Fladderiep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fladderiep
Llandegfan Elm tree.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Ulmaceae (Iepenfamilie)
Geslacht: Ulmus (Iep)
soort
Ulmus laevis
Pall.
Boom in Alfriston, East Sussex, Engeland
Boom in Alfriston, East Sussex, Engeland
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De fladderiep of steeliep (Ulmus laevis) is een boom die behoort tot de iepenfamilie (Ulmaceae). De boom komt van nature voor in Europa tot Bulgarije en de Krim met een niet aansluitende populatie in de Kaukasus. De boom komt vooral voor langs de Wolga en de Donau. De boom kan enige tijd tegen wateroverlast. In Nederland komen in Limburg en bij de Bethlehemschebeek in Twente nog bomen van autochtone herkomst voor.

Plankwortels
Bladeren met vruchten
Bloemen
Stam van de fladderiep te Heure

In Heure bij Borculo staat de dikste fladderiep van Nederland. De omtrek bedroeg 578 cm in 2006 en de hoogte was toen 24,5 meter. Deze boom is hier rond 1825 geplant.

De steeliep wordt tot 35 m hoog en kan ter versteviging plankwortels vormen.

Het 6-12 cm grote omgekeerd eironde tot ovale, toegespitste, veernervige blad heeft een scheve bladvoet en een dubbelgezaagde bladrand. De onderzijde van het blad is behaard. De steunblaadjes vallen af. De slank-kegelvormige bladknoppen zijn tweekleurig en gewimperd. De knopschubben hebben een licht- tot roodbruine kleur en een donkere rand. De schors schilfert al bij jonge bomen af.

De fladderiep bloeit in maart en april voor het verschijnen van de bladeren met tweeslachtige bloemen, die aan lange stelen hangen. De helmknoppen zijn rood. De vrucht is een gevleugeld, eirond, gewimperd nootje, dat in mei van de boom valt.

Ziekten[bewerken]

De fladderiep is gevoelig voor de iepziekte, maar doordat de iepenspintkevers de boom nauwelijks aantasten, ontsnapt de boom aan deze ziekte.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Flatterulme
  • Engels: European White Elm
  • Frans: Orme lisse

Externe link[bewerken]