Europees Schutterstreffen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Europees koning (r) en prins (l), EST 2012

Het Europees Schutterstreffen (EST) is een driejaarlijks feest waarbij schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden uit verschillende landen elkaar ontmoeten. Per keer doen er zo'n 25.000 schutters aan mee, vooral uit Duitsland, maar ook uit Nederland, België, Polen en in mindere mate uit andere Europese landen.

EGS[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen E.G.S.

In 1955 is de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (E.G.S.) opgericht. Op de dag van vandaag zijn bijna 1 miljoen schutters en hun gezinnen in ongeveer 2.800 broederschappen, gilden, schutterijen en verenigingen in de E.G.S. verenigd.

De organisatie van het Schutterstreffen wordt door de E.G.S. toegewezen aan één schutterij, broederschap of gilde of aan een groep schutterijen en/of broederschappen en/of gilden samen, bijvoorbeeld van één gemeente. De schutterijen en gilden zijn ingedeeld in vijf regio's, waartussen het EST steeds rouleert. Het eerste Europees Schutterstreffen vond plaats in Aken in 1975. Sindsdien vindt elke twee à drie jaren het Europees Schutterstreffen plaats in een van de ondertussen vijf regio’s.

Vijf regio's[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vijf regio’s zijn:

Roulatie[bewerken | brontekst bewerken]

De roulatie die zou moeten plaatsvinden, wordt niet elke keer gehandhaafd. Regio 5 (Polen) is pas in 1998 toegetreden en regio 2 (Oostenrijk) heeft slechts één keer georganiseerd, te weten in 2003 in Vöcklabruck. Eigenlijk had, na regio 5 in 2012 en regio 1 in 2015, regio 2 moeten organiseren, maar zij hebben zich wederom teruggetrokken, zodat in 2018 het EST weer in Nederland zal plaatsvinden. Binnen regio 3 (Nederland) wordt steeds gerouleerd tussen de Limburgse, Brabantse en Gelderse Schuttersfederatie.

Organisatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Poolse koning met zilveren vogel, EST 2006
Logo van het EST 2018 in Leudal
Jaar Plaats Land Regio
1975 Aken Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Regio 1
1977 Nijmegen Vlag van Nederland Nederland Regio 3
1979 Peer Vlag van België België Regio 4
1981 Koblenz Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Regio 1
1982 Eindhoven Vlag van Nederland Nederland Regio 3
1985 Eupen Vlag van België België Regio 4
1987 Lippstadt Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Regio 1
1989 Valkenburg Vlag van Nederland Nederland Regio 3
1992 Genk Vlag van België België Regio 4
1994 Medebach Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Regio 1
1996 Haaksbergen Vlag van Nederland Nederland Regio 3
1998 Krakau Vlag van Polen Polen Regio 5
2000 Garrel Vlag van Duitsland Duitsland Regio 1
2003 Vöcklabruck Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Regio 2
2006 Bernheze Vlag van Nederland Nederland Regio 3
2009 Molenbeersel Vlag van België België Regio 4
2012 Tuchola Vlag van Polen Polen Regio 5
2015 Peine Vlag van Duitsland Duitsland Regio 1
2018 Leudal Vlag van Nederland Nederland Regio 3
2021 Deinze Vlag van België België Regio 4
2024 Mondsee Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Regio 2

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden zet zich in voor een verenigd, Christelijk Europa met als devies: PRO DEO – PRO EUROPAE CHRISTIANAE UNITATE – PRO VITA (voor God – voor een verenigd, Christelijk Europa – voor het leven). Zich bewust van de geschiedenis van de verschillende deelnemende groeperingen kiezen de schutters en gilden in Europa voor een gezamenlijke weg naar het gemeenschappelijke doel. Door begrip te hebben voor elkaar en oog te hebben voor de onderlinge verschillen in ontwikkeling tussen de veelkleurige tradities van de leden wordt ook een goede band tussen de Europese volkeren verwezenlijkt. Het gebroederlijk samen optrekken versterkt de Europese eenheid en bevordert het vreedzaam samenleven in Europa.

Bij het EST gaat het, naast de strijd om de Europese koningstitel, ook om de persoonlijke ontmoeting van alle Europese schutters. Wedstrijden in het schieten, het trommelen, het vendelen enzovoorts versterken de onderlinge Europese banden en vriendschappen. Ook het samenkomen van de jeugdleden wordt in de EGS bevorderd. Elkaar leren kennen, iets van een ander leren en samen plezier maken staan bij deze grote Europese beweging centraal. Daardoor kunnen de schutters de historische verschillen in ontwikkeling van het Europees schutterswezen leren kennen en begrip leren opbrengen voor de specifieke kenmerken van alle landen.

Het Feest[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma van het feest beslaat drie dagen. Op vrijdag vindt de opening plaats, op zaterdag het Koningsvogelschieten en op de laatste zondag van augustus vindt daadwerkelijk het Europees Schutterstreffen plaats. Naast dit vaste programma is er ruimte voor randevenementen, zo waren in 2009 verschillende wedstrijden (o.a. muziekkorpsen en vendelen) en waren er tal van demonstraties van schietwedstrijden.

Vrijdag: Opening[bewerken | brontekst bewerken]

De officiële opening vindt plaats op de vrijdag, voorafgegaand door een H. Mis met investituur. Na het hijsen van de vlaggen van de deelnemende landen, opent de president van de E.G.S. het Europees Schutterstreffen, gevolgd door de herdenking van de overleden Europese koningen. Tot slot wordt ook het Europees volkslied gespeeld.

Zaterdag: Koning der Koningen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de zaterdag strijden alle koningen van deelnemende schutterijen voor de titel Europees Koning (Koning der Koningen). Voor de leeftijd van 16 t/m 25 jaar is er een aparte categorie, zij strijden om de titel Europees Prins. De wedstrijd kent verschillende voorrondes. De winnaars strijden vervolgens tegen elkaar, waardoor er één Europees Koning en één Europees Prins zijn. 's Avonds vindt de Kroningsmis plaats, gevolgd door het Königsbal.

Zondag: Schutterstreffen[bewerken | brontekst bewerken]

Het daadwerkelijke schutterstreffen wordt vooral gekenmerkt door de grote optocht met defilé, waaraan alle aanwezige schutterijen deelnemen. Zij tonen zich in al hun pracht en praal. De meeste aandacht gaat uit naar de koningen en (met name) hun koninginnen. Na de optocht vindt de prijsuitreiking plaats en wordt het feest officieel gesloten met de "Brabantse Opmars" en een "Slangendefilé", waarna de vlag wordt overgedragen aan de volgende organisator.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]