Gebruiker:FabioDekker/Nederhop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Nederhop
Stilistische oorsprong Hiphop
Culturele oorsprong Vlag van Nederland Nederland; Amsterdam
Vaak toegepaste
instrumenten
Rappen
Beatbox
Synthesizer
Computer
Sampler
Draaitafel
Sequencer
Populariteit 1995 - heden
Afgeleide varianten Frithop
Subgenres
Alternatieve hiphop - Straatrap
Fusiongenres
Pop-rap - Rapcore - Reggaeton - Trap - Grime - Instrumentale hiphop
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hiphop in Nederland, ook dikwijls Nederhop genoemd, is de Nederlandse manifestatie van hiphop als subcultuur, welke bestaat uit vier elementen: MC'ing/rappen, turntablism, breakdance en graffiti. Vaak wordt de term echter gebruikt om een muziekstroming aan te duiden.

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen het einde jaren 70, begin jaren 80 kwam hiphop vanuit de Verenigde Staten over naar de Lage Landen en maakt haar intrede in Nederland. Hiphop was een ondergrondse subcultuur waar DJ's gebruik maakten van turntablism, breakbeats en deejaying en daardoor een beslissende invloed hadden op de ontwikkeling van hiphopmuziek. De muziek bracht breakdancers, graffitisten en rappers bijeen, die in deze subcultuur zichzelf konden uitdrukken. Het eerste hiphopfeest werd in 1983 door Mr Solo georganiseerd in de Melkweg.

In 1983 bracht het collectief Alex & The City Crew de single Say What, Say Who uit, welk een internationale hit werd. De single gaf breakdance-instructies en de gerenomeerde b-boys Henk Bakboord, Dillon Lewis en Werner Themen tourden destijds mee met de groep van diskjockey Alex van Oostrom, die in 1984 alweer ontbonden werd.

hiphop-discotheek Akhnaton te Amsterdam, halverwege de jaren 80. De eerste hiphopfanaten. Concerten, ondergronds. Dr Doom, Shyrock... Enkele DJ's van het eerste uur: DJ Fix, DJ T.T.M., DJ Alien (Moonrunners)

Amsterdam heeft altijd het voordeel van Hilversum gehad.

Mental Kees, 2Tall en DJ Knowhow maakten samen Dutch Masters, hiphop radioprogramma op 3FM (VPRO).

Een door DJ's georienteerde sublctuur naar één die gedomineerd zou worden door rappers. In plaats van DJ's als partner te begeleiden, trokken rappers naar de voorgrond van het podium. Aanvankelijk door DJ's gedomineerd, met rap eroverheen. Bij hiphop denkt men niet zozeer aan DJ's, maar eerder aan rappers. Beats ontmoetten de rijms? Er werd al eerder gerapt op andere plaatjes. ritmisch gesproken over beats. De eerste rappers in de stijl die men hedendaags met hiphop associeert waren.... en de DJ werd voor haar muziek begeleidt door een MC die de diskjockey als partner begeleidde. die door DJ's georienteerd werd, Een door DJ's georienteerde sublctuur naar één die gedomineerd zou worden door rappers. In plaats van DJ's als partner te begeleiden, trokken rappers naar de voorgrond van het podium.

Enkele namen die in de jaren tachtig de basis van hiphop in Nederland defineerden waren LTH, Mr Solo, All Star Fresh. invloeden uit funk, rock, soul en jazz, gospel, disco, eigen subcultuur. MC's, breakers, graffiti. Men kwam bijeen en vormde een subcultuur. Sprak een nieuwe generatie aan. Smeltpot van verschillende culturen die gingen mc'en, graffiti, expressie... Een fondatie voor hiphop, en (...) bouwde een gemeentschap. nog ruw. Microphone Genious, MC Ricky D (ELECTRIC BOOGIE MEN), Eljay Fresh, Deams...

Een mooie beeldspraak van rapper Kiddo Cee vat dat goed samen: ‘Er zijn rappers die de tafel hebben gebouwd, rappers die hem gedekt hebben en er zijn rappers die aan die tafel zitten te smullen.’ Zonder Ricky D was er geen Extince, zonder Extince was er geen Lange Frans en zonder Lange Frans was er geen Lil’ Kleine.

Het hiphopcircuit bestond voornamelijk uit Surinaamse en Antilliaanse beoefenaars, hoewel omstreeks 1984 met Extince en Yukkie B ook anderen via de Amsterdamse feestjes hiphop in Nederland ontdekten en sindsdien ook uitbouwden als gemengde subcultuur.

ondergronds subcultuur. Tot 198? geen rapplaten gemaakt. Openden deuren. MC Miker G de beste en de eerste met een internationale plaats met succes. Een stijl (culture beweging) werd gedefineerd. Def P plakte daar het label Nederhop op.

Tony Scott.

Kladwerk[bewerken | brontekst bewerken]

hiphop, een genre bovendien dat niet meer dan een snel weer verdwijnende trend zou zijn.

Yo! 2019 started special at the recording studio of 40UPRadio with the legendary DJ Bram van Splunteren. Bram was one of the first DJ’s who played rapmusic on national radio back in the mid 80’s. Some of Holland’s first rappers came to the studio to share memories about the early days of hiphop and Bram’s VPRO ‘Wilde Wereld’ radioshow (hosted together with DJ Fons Dellen) that aired in 1985 till 1988/‘89 and, like I said, was the first radioshow playing numerous hip hop tracks on national radio on a weekly basis.

Extince, MC Ricky D, DJ Allstar Fresh, my former alter ego MC Mickey (yes I once was a rapper) and -last but not least- MC Miker G were interviewed about how we made our hiphop in an internet free era and how ‘Wilde Wereld’ played a role in that. From Hedon Zwolle DJ Serch and Paul came down with a selection of records that The Wilde Wereld used to play. Grandmaster MWE who used to be Akhnaton’s DJ and programmer in the heydays of the Saturday night open mic sessions at the Akhnaton venue was in the house as well.

Presentator Fons Dellen (...) In De Wilde Wereld hoorde je niet alleen voor het eerst alternatieve bands als R.E.M. en The Red Hot Chili Peppers. Het programma was ook een pionier op het gebied van hiphop. Ze lieten Nederland kennismaken met Run DMC, The Beastie Boys, LL Cool J en Public Enemy. (...) bij de VPRO op Hilversum 3. In het radioprogramma De Wilde Wereld waren we al zeker een jaar bezig met hiphop draaien. Scepsis was er echter ook bij de VPRO, bijvoorbeeld naar aanleiding van een door Van Splunteren georganiseerde hiphopparty op de VPRO-parkeerplaats.

Bram van Splunteren was vanaf 1984 samen met Fons Dellen presentator van het legendarische VPRO radioprogramma De Wilde Wereld. Een vooruitstrevend programma met de nieuwste alternatieve muziek en tevens, samen met De Soulshow, een van de eerste programma’s die aandacht besteedde aan de opkomende rap/hiphop uit de VS. Voor vele hiphopliefhebbers was De Wilde Wereld een eerste kennismaking met o.a. Run DMC, Beastie Boys, Public Enemy, Ice T, Schoolly D en vele andere iconen. Tot 1988.

Engelstalige teksten[bewerken | brontekst bewerken]

Toen eind jaren 70, begin jaren 80 hiphop en rap in de Verenigde Staten populair werden, probeerden enkele artiesten in Nederland ook rapsingles uit te brengen. Het eerdere Ik ga weg Leen van Dingetje (1977) was weliswaar geïnspireerd door Cocaine in My Brain van Dillinger, maar moet toch aangemerkt worden, omdat alleen het refrein gezongen werd – de rest van het nummer werd ritmisch gesproken. Dit soort nummers werden wel hitjes in België, maar werden niet serieus genomen en sukkelden al gauw terug weg in de vergetelheid.

In 1980 haalde "Repper de klep", een Nederlandse versie van de internationale raphit "Rap-O Clap-O", de 38e plaats in de Nederlandse top-40. De rapper was de 13-jarige "Danny Boy". In datzelfde jaar bracht dezelfde Danny Boy de track "Diskomix" uit, met vermoedelijk de eerste niet-gecoverde Nederlandstalige rap op plaat die serieus was bedoeld.[1] In 1983 kwam de LP "Electric Boogie dance instructies from the specialists Alex and the city crew" uit (E. Starink, M. Roos en A.v. Oostrom), waar op kant twee de dansinstructies in het Nederlands werden gerapt. Een andere zeer vroege Nederlandstalige rapgroep was FURN die "Nederland heeft de beat" op vinyl uitbracht in 1984.[2]

In Nederland ontstond een eerste generatie artiesten, ook bekend als de grondleggers, die zich al vroegtijdig bezighielden met hiphop in Nederland. De artiesten van de eerste generatie waren voornamelijk actief tussen 1980 en 1995 en schreven hun teksten in het Engels. Bekende namen zijn onder andere LTH, Deams, Cane, Extince en Yukkie B, maar ook 24K, Skate the Great, Def Rhymz, KayLC, Duvel, E-Life, Postmen en U-Niq. Vooral de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Breda stonden hier centraal.

In 1986 volgden de eerste commerciële successen: Extince bracht zijn eerste grammofoonplaat uit (de 7-inchplaat Rap Around The Clock) en het rapduo MC Miker G & DJ Sven bereikte met hun 12-inchplaat Holiday Rap in 34 landen een nummer 1-positie in de hitlijsten.

Nederhop[bewerken | brontekst bewerken]

Rondom 1984 rapte Blonnie B in het nederlands in het ondergronds circuit, maar dit werd niet opgenomen op plaat. De Amsterdamse groep Osdorp Posse stond eind jaren 80 werkelijk aan de basis van de Nederlandstalige rap.[3][4] Def P, de voorman van de rapgroep Osdorp Posse, vertaalde voor vrienden die het Engels niet zo goed beheersten als hij, de teksten van Amerikaanse hiphop in het Nederlands. Het letterlijk omzetten van clichés leverde daarbij een komisch effect op. Hiermee was het begrip "nederhop" geboren.

Waar in het begin van de nederhop de Amerikaanse hiphop nog populairder was onder artiesten en publiek, begonnen steeds meer artiesten te rappen in het Nederlands, zodat ze hun boodschap beter konden overdragen. Het Eindhovense label Djax voorzag vanaf begin jaren 90 de nederhop van een belangrijke impuls door een groot aantal underground-artiesten te promoten door ze de mogelijkheid te geven albums uit te brengen en verschillende "Posse"-verzamelalbums uit te brengen. Zo werden bands als Vaardigheid, Dr. Doom, West Klan, White Wolf, Maasstraat en de Spookrijders door middel van deze verzamelaars gelanceerd. Ook werd nederhop door deze groepen gecombineerd met heavy metal (Nembrionic en de Osdorp Posse) en reggae (Maasstraat Mannen, Postmen).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]