Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie was een prijs die werd uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De prijs werd tot 2012 uitgereikt als de Eurekaprijs. Hij is ontstaan uit een fusie van de KIJK / Wetenschapsweekprijs (ingesteld in 1991 door het blad Kijk) en de Van Walree Prijs van NWO (ingesteld in 1993). Tot zijn opheffing in 2005 is de Stichting Weten als organisator betrokken geweest bij deze prijs.

Vanaf 2012 werd de prijs toegekend door NWO samen met de KNAW en heette officieel de 'Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie'.

De prijs werd uitgereikt voor een populairwetenschappelijke publicatie en kent drie categorieën:

  • de Furore Boekenprijs
  • de Jos Withagen Mediaprijs
  • de NWO Oeuvreprijs

De oeuvreprijs werd toegekend aan een persoon die zich in Nederland op een uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor het onder de aandacht brengen van (een terrein van) wetenschap en techniek en die volgens de jury het meest van alle genomineerden heeft bijgedragen tot een beter begrip van wetenschap en techniek. De prijs, bestaande uit een geldbedrag en een plastiek, was een middel om personen voor hun oeuvre te waarderen of om veelbelovende personen aan te moedigen.

In 2015 besloot de KNAW de prijs niet meer uit te reiken.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]