Gebruiker:Devon1980/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Devon1980.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Hanny's Voorwerp
Hanny's Voorwerp nabij IC 2497 in valse kleuren
Type Reflectienevel
Datum ontdekking 2007
Ontdekt door Hanny van Arkel
Methode Galaxy Zoo
Overige aanduidingen SDSS J094103.80+344334.2[1]
Waarnemingsgegevens
Standaardepoche J2000
Rechte klimming 9u41m3,81s[1]
Declinatie 34° 43' 34,3"[1]
Sterrenbeeld Kleine Leeuw (Leo Minor)
Afstand 700 lichtjaar
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Blabla

Hanny's Voorwerp is een reflectienevel nabij sterrenstelsel IC 2497 in het sterrenbeeld Kleine Leeuw. De nevel is bijzonder omdat het licht dat het Voorwerp reflecteert, is uitgestraald door een onbekende lichtbron. Daarnaast heeft de nevel op foto's in ware kleuren een felblauwe en in valse kleuren een opvallend groene kleur.

Ontdekking[bewerken | brontekst bewerken]

Als fan van de Britse popgroep Queen bezocht de toen 25-jarige Nederlandse docente Hanny van Arkel de website van gitarist en astronoom Brian May. Op zijn website trof Van Arkel een link aan naar de website van Galaxy Zoo, waar foto's van sterrenstelsels door een willekeurig iemand gecategoriseerd kunnen worden op basis van enkele eenvoudige indelingen naar vorm. Van Arkel besloot aan dit project deel te nemen dat op dat moment nog maar een maand eerder van start was gegaan.

Niet lang na haar eerste werkzaamheden als vrijwilligster aan het project, stuitte ze op een foto waarop onder sterrenstelsel IC 2497 een blauwe vlek te zien was. Van Arkel, inmiddels geregistreerd gebruiker van Galaxy Zoo's forum, maakte een thread aan waarin ze het object aan de andere gebruikers - amateurs en wetenschappers - voorlegde met de woorden: "What's the blue stuff below. Anyone?"[2][3] De nevel werd naar haar vernoemd, nadat een andere vrijwilliger 'Hanny's Object' had vertaald naar 'Hanny's Voorwerp'.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een reflectienevel dichtbij het sterrenstelsel IC2497 in het sterrenbeeld Kleine Leeuw. In beelden, opgenomen met de 2,5 meter Isaac Newton Telescoop, is de verschijning ongebruikelijk groen. De afstand ernaar toe is zo'n 700 miljoen lichtjaren. De nevel is ongeveer 15.000 °C en is ook al onderzocht door de Hubble Space Telescope.[3]

Verklaringen[bewerken | brontekst bewerken]

Quasar[bewerken | brontekst bewerken]

Onregelmatig (overblijfsel?) stelsel dat tijdelijk verlicht werd door een quasar in IC2497. De quasar is niet meer te zien, het door het Voorwerp gereflecteerde licht nog wel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]