Stormfront

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stormfront.org
Type Neonazistisch website
Taal Engels, met subfora in het Afrikaans, Deens, Estisch, Fins, Frans, Hongaars, IJslands, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Nederlands, Noors, Portugees, Russisch, Servisch, Spaans en Zweeds
Registratie Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Eigenaar Don Black
Status Offline
Link www.stormfront.org
Portaal  Portaalicoon   Media

Stormfront was een neonazistisch internetforum.[1] Het was van origine Amerikaans, met servers in Florida, maar de website had ook anderstalige gedeelten voor onder andere Nederlanders en Vlamingen. Stormfront werd in de jaren na 2000 intensief gebruikt als discussieforum door de NVU, de Nieuwe Nationale Partij en de Nationale Alliantie.[2]

Achtergrond[bewerken]

Stormfront was, naar eigen zeggen, een forum voor 'white nationalists', mensen die het 'blanke nationalisme' aanhangen. Het hoofddoel van deze ideologie is het stichten of behouden van een staat met een vrijwel volledig blanke bevolking, waarin de westerse cultuur centraal staat.

Wie op de site kwam zag een 'White Pride'-teken. Stormfront had ook internationale subfora voor Australische, Baltische, Britse, Canadese, Franse, Hongaarse, Ierse, Italiaanse, Kroatische, Portugese, Russische, Scandinavische, Servische, Spaanse en Zuid-Afrikaanse leden. Het Nederlands-Vlaamse subforum werd vooral bezocht door nationaalsocialisten en andere rechtsradicalen, waaronder voorheen aanhangers van de Nieuwe Nationale Partij (NNP), Nieuw Rechts (NR), Nationale Alliantie (NA) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en andere organisaties die tot de nationale, rechts-radicale stromingen behoren.

Op het forum werd onder meer discussie gevoerd over sociale problemen, politiek, nationalisme, nationaalsocialisme, de Dietse gedachte, vaderlandse geschiedenis, joden, immigratie, racisme, de vermeende superioriteit van het blanke ras ten opzichte van de niet-blanken, allochtonen, linkse activiteiten en (actueel) nieuws.

Moderatie[bewerken]

Het Stormfront-forum werd op een ongebruikelijke wijze gemodereerd. De berichten van nieuwe leden werden eerst beoordeeld op overeenkomstigheid met de ideologie van de blanke nationalisten. Na het posten van meer dan 12 goedgekeurde berichten, werd de gebruiker in staat gesteld rechtstreeks te posten. Als het lid ongewenste berichten plaatste, werd hij of zij, net als op andere gemodereerde forums, verbannen. Leden die er openlijk voor uitkwamen dat ze homoseksueel zijn werden eveneens verbannen, hoewel uiteenlopende meningen over homoseksualiteit werden getolereerd. Volgens de moderators was dit noodzakelijk om vandalisme tegen te gaan, zoals het plaatsen van pornografische afbeeldingen en scheldpartijen.

Er was ook een plaats op het forum waar tegenstanders kunnen reageren (deze hoefden zich niet te registreren om te posten). De beheerders van het forum noemden dit deel "Opposing Views" oftewel "Tegengestelde Denkbeelden". Op het Stormfront Nederland & Vlaanderen subforum bestond de sectie "Het Hol van de Leeuw" wat bedoeld was voor berichten van tegenstanders en reacties daarop van overige forumleden. Hier moest men zich wel voor registreren. Ook deze berichten werden echter gecontroleerd op spam en kwaliteit waardoor niet alle nieuwe onderwerpen of berichten bleven staan.

Onderzoek naar strafbaarheid[bewerken]

Op 16 augustus 2005 antwoordde minister Donner op Kamervragen dat het Nederlandse Openbaar Ministerie een onderzoek was begonnen naar haatspraak en andere strafbare uitingen op het forum.[3] Kamerleden van de SGP en het CDA hadden verzocht om sluiting van de website, omdat er volgens hen ernstige antisemitische uitingen op voorkwamen.

Hoewel de website in de VS gehost werd, waar het eerste amendement van de grondwet volledige vrijheid van meningsuiting garandeert (waardoor de Amerikaanse overheid niet mag ingrijpen), kon iemand in Nederland wel vervolgd worden voor strafbare uitspraken in het Nederlandse gedeelte van de website.

Na een onderzoek van vier jaar bracht justitie uiteindelijk een moderator en een lid van het forum voor de rechter.[4] De moderator werd vrijgesproken omdat niet kon worden vastgesteld of hij de strafbare uitlatingen had gelezen, de berichtenplaatser werd conform de eis veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.[5]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]