Forza! Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forza! Nederland
Logo
Personen
Partijvoorzitter Ralph Castricum
Partijleider Erik Vermeulen
Geschiedenis
Opgericht 2003
Afsplitsing van Lijst Pim Fortuyn
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Rechts
Ideologie Fortuynisme
Website http://www.forza.nu/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Forza! (Fortuynistische Oproep tot een Realistische Zakelijke Aanpak) is een Nederlandse politieke vereniging die in 2003 is ontstaan uit de Lijst Pim Fortuyn. De organisatie heeft nooit deelgenomen aan landelijke verkiezingen en is alleen op gemeentelijk niveau actief.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Forza! is in 2003 ontstaan als afsplitsing van de Lijst Pim Fortuyn. Oprichter van Forza! is Paul Meijer. Hij zat in het lokale bestuur van de LPF, maar stapte daar na enkele geschillen samen met Fleur Agema uit. Meijer startte en richtte de partij in eerste instantie met Agema op. Agema bedacht de naam Forza!, maar keerde in 2004 terug bij de provinciale afdeling van de Lijst Pim Fortuyn in Noord-Holland en sloot zich later aan bij de PVV.

De partij nam in de gemeente Haarlemmermeer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. De partij haalde 3,2 procent van de stemmen, wat niet genoeg was voor een zetel. Later dat jaar was Meijer kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 namens de Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn. Hij had het plan om de partij te laten opgaan in die van Nawijn, maar de Partij voor Nederland haalde geen zetels in het parlement en stierf een stille dood. In 2008 probeerde de partij zich aan te sluiten bij Rita Verdonk en haar partij Trots op Nederland, maar ook dat ging uiteindelijk niet door.

Een tweede poging volgde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 waarbij de partij naast Haarlemmermeer ook meedeed in de gemeente Haarlem. In Haarlemmermeer haalde de partij met zeven procent van de stemmen drie zetels. In Haarlem behaalde de partij geen zetel, waarop de afdeling werd opgeheven. Een van de raadsleden in Haarlemmermeer verliet de partij na meningsverschillen in 2012 en sloot zich aan bij de VVD. In hetzelfde jaar sloot een raadslid van Een Haarlemmermeer zich aan bij Forza!.

Op 10 juli 2012 sloot het Noord-Hollandse statenlid Monica Nunes zich aan bij Forza! Zij was in 2011 voor de PVV gekozen, en verliet in maart 2012 de fractie samen met Hero Brinkman en een ander statenlid. Later scheidde zij zich af van Brinkman en diens fractie en sloot zij zich aan bij Forza!. Nunes was omstreden doordat ze op de extreemrechtse website Stormfront actief was geweest.[1] In 2013 en 2014 kwam zij niet meer opdagen bij vergaderingen in de provinciale staten. Na berichtgeving hierover door het weblog GeenStijl en het verzoek van commissaris van de koning Johan Remkes om haar zetel op te geven, werd ze in april 2014 geroyeerd door Forza!.[2] Zij gaf haar zetel niet op en ging als fractie Nunes verder. Forza! Noord-Holland deed niet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2015.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werden in de gemeente Velsen twee zetels behaald en in Haarlemmermeer vier zetels. Eind 2014 verlieten twee raadsleden in Haarlemmermeer en één in Velsen de partij, waardoor beide fracties gehalveerd werden.[3] In 2016 sloot een raadslid in Castricum zich aan bij Forza! en ging onder de vlag van de partij als eenmansfractie verder. In 2017 sloot een lokaal raadslid in Nissewaard zich aan bij Forza! nadat zij uit haar partij was gezet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde Forza! één zetel in Castricum en drie in Velsen. Bij de wegens een gemeentelijke herindeling uitgestelde verkiezingen in Haarlemmermeer in november 2018 steeg de partij naar vijf zetels, waarmee zij de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad werd.

In 2020 brak een richtingenstrijd uit in de partij. Enkele bestuursleden beschuldigden Paul Meijer van het misbruiken van het fractiebudget. In totaal zou het gaan om 15.000 euro. Nadat tegen hem een integriteitsmelding bij de gemeente was gedaan, werd hij op non-actief gesteld. De fractie in Haarlemmmermeer viel daarop uiteen in verschillende kampen.[4] In januari 2021 keerden twee afgescheiden leden terug in de fractie en werd Meijer uit de fractie gezet.[5] Zowel Meijer als de andere bestuursleden claimden daarna de partij te vertegenwoordigen.[6]

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Forza! is een rechtse, fortuynistische partij. Forza! staat voor onder andere de volgende punten: meer vrijheid en betrokkenheid voor lokale ondernemers, afschaffing hondenbelasting, eigen inwoners voorrang bij woningtoewijzing, geen bezuinigingen op de zorg, gekozen burgemeester en meer inspraak voor inwoners in de politiek. Ook wil Forza! geen 'verdere islamisering' in de gemeenten en zijn ze fel tegenstander van de komst van windmolens.

Forza! maakt vaak duidelijk dat zij niet met partijen als de PVV of Forum voor Democratie te vergelijken zijn, maar profileren zich wel als de lokale alternatieven. Zo wil Forza! de koran niet verbieden of moskeeën sluiten.[7]

De partij houdt zich aan de negen kernwaarden van Pim Fortuyn die ook regelmatig terugkeren in de verkiezingsprogramma's van de partij. Deze kernwaarden van Fortuyn zijn door Fortuyn zelf destijds in 2002 in het verkiezingsprogramma van de LPF opgeschreven en luiden als volgt:

In Nederland:

  1. Geldt een parlementaire democratie.
  2. Bestaat een volledige scheiding van Kerk en Staat.
  3. Geldt een volledige vrijheid van meningsuiting.
  4. Geldt een markteconomie gebaseerd op eigen initiatief en vrij ondernemerschap.
  5. Dient een absolute scheiding te zijn tussen de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht.
  6. Zijn mannen en vrouwen cultureel, sociaal en economisch volstrekt gelijkwaardig. En de seksuele geaardheid doet in het politieke domein niet ter zake.
  7. Staat individuele verantwoordelijkheid van de mens centraal.
  8. Dient de samenleving te bestaan uit samenlevende en samenwerkende individuen.
  9. Wordt de Universele Verklaring van de rechten van de Mens gerespecteerd en nageleefd zonder eigengereide interpretaties op basis van zgn. eigen culturen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]