder de titel '2 manen lang' trok een kleine groep, onder wie de toenmalige directeur Anneke Boonstra, zich terug om te proberen te leven zoals in de ijzertijd. Eind jaren 1990 werd er een Europese subsidie aangeboden, waarmee het museum twee keer zo groot werd en er op het nieuwe oppervlak ook een nieuw thema bijkreeg: de middeleeuwen. Het voormalig Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven en Museum Kempenland zijn samen gegaan onder de nieuwe naam Eindhoven Museum in 2012.

Externe link[bewerken]