Georgische militaire weg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgische militaire weg gezien vanuit het Internationaal ruimtestation ISS
19e-eeuwse ansichtkaart van de weg met de Kazbek op de achtergrond

De Georgische militaire weg (Russisch: Военно-Грузинская дорога, [Vojenno-Groezinskaja doroga], Georgisch: საქართველოს სამხედრო გზა , [sakartvelos samchedro gza]) is een historische naam voor de belangrijkste weg door de Kaukasus van Georgië naar Rusland met een lengte van 213 kilometer en in de bergen een maximum hoogte van 2379 meter. De weg speelde een belangrijke rol bij de Russisch-Georgische relaties.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De A301 loopt van Tbilisi in Georgië naar Vladikavkaz in Rusland en volgt de traditionele route, die werd gebruikt door indringers en handelaren door de eeuwen heen. De weg loopt ongeveer 208 kilometer door de riviervallei van de Terek, steekt daarna het Rotsachtig-gebergte (хребет Скалистый) over in de Darjalkloof. Vandaar leidt de weg verder langs de plaats Kasbegi en de berg Kazbek naar de Krestovi-pas (Kruispas op 2379 meter), waar ze de bergkam oversteekt. Ten zuiden van het vroegere poststation Gudauri (op 2196 meter) voert de weg door middel van haarspeldbochten naar de kloof van de rivier de Baidarka, vanwaar ze verder voert naar de bergpas. Vanaf daar loopt deze naar beneden, naar de vallei van de rivier de Witte Aragvi en naar Tbilisi langs de rechteroever van de rivier de Koera (Mtkvari).

In de late herfst en winter raakt de weg besneeuwd en kunnen lawines ontstaan, waardoor de weg onbegaanbaar wordt. In december 2005 bleven bijvoorbeeld driehonderd mensen met ongeveer tweehonderd motorvoertuigen steken in de 2,5 meter hoge sneeuw van de Krestovi-pas, waarna de autoriteiten hen pas na vier dagen wisten te bevrijden. Ter preventie worden van tijd tot tijd rijverboden ingesteld voor grote bussen, voertuigen met aanhangers en vrachtwagens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De weg werd voltooid door Russische militairen in 1799. Nadat (het belangrijkste deel van) Georgië zich in 1801 aansloot bij het Russische Rijk, begonnen de Russen met het verbeteren van de toplaag van de weg, hetgeen voltooid werd in 1863. De Georgische militaire weg speelde een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van de Zuidelijke Kaukasus (Transkaukasië) en het verloop van de Kaukasusoorlog.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De weg loopt door een pittoresk landschap met bijvoorbeeld de Kazbek, de Darjalkloof, Drievuldigheidskerk van Gergeti, de oude stad Mtscheta (de historische hoofdstad van Georgië), het Jvariklooster uit de 6e eeuw, het middeleeuwse fort van Ananuri en de stuwdam Zemo Avchala.

Zie de categorie Military Road of Georgia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.