Frans-Nederlandse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frans-Nederlandse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop Frankrijk en Koninkrijk der Nederlanden

De Frans-Nederlandse betrekkingen zijn de internationale betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk. Beide landen zijn medeoprichter van de NAVO en de Europese Unie. Ook maken beide landen deel uit van de Schengenzone en hebben allebei de euro als munteenheid. Frankrijk heeft een ambassade in Den Haag en een consulaat in Amsterdam. Nederland heeft op zijn beurt een ambassade in Parijs.

Landenvergelijking[bewerken | brontekst bewerken]

Frankrijk Koninkrijk der Nederlanden
Bevolking 62.814.233 (2020) 17.595.017 (2020)
Oppervlakte 551.500 km² 42.201 km²
Dichtheid 113,9/km² (2020) 416,9/km² (2020)
Hoofdstad Parijs Amsterdam
Regeringsvorm Constitutionele republiek met een Semipresidentieel systeem Constitutionele monarchie - Parlementaire democratie
Officiële talen Frans Nederlands, Fries (Friesland), Papiaments (Bonaire), Engels (Saba en St. Eustatius)
Religie Katholicisme 62%, islam 6%, jodendom 1%, geen religie 26% 24% Rooms-katholiek, 10% Protestant, 5% Islam, 6% overige religies, 55% geen religie

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1795 werd Nederland onder de naam van de Bataafse Republiek een zusterrepubliek van de Frankrijk. In 1806 werd Nederland omgedoopt tot het Koninkrijk Holland. Napoleon Bonaparte maakte zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte koning. Uiteindelijk werd in 1810 Nederland ingelijfd bij het Franse Keizerrijk. In 1813 werd Nederland weer een onafhankelijk land.

Sint-Maarten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 maart 1648 werd het Verdrag van Concordia getekend tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Frankrijk. Hierin kwamen Nederland en Frankrijk tot een overeenstemming om het eiland Sint-Maarten te verdelen. Tot op heden bestaat Sint Maarten uit een Nederlands en een Frans deel.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Beide landen zijn rechtstreeks per trein bereikbaar. Dit wordt uitgevoerd door de hogesnelheidstrein de Thalys. De Thalys rijdt 9x per dag tussen Amsterdam en Parijs. Ook rijdt de Thalys 2x per dag tussen Amsterdam en Disneyland Parijs. In Nederland stopt de Thalys ook te Schiphol en Rotterdam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]