Felix Burleson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Felix Burleson
Felix Burleson in een reclamesessie
Algemene informatie
Volledige naam Felix Gustaaf Lionel Burleson
Geboren 8 juni 1948
Geboorteplaats Moengo
Land Vlag van Suriname Suriname
Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1981-heden
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Suriname

Felix Gustaaf Lionel Burleson (Moengo, 8 juni 1948) is een Surinaams-Nederlands acteur. Hij woonde tot zijn vijfde in Albina, vervolgens in Nieuw-Amsterdam, daarna in Moengo en vanaf 1972 in Nederland.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Felix Burleson begon zijn toneelcarrière bij de theatergroep Djompo Abra van Orsyla Meinzak. Hij volgde verschillende theatercursussen en kreeg zangles van Jimmy Hutchinson. In 1980 maakte hij de overstap naar het beroepstheater. Hij speelde vaak rollen bij theatergroep De Nieuw Amsterdam, maar ook bij De Nieuwe Komedie, Theater van het Oosten, Teneeter en het RO Theater. Met regelmaat ging hij op tournee naar Suriname en de Nederlandse Antillen. Hij deed de nasynchronisatie van verschillende films, onder meer Free Willy en Funky Cops, de Maagd in Wat de sterren vertellen van Teleac. Hij sprak radioteksten in voor onder meer de NOS (Met het Oog op Morgen) en de Wereldomroep.

Hij heeft in verschillende Nederlandse films en series gespeeld, vaste rollen (zie onder) maar ook gastrollen in onder meer Russen, Baantjer, Oppassen!!!, Bradaz, Goede tijden, slechte tijden en Vrouwenvleugel. In Nederland verkreeg hij brede bekendheid met televisiereclames voor onder meer KPN en de PTT. In Zuid-Afrika oogstte hij in juli 2009 veel succes met zijn creatie van Nelson Mandela in Amandla! Fragmenten van strijd.

Naast zijn theateractiviteiten is hij ook actief op het gebied van voordracht en poëzie op de radio en het presenteren van culturele talkshows. Verder houdt hij zich ook bezig met het adviseren en begeleiden van jong aankomend talent.

Acteercarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Musical[bewerken | brontekst bewerken]

Film en televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]