Gebruiker:Patrick/israel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gaza-oorlog (2023)
Onderdeel van Israëlisch-Palestijns conflict
Datum 7 oktober 2023-heden
Locatie Israël, en de Gazastrook
Casus belli verrassingsaanval Hamas
Strijdende partijen
Vlag van Israël Israel
Israëlisch defensieleger
Israëlisch politiekorps
Israëlische grenspolitie
Vlag van Palestina Gazastrook
Hamas
Palestijnse Jihad
Leiders en commandanten
Vlag van Israël Benjamin Netanyahu Vlag van Palestina Ismail Haniya
Vlag van Palestina Mohammed Deif
Verliezen
Doden in Israël: 70[1] Doden in Gazastrook: 198[2]

De Gaza-oorlog van 2023 is een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict (in het bijzonder het conflict tussen Israël en Hamas, die de facto de Gazastrook bestuurt) die begon op 7 oktober 2023. Het wordt gekenmerkt door gewelddadigheden van Hamas-raketaanvallen op Israël en Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook.

In de ochtend van 7 oktober 2023 vuurde Hamas vanuit de Gazastrook honderden raketten op Israëlische steden af, Tel Aviv, Jeruzalem, en in dorpen in de grensstreek. Tientallen Hamas-militanten zijn de grens met Israël overgestoken - over land en via de lucht - en straten van verschillende dorpen binnengedrongen. Ze namen Israëliërs in gijzeling en gingen vuurgevechten aan waaronder in Sderot, Ofakim en Be'eri.[3] Hamas maakte een terreinwagen en een tank buit en reed vervolgens door de straten van Gaza. Via pick-ups worden Israëliërs getoond terwijl ze worden geslagen en bespuugd. De militaire leider Mohammed Deif kondigde deze aanval aan als operatie al-Aqsa storm.

Premier Benjamin Netanyahu sprak over een oorlogssituatie. Diverse internationale leiders spraken steun uit voor Israël.[4] Eerste berichten spraken van 22 doden en honderden gewonden, waaronder 280 in Beer Sheva en 182 in Ashkelon.[5] Later liep dat aantal op naar 70 doden. Het leger mobiliseerde vervolgens reservisten die Hamas-strijders opsporen en zich klaarstomen voor een tegenaanval.[6]