Gebruiker:Miranda Mees/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Torenven[bewerken | brontekst bewerken]

Het Torenven
Locatie Kessel
Algemeen
Eigenaar Verbist Advocatuur
Huidige functie Advocatenkantoor
Gebouwd in 18de eeuw
Herbouwd in 1925

Kasteel Het Torenven werd gebouwd in de 18de eeuw. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het kasteel verwoest door een bombardement en bleven slechts enkele muren van het kasteel over. Rond 1922 werd op de fundamenten van het oorspronkelijke kasteel een charmante en riante villa gezet door advocaat Jan Van Reeth.




Historiek[1][bewerken | brontekst bewerken]

Het Torenven werd voor het eerst vermeld in 1772 als 'Torreven' wat doet vermoeden dat het kasteel in tweede helft van de 18de eeuw werd gebouwd.

Het vroegere kasteel Torenven had twee torens, één vooraan en één achteraan. Het kasteel heeft zijn naam vermoedelijk te danken aan een ven dat achter de tuin ligt. Het Torenven wordt reeds vermeldt op de Ferrariskaart.

In 1914 werd het fort van Kessel beschoten door het Duitse leger, tijdens deze aanval is het kasteel zwaar getroffen. Volgens ooggetuigen bleven slechts zwart geblakerde muren van het kasteel over. Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de Duitsers het opnieuw gemunt op Het Torenven. Enkele bommenwerpers vlogen laag over de Lindekensbaan en de Torenvenstraat. Ze lieten hun bommen iets te vroeg vallen en deze ontploften op de rand van het park rechts van de weg, op enkele honderden meters voor het hof.

Rond 1922 bouwde advocaat Jan Van Reeth op de fundering van het kasteel de huidige villa Torenven. Aan de inrichting van de villa kan men zien dat ze niet bestemd was voor ‘de gewone man’. Ze heeft een aparte ingang voor het dienstpersoneel en voor hen zelfs een trap naar de verdieping.

Een gedeelte van het vroegere domein werd door de jaren heen verkaveld maar een groot deel van het beboste park bleef bewaard. Samen met de heide en de beemdrand langs de Kleine Nete was tot circa 1960 nog één grote, open vlakte zoals het vroegere landschap van heel Kessel-Statie.

De straat werd vermoedelijk genoemd naar het kasteel: namelijk Torenvenstraat. Ook het café Torenven op de hoek van de straat verwijst naar het kasteel dat ooit in de straat stond.

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Kanunnik Franciscus Du Marteau[2]

Kanunnik Franciscus Du Marteau is geboren in Antwerpen op 21 juli 1729. Hij woonde in het kasteel rond 1790. Hij werd gewijd tot priester op 13 maart 1756 en maakte deel uit van het kapittel van Lier dat verbonden was aan de Sint-Gummaruskerk. Daar was hij ook enkele jaren proost van het Sint-Barbaragodshuis. Hij was geneesheer net zoals zijn vader.

Op 26 augustus 1785 werd hem echter verboden om de mis te lezen én geneeskunde uit te oefenen. Als straf moest hij 3 of 4 weken verplicht zijn intrek nemen bij de kapucijnen in Antwerpen. Nadien verbleef hij kort in Bergeijck (Nederland) en uiteindelijk verblijft hij bij de Ongeschoeide Karmelieten in Antwerpen. Op 29 september 1786 werd hem opnieuw verboden de mis nog op te dragen. Niet lang nadien bewoonde hij Het Torenven, waar hij in 1793 nog woonde. Vermoedelijk is hij daar overleden.

Bij de bevolking kreeg de tuin de naam: het hofke van de kanunnik. In 1821 had de huidige Vredestraat, die aan de noordkant domein van Het Torenven afbakent, de naam de 'Marteause straet'.

Familie Schram[3][bewerken | brontekst bewerken]

In 1834 kwam Het Torenven in het bezit van de bekende Lierse familie Schram en in 1850 werd het domein volgens het kadaster vergroot.

Vader Emmanuel Schram was een groot plantenliefhebber en had een eigen plantenkwekerij op het domein van Het Torenven. Het huidige stadspark van Lier was zijn arboretum, later ontwierp hij het stadspark naar de huidige vorm. Hij wist het park te verrijken met uitheemse flora. Zijn zoon Jozef Schram werd in 1858 zelfs directeur van de plantentuin in Meise.

Arnold Gamard[4][bewerken | brontekst bewerken]

Arnold Gamard werd geboren op 14 oktober 1847 in Sint Joost ten Noode, Brussel en is overleden op 2 maart 1923 op de leeftijd van 75 jaar. Hij huwde op 10 mei 1869, met Alix Snoy, geboren op 15 januari 1849 te Brussel en overleden op 6 maart 1925. Samen hadden ze een dochter Maria Gamard, geboren te Kessel op 9 juli 1883.

Arnold Gamard kocht het landgoed in 1893, datzelfde jaar kocht hij ook het kasteel de Bist. Beide tuinen telden samen 89 hectare. Niet slecht voor een man die volgens de gegevens van het kadaster ‘geen beroep’ had.

Jan Van Reeth[5][bewerken | brontekst bewerken]

In 1921 kocht de Antwerpse advocaat Jan Van Reeth ‘de bouwval’ samen met het park, bossen, wei- en bouwland en liet enkele jaren later op een gedeelte van de funderingen de huidige villa Torenven bouwen, een charmante en riante woning.

Kapelaan Alfons Van Hove[6][bewerken | brontekst bewerken]

Toen in 1943 de parochie Kessel-Statie gesticht werd, zocht men een woning voor kapelaan Alfons Van Hove. Het Torenven werd er zijn eerste verblijf.

Bed en breakfast[7][bewerken | brontekst bewerken]

De huidige eigenaars van de villa hebben er een hele tijd een ‘bed en breakfast’ uitgebaat. Hoewel een gedeelte van het vroegere domein verkaveld werd, bleef het beboste park grotendeels bewaard. Samen met de heide en de beemdrand langs de Kleine Nete, bleef dit gebied tot circa 1960 nog een grote, open vlakte. Zo is er toch nog heel wat van het vroegere landschap in Kessel-Statie bewaard gebleven.

Verbist Advocatuur[8][bewerken | brontekst bewerken]

Momenteel is het domein in handen van Advocatuur Verbist. Het domein is privaat en kan dus niet bezocht worden door het grote publiek.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel Torenven is gelegen aan de Torenvenstraat 16 in 2560 Kessel, deelgemeente van Nijlen.

Het domein grenst aan de vallei van de Kleine Nete.

Kaart
  1. Lens, Frans, De Poemp. Heemkring Davidsfonds Nijlen (2011). Geraadpleegd op 29 juli 2020.
  2. Hildebrand, P., KU Leuven. Archief der Kapucijnen (1955). Geraadpleegd op 30 juli 2020.
  3. De Lierenaar. OpenVLD (2017). Geraadpleegd op 30 juli 2020.
  4. (fr) Marie Gamard. Geraadpleegd op 30 juli 2020.
  5. Lens, Frans, De Poemp. Heemkring Davidsfonds Nijlen (2011). Geraadpleegd op 29 juli 2020.
  6. Lens, Frans, De Poemp. Heemkring Davidsfonds Nijlen (2011). Geraadpleegd op 29 juli 2020.
  7. Lens, Frans, De Poemp. Heemkring Davidsfonds Nijlen (2011). Geraadpleegd op 29 juli 2020.
  8. Lens, Frans, De Poemp. Heemkring Davidsfonds Nijlen (2011). Geraadpleegd op 29 juli 2020.