Goudbes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goudbes
Bloem
Bloem
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Solanales
Familie: Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht: Physalis (Lampionplant)
soort
Physalis peruviana
L. (1763)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De goudbes (Physalis peruviana), ananaskers, incabes of Kaapse kruisbes is een tot 2 m hoge, eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De plant heeft breed vertakte zijscheuten. De bladeren, de bloemstelen en de kelken zijn bezet met zachte haren. De afwisselend geplaatste bladeren zijn hartvormig en groen. De bladeren zijn 10-17 cm lang en de randen zijn gekarteld. De bloemen komen solitair uit de bladoksels en vertakkingen van stengels. De klokvormige kelk bestaat uit vijf driehoekige delen. Na de bloei vormt de kelk zich tot een omhulsel van de bes.

De vrucht is een oranje, 1-2 cm grote bes, die omhuld blijft door de lichtbruine kelk. Het sappige, lichtoranje vruchtvlees bevat kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur. De vrucht, de goudbes, wordt in Nederland vooral rond de kerstperiode in de supermarkt aangeboden, maar de vruchten kunnen het hele jaar op de markt worden gekocht. Vaak worden ze in de handel aangeboden onder de geslachtsnaam Physalis. In gedroogde vorm worden ze wegens vermeende voordelen voor de gezondheid vermarkt als superfood onder naam incabes[1][2]. Een andere soort uit hetzelfde geslacht met eetbare vruchten is de tomatillo (Physalis philadelphica).

De goudbes komt van nature voor in de Andes maar wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. In Nederland en België kan de plant als kamerplant of in de tuin worden gekweekt: de plant is daarnaast verwilderd. In Zuid-Afrika heet de goudbes "appelliefie" op Afrikaans.

Goudbessen omhuld door de kelk

Externe link[bewerken]

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren - Goudbes.
  1. http://www.incabessen.net
  2. http://www.droogfruit.nl/natuurlijk-gedroogd-fruit/biologische-incabessen.html