Gottem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:1811:9d1e:6700:413e:d3d9:863c:7a (overleg) op 4 jul 2019 om 11:28.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gottem
Deelgemeente in België Vlag van België
Gottem (België)
Gottem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Deinze Deinze
Fusie 1977
Coördinaten 50° 58′ NB, 3° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,19 km²
Inwoners
(31/12/2009)
545
(90 inw./km²)
Overig
Postcode 9800
NIS-code 44011(F)
Oude NIS-code 44025
Detailkaart
Kaart van Gottem
Locatie in Deinze
Portaal  Portaalicoon   België

Gottem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Deinze. Het dorpje ligt aan de rivier de Leie, een paar kilometer stroomopwaarts voor Deinze.

Gezicht op Gottem

Het dorp is zuiver agrarisch en leefde tot halfweg de 20ste eeuw hoofdzakelijk van de bloeiende vlasteelt langs de Leie. Dat het vandaag nog altijd langs een oude rivierarm verdoken ligt, dankt het vooral aan een dynamische actiegroep - met onder andere Roger Raveel -, zo niet had men ruim twintig jaar geleden alles dichtgegooid.

Geschiedenis

De Oude Heirbaan is de verbindingsweg naar twee kleine dorpjes, Gottem en Grammene. De legende wil dat twee rijke zusters het maar niet eens konden worden over de locatie van een nieuw op te richten kerk. Ze hebben dan maar elk hun eigen zin doorgedreven en zo kwamen er twee dorpen.

Gottem, heem van de Gauten, ligt aan een bocht op de linkeroever van de Leie. Vondsten bewijzen dat de plaats zeker al door de Romeinen was bewoond. In onze middeleeuwse geschiedenis duikt de naam voor het eerst op in 814, genoteerd door de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij. De graaf van Vlaanderen geeft het dorp in leen aan de heren van Nevele-Ooidonk, maar ook Gentse schepenen en de Gentse Sint-Baafsabdij hebben hier belangrijke bezittingen. Administratief en fiscaal zijn de inwoners afhankelijk van de kasselrij Kortrijk, en om de zaak nog wat moeilijker te maken: het bisdom Doornik en later (vanaf de 16de eeuw) Gent heeft de parochie onder zijn hoede.

Politiek

Gottem had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Bekende personen

  • Tanneke Sconyncx werd hier geboren. Ze werd beschuldigd van hekserij, doodgemarteld in Tielt en in ongewijde grond begraven bij een vijver in Gottem die nog altijd heksenput wordt genoemd.
Zie de categorie Gottem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.