Goudkruinmanakin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goudkruinmanakin
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2013)
foto van één van de twee paratypen (♂)
foto van één van de twee paratypen (♂)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Pipridae (Manakins)
Geslacht:Lepidothrix
Soort
Lepidothrix vilasboasi
(Sick, 1959)
Afbeeldingen Goudkruinmanakin op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Goudkruinmanakin op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De goudkruinmanakin (Lepidothrix vilasboasi; synoniem: Pipra vilasboasi) is een zangvogel uit de familie der manakins (Pipridae).

Vondst en naamgeving[bewerken]

Het holotype en de paratypen werden in 1957 nabij de stad Novo Progresso door Helmut Sick en een Braziliaanse collega verzameld.[2] Op basis van het holotyope en de paratypen beschreef Sick deze vogel als een nieuw soort in 1959. Hij noemde de soort Lepidothrix vilasboasi ter ere van de Braziliaanse gebroeders Vilas-Boas.[2] Het holotype werd gedeponeerd in de collectie van het Nationaal Museum van Brazilië. De paratypen maken deel uit van de collecties van het American Museum of Natural History en het Museum für Naturkunde.[2]

Kenmerken[bewerken]

De goudkruinmanakin is een kleine vogel van circa 9 centimeter groot. De vogel heeft een groene rug, een geelachtige buik en roze poten. De kop is groen en de snavel blauwachtig. Verder vertoont deze vogel seksuele dimorfie. Het mannetje wordt gekenmerkt door een groenachtige gouden kruin. Het vrouwtje lijkt op het mannetje, maar heeft in tegenstelling tot het mannetje een blauw-getinte kruin en een groene romp.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze vogel is endemisch in Brazilië en komt enkel voor in de staat Pará. De natuurlijke habitats zijn subtropische of tropische vochtige laagland bossen op een hoogte tot 200 m boven zeeniveau. De habitats liggen in het bioom Amazone.

Voeding[bewerken]

De goudkruinmanakin voedt zich met kleine vruchten en insecten.

Status[bewerken]

De soort wordt bedreigd door habitatverlies ten gevolge van ontbossing. Daardoor zijn trends in populatie-aantallen dalend. Om deze redenen staat de goudkruinmanakin als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.