Figeac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Figeac
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Blason Figeac.svg
Figeac
Figeac
Situering
Regio Occitanie
Departement Lot (46)
Arrondissement Figeac
Kanton hoofdplaats van 2 kantons: Figeac-Est en Figeac-Ouest
Coördinaten 44° 37′ NB, 2° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 35,16 km²
Inwoners (1 jan. 2011) 9.773 (278 inw./km²)
Hoogte 170 - 451 m
Overig
Postcode 46100
INSEE-code 46102
Foto's
Figeac.jpg
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Figeac is een Franse gemeente in de regio Occitanie. Het is met ongeveer 10.000 inwoners de op een na grootste gemeente in het departement Lot.

Figeac heeft zich in de Middeleeuwen, op het kruispunt van Auvergne, Rouergue en Quercy ontwikkeld tot een van de meest florerende middeleeuwse steden. Wat bijzonder is aan Figeac is dat een relatief groot deel van de oude bebouwing bewaard is gebleven, de stad heeft veel oude monumenten.

Figeac is gelegen aan de rivier de Célé, een zijrivier van de Lot.

Geschiedenis[bewerken]

In de negende eeuw laat Pepijn de Eerste, koning van Aquitanië, een abdij stichten, een zuster van de abdij van Conques; Figeac zal hieromheen groeien als een van de meest florerende steden in de Midi in de middeleeuwen. Figeac wordt een koopmansstad op de grote pelgrimsroutes, en al in de 14e eeuw sticht Figeac zijn muren. De rivaliteit tussen de kooplieden en de abt geeft de Franse koning de mogelijkheid om zijn macht in Figeac te vestigen door middel van de benoeming van een landvoogd. De 100-jarige oorlog vertraagt de ontwikkeling van Figeac. Quercy ligt in die tijd in het centrum van het conflict en de handel heeft er duidelijk onder te leiden. Maar de ligging van Figeac aan de grote handelsroutes tussen het noorden en de Middellandse Zee maakt dat vervolgens in de renaissance een nieuwe opleving van de stad volgt.

Een dieptepunt in de geschiedenis is de periode van 1576 tot 1623. In die tijd is Figeac een van de vluchtplaatsen voor de Franse protestanten. Een grote hoeveelheid godsdienstconflicten worden in die tijd uitgevochten, met als gevolg dat de ontwikkeling van Figeac stilstaat. Daarna ontwikkelt Figeac zich verder. Met name langs het kanaal (een in de 20e eeuw gedempte gracht, nu alleen nog te herkennen aan de straatnaam, Rue du Canal) ontwikkelt zich een industrie van leerlooierijen en molens.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Figeac heeft veel oude bebouwing, al in de Belle Époque (de periode voor de Eerste Wereldoorlog) is een begin gemaakt met het behouden van het cultureel erfgoed, is het Hôtel de la Monnaie gerestaureerd. Nog steeds is het een van de hoogtepunten in Frankrijk van de middeleeuwse bouwkunst. Met name de zuidgevel toont nog de originele opzet met de arcades. In Figeac is de ontwikkeling van het bouwen van de 12e tot de 14e eeuw goed terug te vinden. De opbouw van de grote huizen (hôtels) van de rijke kooplieden was op de begane grond de werkplaats / het magazijn, aan de voorkant de arcades met de etalage. De woonruimte was op de eerste etage is via een smalle wenteltrap te bereiken. De zolders waren meestal droogzolders, voor het drogen van fruit, geverfde stoffen en dergelijke. De versiering van de façades was tot begin 13e eeuw Romaans, met bebaarde personages, mythische dieren en gestileerde bladmotieven, zoals te zien op het Maison du Griffon. De eropvolgende Franse gotiek kenmerkt zich door de grotere ramen en de sierlijke bladmotieven. De veertiende eeuw kenmerkt zich door de luxueuze stenen paleizen van de oligarchie van Figeac (b.v het Hôtel d'Auglanat).
In de Renaissance volgt een nieuwe generatie van huizen, de vensters worden nog groter, de toegangen van de huizen van de gegoede burgers worden monumentale trappen met fijnbewerkte deuren (bijvoorbeeld het Maison de Galiot de Genouillac).

Opvallend is op de Place des Écritures de enorme afbeelding van de steen van Rosetta, gemaakt in zwart graniet door de Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth. Het is een monument voor het levenswerk van Jean-François Champollion, samen met de bijbehorende ruimtes met een vertaling in het Frans van de tekst op de steen en een tuin met onder meer papyrus, verwijzend naar het oudste papier waarop geschreven werd.

In Figeac bevindt zich het Champollion Museum, dat gewijd is aan de Egyptische kunst.

De Chemin du Puy, de 18 km lange pelgrimsroute tussen Figeac en Montredon, is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Demografie[bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Bekende inwoners[bewerken]

  • Bekendste inwoner van Figeac was Jean-François Champollion (1790-1832). Champollion is met name bekend geworden doordat hij de steen van Rosetta ontcijferd heeft, en daarmee het begin gemaakt heeft met het ontcijferen van het Egyptische hiërogliefenschrift.
  • De acteur Charles Boyer (1899-1978) is hier geboren en is uitgegroeid tot een bekend Hollywoodacteur in de eerste helft van de 20e eeuw.

Externe links[bewerken]