Goeferdinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goeferdinge
Deelgemeente in België Vlag van België
Goeferdinge (België (hoofdbetekenis))
Goeferdinge
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Fusie 1977
Coördinaten 50° 46′ NB, 3° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,83 km²
Inwoners (31/12/2005) 2.609
Overig
Postcode 9500
NIS-code 41018(E)
Oude NIS-code 41021
Detailkaart
Goeferdinge (Oost-Vlaanderen)
Goeferdinge
Portaal  Portaalicoon   België

Goeferdinge is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Geraardsbergen

Het dorp ligt in Zandlemig Vlaanderen in de Denderstreek en aan de Molenbeek, in een golvend landschap waarvan de hoogte varieert van 25 m tot 62 m. Het dorp ligt landelijk, ten westen van Geraardsbergen, maar is door lintbebouwing met Overboelare en het stadscentrum verbonden geraakt.

Sint-Bavokerk

Geschiedenis[bewerken]

Kasteel Hof ter Elzen.

Goeferdinge wordt pas zeer laat, in de 15e eeuw, vermeld als 'Goefferdinghen', van het Germaans Godafrithinga Haim of 'Hoeve/Nederzetting van Godfrieds nakomelingen' (vgl. Karolingers, de nakomelingen van Karel de Grote). De parochie behoorde tot aan de Franse Revolutie tot het kerngebied van de Baronie van Boelare, in de kasselrij en het Land van Aalst; ze vormde samen met Overboelare een vierschaar. De talrijke vondsten uit de late prehistorie (vnl. Neolithicum) en de Romeinse periode vormen een bijkomend bewijs voor de rijke bewoningsgeschiedenis van het golvend leemlandschap in Goeferdinge. Zo maakt de Hogeweg, gelegen op de grens tussen Goeferdinge en Overboelare, deel uit van een Romeins wegtracé dat Geraardsbergen verbond met de Romeinse wegnederzetting van Vloesberg - Le Puvinage (provincie Henegouwen). Op de hooggelegen, vruchtbare akkers langsheen deze Hogeweg werden resten aangetroffen van een Gallo-Romeinse villa. Samen met andere nabijgelegen vindplaatsen, zoals de resten van een Merovingisch grafveld (6e-7e eeuw n.Chr.) in Overboelare en de vroegmiddeleeuwse bewoningskern van Hunnegem te Geraardsbergen, zou dit kunnen wijzen op een zekere bewoningscontinuïteit vanaf de Gallo-Romeinse periode in de zone ten zuidwesten van de Geraardsbergse stadskern.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Sint-Bavokerk werd in 1776 volledig in classicistische stijl herbouwd. Het interieur dateert van dezelfde periode; van de oude kerk bleef enkel de 15e-eeuwse arduinen doopvont bewaard.

Literatuur[bewerken]

Nick Van Liefferinge, Archeologisch onderzoek in het zuidwesten van Geraardsbergen: prospectie, analyse en synthese, Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, 2006 - 2 dl.