Gabbie Hanna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gabbie Hanna
Hanna in 2019
Hanna in 2019
Algemene informatie
Volledige naam Gabrielle Jeanenette Hanna
Bijnaam The Gabbie Show
Geboren Newcastle, Pennsylvania, 7 februari 1991
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Internetpersoonlijkheid, youtuber, actrice, auteur en singer-songwriter
Portaal  Portaalicoon   Media

Gabrielle Jeanenette "Gabbie" Hanna (Newcastle, Pennsylvania, 7 februari 1991) is een Amerikaanse internetpersoonlijkheid, youtuber, actrice, auteur en singer-songwriter. Haar carrière kwam van grond op de streamingdienst Vine en dit onder de naam The Gabbie Show. Een jaar later startte ze een Youtubekanaal onder dezelfde naam. In september 2017 publiceerde Hanna een dichtbundel, getiteld Adultolescence. Ze maakte haar debuut in de muziekwereld met de single "Out Loud" in datzelfde jaar. Verder bracht ze nog enkele singles uit en in 2019 een ep genaamd 2WayMirror.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Gabbie Hanna werd op 7 februari 1991 geboren in New Castle, Pennsylvania. Ze heeft vijf zussen en een broer en is van Libanese, Franse en Poolse afkomst. Hanna studeerde af aan de Universiteit van Pittsburgh met een diploma in psychologie en communicatiewetenschap. Na de universiteit werkte ze in een marketingbedrijf dat producten verkocht uit een winkel van Sam's Club, een warenhuisketen in de Verenigde Staten. Hier werkte ze zich al snel op en werd ze snel de beste verkoopster voor het bedrijf in de Verenigde Staten. Ze verhuisde zelfs naar Cleveland, Ohio, om mee een nieuwe branche van het bedrijf te ontwikkelen. Ze nam echter ontslag nadat ze had opgemerkt dat het bedrijf gebaseerd was op een piramideschema. Vervolgens verhuisde Hanna naar Los Angeles, Californië, om een carrière als actrice op te bouwen, alsook zich te focussen op haar rol als influencer.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

2013—2016: Succes op Vine en YouTube[bewerken | brontekst bewerken]

Hanna begon verscheidene korte skits te uploaden op de app Vine, eind 2013. Later zou ze erkenning krijgen voor haar activiteit op de app, waar ze zo een vijf miljoen volgers wist te vergaren. In 2014 startte ze een YouTube-kanaal onder dezelfde naam als haar Vine-account: The Gabbie Show, wat later werd veranderd naar Gabbie Hanna. Op dit kanaal heeft ze al meer dan een miljard weergaven behaald en maar liefst 6,6 miljoen abonnees.[1] In 2015 wonnen Hanna en danspartner Matt Steffanina het vierde seizoen van de danswedstrijd en webserie Dance Showdown. Hier won Hanna een auto mee.[2] Nadat Vine werd afgesloten in 2016, besloot Hanna om zich te focussen op YouTube. Ondertussen had ze zich ook al een tweede kanaal aangemeten voor vlogs, genaamd The Gabbie Vlogs. Later hernoemde ze dit naar More Gabbie Hanna. In het najaar van 2016 voegde Hanna zich bij de cast van de playback-tournee Drop the Mic, samen met andere youtubers.

2017–2018: Adultolescence en acteer- en zangcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2017 bracht Hanna een verzameling gedichten uit, gebundeld in haar boek Adultolescence. Dit is een samentrekking van het Engelse adult ("volwassene") en adolescence ("adolescentie"). In dezelfde maand bracht ze haar eerste single uit, getiteld "Out Loud". De videoclip en plannen voor een muziekalbum volgden niet veel later. Haar tweede single "Satellite" bracht ze twee manden later uit. Deze is echter – om onbekende redenen – van streamingdiensten gehaald. Een paar maanden nadien voegde Hanna zich bij het socialemediateam van MTV. Zo presenteerde ze in de backstageruimte van de MTV Video Music Awards – ook wel VMA's genoemd – in 2017. In datzelfde jaar was ze deel van de vaste cast in het tweede seizoen van Escape the Night. Dit is een webserie op YouTube Premium, bedacht en uitgevoerd door Joey Graceffa.

In 2018 werkte Hanna verder aan haar muziekcarrière. Zo bracht ze de promotiesingle "Roast Yourself (Harder)" uit, waarin ze sprak over hoe socialemediasterren leven. Dit werd snel opgevolgd door haar derde single "Honestly" en het bisnummer "Honestly (Encore)". Na verloop van tijd maakte Hanna duidelijk dat ze in 2019 haar album This Time Next Year wilde uitbrengen. Een concrete releasedatum of tracklist maakte ze echter nog niet bekend. In oktober 2018 bracht ze de single "Monster" en het bisnummer "Monster (Reborn)" uit. In december van hetzelfde jaar bracht ze haar eerste reeks merchandise op Amazon uit.

Hanna werd het onderwerp van een virale meme in het begin van december 2018. Eerder dat jaar was ze te zien in een interview van Genius, Verified. Hier zong ze het lied "Monster" a capella. Men ondervond echter technische problemen: de microfoon kon haar stemgeluid niet goed verwerken. Verscheidene fans maakten videobewerkingen op het clipje waar het falen van de microfoon optrad, met onder andere toevoeging van stemvervormingen en vines. Deze video's gingen viraal en verkregen heel wat media-aandacht. Hanna's reactie hierop was het creëren van merchandise met haar gezicht van op de meme centraal. Sinds december is ze ook bezig met een tweede muziekalbum.

2019: 2WayMirror en This Time Next Year[bewerken | brontekst bewerken]

Hanna en collega-youtuber Tana Mongeau ontvingen veel negatieve reacties nadat ze in december 2018 een product hadden gepromoot – tien make-upborstels voor 10 Amerikaanse dollar – van een cosmeticawebsite die blijkbaar de klanten heeft bedrogen door te overdrijven over de kwaliteit en de originele prijs van de borstels. In januari 2019 maakte Hanna een formele verontschuldiging in een interview met youtuber iNabber. Hierin vermeldde ze dat ze zich zelf misleid voelde door het bedrijf.

Een maand later bracht Hanna een nieuwe single uit, "Medicate", die veel positieve beoordelingen heeft ontvangen. Hanna maakte niet veel later bekend dat de komende maanden veel muziek van haar gepland staat. Op 31 mei loste ze de videoclip van haar nieuwe single "Butterflies", samen met haar ep 2WayMirror. De week daarna bracht ze de videoclip uit van "Perfect Day (A True Story)", wat ook op de ep staat. Een maand later liet ze via Instagram weten dat ze nog aan het laatste nummer van This Time Next Year bezig was. Ook bevestigde ze dat een gereproduceerde versie van "Roast Yourself (Harder)" – nu hernoemd naar "Antisocial Media" – ook op het album staat. Weer een maand later, op 17 augustus, bracht ze de muziekvideo van "Pillowcase" uit.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datum Label Drager
This Time Next Year Wordt verwacht in 2019 N.n.b. N.n.b.

Extended plays[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datum Label Drager
2WayMirror 31 mei 2019 Onafhankelijk Digitale download, streaming

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datum Album
"Out Loud" 7 september 2017 Zonder album
"Satellite" 21 november 2017
"Honestly" 15 augustus 2018
"Honestly (Encore)"
"Monster" 26 oktober 2018
"Monster (Reborn)"
"Medicate" 1 februari 2019 2WayMirror
"Butterflies" 31 mei 2019

Promotiesingles[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datum Album
"Roast Yourself (Harder)" / "Antisocial Media" 1 augustus 2018 This Time Next Year

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie als actrice
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Film, televisie en web
2014 Access Hollywood Zichzelf 1 episode
2014–15 Sanders Shorts Vriendin 2 episodes
2015 Anxt Zichzelf Hele reeks
Teens Wanna Know Zichzelf 1 episode
Dance Showdown Zichzelf Danser; won de wedstrijd
Occupy Alice Melissa Krass Korte film
Oscar's Hotel for Fantastical Creatures Snow Pea 1 episode
Janoskians: Untold and Untrue Zichzelf
2016 Laid in America Lindsey
Dance Showdown Zichzelf Judge (6 episodes)
AwesomenessTV's Betch! Laura 1 episode
Verizon-advertentie Zichzelf Reclamefilmpje
2017 Escape the Night "The Vaudevillian" 7 episodes (seizoen 2)
Fantasies Zichzelf Gastrol (1 episode)
MTV Video Music Awards Zichzelf Presentator backstage
Smosh's You Posted That? Zichzelf Deelnemer (1 episode)
Romeo Lacoste's Tattoo Roulette Zichzelf Speciale assistente van de presentator (1 episode)
2017–18 MTV's Total Request Live Zichzelf Afwisselende co-presentator
2018 Escape the Night "The Vaudevillian" Seizoensfinale seizoen 3 (flashback)
Shane Dawson'sThe Truth About TanaCon Zichzelf Miniserie. Cameo in een clip in deel 3, "The Real Truth About TanaCon"
MTV's The Vault Zichzelf Gast (3 episodes, seizoen 1)
MTV's Creator to Watch Zichzelf Gast (1 episode, seizoen 3). Verantwoordelijk voor het kiezen van de presentator voor seizoen 3, Megan Batoon
2019 Heard Well's Loud&Clear Zichzelf Gast (episode 1)
Escape the Night "The Hollywood Star" 5 episodes (seizoen 4)

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tournees[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdact[bewerken | brontekst bewerken]

  • Adultolescence Book Tour (2017)
  • Verwachte 2WayMirror Tour (n.n.b.)

Mede-hoofdact[bewerken | brontekst bewerken]

  • Drop the Mic (2016) (met Ricky Dillon, Chachi Gonzales en Andrew Lowe)

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Ontvanger Resultaat
2016 Shorty Awards YouTube Comedian The Gabbie Show Genomineerd
Teen Choice Awards Choice Webster: Vrouw Genomineerd
Choice Viner Genomineerd
2017 Shorty Awards Vlogger van het Jaar The Gabbie Vlogs Genomineerd
2018 iHeartRadio Music Awards Sociale Ster Gabbie Hanna Genomineerd
Shorty Awards YouTuber van het Jaar Genomineerd
Best YouTube-Ensemble Vlog Squad Gewonnen
Streamy Awards "Creator" van het Jaar Gabbie Hanna Genomineerd
"First Person" Genomineerd
Verhaalverteller Gewonnen
Ensemble Cast David Dobriks Vlog Gewonnen
2019 Teen Choice Awards Choice Comedy Webster Gabbie Hanna Genomineerd