François Bayrou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
François Bayrou

François Bayrou (Bordères, 25 mei 1951) is een Frans politicus en presidentskandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen 2012 voor Mouvement démocrate.

Biografie en carrière[bewerken]

Bayrou is een katholieke boerenzoon uit de Franse Pyreneeën die op zijn twintigste naar Bordeaux vertrok om daar aan de universiteit letteren te studeren. Hij trouwde datzelfde jaar met zijn huidige vrouw Elisabeth. In de jaren die volgden werden zes kinderen uit hun huwelijk geboren.

Op zijn 23e behaalde Bayrou het aggregaat in de klassieke talen. Ondertussen was zijn vader bij een werkongeval om het leven gekomen en hielp hij zijn moeder met het werk op de boerderij. Daarnaast werkte hij als leraar op een middelbare school in zijn geboortedorp.

In 1982 werd hij in de Assemblée nationale verkozen door uit te komen voor de 2e kieskring van Pyrénées-Atlantiques. Van 1993 tot 1997 was hij minister van onderwijs in de regeringen van Édouard Balladur (cohabitation) en Alain Juppé. Sinds 1998 is Bayrou politiek leider van de Union pour la Démocratie Française. De UDF is een politieke partij die kan worden gesitueerd in het politieke centrum.

Tijdens de verkiezingscampagne voor het Frans presidentschap in 2002 baarde hij opzien door een tienjarige jongen die hem wilde zakkenrollen een forse tik in het gezicht te geven.

François Bayrou is verklaard tegenstander van een eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie, maar voerde begin 2005 toch campagne voor het ook door de Fransen per referendum verworpen Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa. Dat hij vóór de grondwet voor Europa was, hangt samen met zijn droom om te komen tot een federaal Europa.

Met name sinds 2004 nam François Bayrou steeds vaker afstand van de centrum-rechtse regering en steunde hij geregeld initiatieven van de socialistische oppositie. Een deel van zijn partijgenoten volgde hem daarin, maar in de rechtervleugel van zijn partij leidde dit bij prominente UDF-politici zoals André Santini en Simone Veil tot onvrede.

Evenals in 2002 is hij in 2007 kandidaat namens de UDF bij de Franse presidentsverkiezingen. Hij haalt de tweede ronde niet. Opmerkelijk is dat Bayrous partijgenoot en huidig minister van onderwijs Gilles de Robien heeft aangekondigd dat hij Nicolas Sarkozy van de concurrerende UMP zal steunen. In 2017 trok Bayrou zijn kandidatuur in om de onafhankelijke liberaal-democraat Emmanuel Macron te steunen.

Externe links[bewerken]