Gravity Noir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gravity Noir
V.l.n.r. Gravity Noir-leden Peter Goos, Patrick Knight, Alex da Luz en Jorg Van der Heyden
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1990-heden
Oorsprong London, Engeland
Genre(s) EDM, popmuziek, reggae, lounge, house
Label(s) Jumping Man Records, A Gravity Production, IndiePlant, CD Baby
Leden
Zanger, muziekcomponist, tekstschrijver, producer Patrick Knight (1990-heden)
Zanger, muzikant, grafisch ontwerper Andrew Williams (2016-heden)
Zangeres Ambrosia Dash (1990-1993/2016-heden)
Danser, acteur Adrian Cogen (2016-heden)
Danseres, actrice, model Suzanne Vuegen (2016-heden)
Oud-leden
Muziekcomponist, producer Javier Rodriguez Iglesias (1990-1996/2016-2019)
Muziekcomponist, producer Peter Goos (1996-1998)
Danser Alex da Luz (1996-2012)
Danser, grafisch ontwerper Jorg Vander Heyden (1996-2019)
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gravity Noir is een Britse synthpopgroep die opgericht is in de begin jaren negentig.[1]

Het enige vaste lid sinds de oprichting van de band is zanger en producer Patrick John Angele Knight[2] (Deurne, België, 18 maart 1965) met een dubbele nationaliteit (Brits-Belgisch). Knight was in de jaren negentig beter bekend als Boy George-imitator, zowel in uiterlijk als in stemgeluid.

Patrick Knight als Boy George

Tussen 1985 en 1996 nam hij deel aan verschillende soundmixwedstrijden, waarvan sommige op de Belgische televisie werden uitgezonden, maar Knight was ook te zien in het Britse Stars in Their Eyes, de ITV-televisieshow. Hij behaalde een 2e plaats als Boy George in de VTM Soundmixshow gepresenteerd door Henny Huisman. Hij nam ook deel aan de VTM Soundmixshow gepresenteerd door Bart Kaëll en won de 3e plaats als Boy George (er rest enkel nog een foto van).

Bart Kaëll en Patrick Knight as Boy George

Een andere allereerste tv-uitvoering van Gravity Noir als Culture Club was in de Soundmixshow uitgezonden door VT4, juli 1996, gepresenteerd door Jo De Poorter, maar ze slaagde er niet in om door te gaan naar de finale.[3]

Patrick Knight begon zijn solo-carrière in 1986 met zijn eerste single I don't love you anymore.[4] Een jaar later, in 1987, ontving hij de eer en titel om een van de top 12 beste soundmixers in België te zijn. Om dit evenement te vieren, werd een album uitgebracht[5] door het bekende tijdschrift Joepie. Het album bevatte de cover van Patrick Knight van Boy Georges versie van Everything I own. In 1990 bracht hij een tweede solo single uit, deze was een remix van de Culture Club hit, Time, Clock of the heart.[6]

Knight heeft nog deel uitgemaakt van de Britse technogroep Greater Than One (afgekort G.T.O.) en bracht een 12-inchsingle uit genaamd Listen to the rhythm flow in 1991, welke een wereldwijd succes werd.[7][8] Het was toen dat de naam Gravity Noir voor het eerst ter sprake kwam.

Greater Than One: Patrick Knight op de achtergrond met de armen omhoog

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Gravity Noir werd opgericht in Antwerpen door Patrick Knight (van Britse komaf), het enige vaste lid sinds de oprichting. Javier Rodriguez Iglesias[9][10][11][12][13][14], van Spaanse afkomst, ook nu nog bekend als DJ Linetech[15][16][17][18], was de eerste die nummers voor Gravity Noir componeerde. Daarna werd de muziek productie overgenomen door Peter Goos[19]. Het repertoire bestond vooral uit covers van bekende nummers uit de jaren 80. De twee dansers Alex da Luz en Jorg Vander Heyden, maakten de oorspronkelijke groepsbezetting compleet.

De groep heeft nog de naam 'Basics (B6) een korte periode gedragen, met heel wat extra nieuwe gezichten, waaronder ook de zangeres Cindy De Voeght, CJ[20] en danseres Sofie. Onder die groepsnaam namen ze hun allereerste officiële muziek videoclip op voor een remix die Peter Goos maakte van de Orchestral Manoeuvres in the Dark hit Enola Gay (O.M.D.). Deze werd destijds meerdere malen uitgezonden op het Belgische FilmNet / Kanaal+.[21] Helaas zonder veel succes.

De band ging eind jaren 90 verder demo's opnemen en kreeg al snel de kans om op te treden. Ze zijn steeds onafhankelijk geweest en gebleven onder hun eigen platenlabel, eerst Jumping Man Records[22][23] en daarna A Gravity Production (Gravity Productions)[24][25].

Label of 1991 "Jumping Man Records" record of "Listen To The Rhythm Flow" performed by G.T.O.

Op 23 april 2011 werd een eerste single uitgebracht, I've got the power, maar onder de naam van "The sisters of divine pleasure featuring Patrick Knight as Titless Strangé".[26][27] Het is pas in 2016 dat Knight besloot om de oorspronkelijke naam van Gravity Noir opnieuw te gebruiken.

Latere jaren tot heden[bewerken | brontekst bewerken]

De kracht van Gravity Noir bestaat er nog steeds uit om hun onafhankelijke bandleden de mogelijkheid te bieden hun talent en creativiteit individueel te laten verkennen.

Andrew Williams werd lid van de band om deels de grafische ontwerpen voor zijn rekening te nemen en tevens zijn zangstem en talent met blaasinstrumenten te ontlenen aan hun muzikale projecten[28][29][30][31][32].

Groepslid Andrew Williams

Andrew Williams is tevens een kunstschilder van Wakefield (plaats) in West Yorkshire.[33][34]

De zangeres Ambrosia Dash die haar stem al eerder uitleende aan de soloprojecten van Patrick Knight, heeft sinds de come back al meerdere nummers ingezongen, haar echte identiteit wenst ze liever anoniem te houden[35][36][37][38].

Een officiële single en bijhorende video onder de naam "Gravity Noir", "Mystery knight"[39], werd uitgebracht op 7 april 2016. De videoclip werd opgenomen op locatie van het klooster Ter Apel in Nederland en dit tijdens het jaarlijks terugkerende festival Middeleeuws Ter Apel.[40]

Er werden tot en met 2019 drie albums uitgebracht, The early years, Handmade[41][42] en Liberation. Het album "Liberation" leverde Gravity Noir twee nummer 1 hits op in de UK N1M EDM hitlijsten. Namelijk Open your mind[43] en Avalon L.A..[44].

Tussen 2016 en 2019 werden er nog verschillende remixen geproduceerd door DJ Linetech, tot de samenwerking werd stopgezet wegens onprofessioneel gedrag van Iglesias[45][46][47][48][49][50].

In 2019 zijn ze begonnen aan het nieuwste album Future days welke werd uitgebracht in het voorjaar van 2020. Een eerste single Flying high uit dit album werd officieel uitgebracht op 22 maart 2019. Een opvolger met de titel Planet of love werd uitgebracht tijdens de zomer van 2019. Op valentijnsdag, 14 Februari 2020 werd de singel Universal Party (Supernatural) uitgebracht.[51].

Door een levensbedreigende hartaandoening, het syndroom van Brugada, is het voor Knight niet langer mogelijk om nog live op te treden. Daarom is de groep nog steeds op zoek naar een nieuwe zanger en/of zangeres.

Knight schrijft, produceert en componeert nog steeds alle muziek voor Gravity Noir.[52] Hij heeft het nummer "The thrifty wife & the kite" van de folk en eilingidh groep Banjax[53] herwerkt tot een remix van Gravity Noir. Een speciale kersteditie werd eind 2019 uitgebracht.[54] Het originele nummer werd geschreven door Keith Leech in 1992. Keith en Patrick zijn neven.

Hun nieuwste productie "All Night Long (EP)" kwam uit in het najaar van 2020. De bedoeling was om een Extended play (EP) uit te brengen, maar omdat de totale speelduur het criterium voor een EP overschrijdt, werd deze officieel uitgebracht als ALBUM.[55][56] Als extra editie zal Gravity Noir een nieuwe singel versie van "All Night Long" uitbrengen als eerbetoon aan de grote André Brasseur, bekend om zijn specifieke gebruik van het Hammondorgel.[57][58]

In december 2020 schreef Rick Jamm van JamSphere, The Indie Music Magazine & Radio Network een recensie waarin hij verteld: 'Gravity Noir - ‘Future Days’ is meteen indrukwekkend!' en 'Dit is wat ik een gateway-album zou noemen naar een moderne versie van synth-popmuziek, die we tegenwoordig beter kennen als EDM. Gravity Noir begon een nieuw hoofdstuk in 2016, waarbij alle aspecten van hun merk werden verbeterd ' en ' Gedurende dit album ben je in staat om in de manier van denken van Gravity Noir te komen en in te leven waar ze zo hard aan hebben gewerkt sinds hun comeback.'[59][60][61]

Goede doel[bewerken | brontekst bewerken]

Patrick Knight met zijn groep Gravity Noir zetten zich ook in voor het goede doel. Zo namen ze tijdens de zomer van 2016 de single Another dimension (Dementia) en bijhorende video op ten voordelen van de verenigingen die zich inzetten voor verder onderzoek naar de Ziekte van Alzheimer. Hier werd de nodige aandacht aangegeven met een persvoorstelling. Een artikel verscheen in het Laatste Nieuws[62], Het Nieuwsblad[63], De Streekkrant[64] en de Gazet van Antwerpen.[65]

Begin 2017 brengen ze de single en video Much too soon to say goodbye uit om de problematiek rond het onderwerp zelfmoord bespreekbaar te maken.

In september 2018 brengen ze de single en video Open your mind (The future is ours remix) uit. Hiervoor kregen ze de hulp van filmregisseur Lubomir Arsov.[66] Lubomir Arsov is vooral een kunstenaar met personages en storyboards. Hij heeft gewerkt aan grote filmproducties, zoals Ice Age: Collision Course[67], The Peanuts Movie[68] en The Book of Life[69], als bewijs van zijn innovatieve en originele animatievaardigheden.[70] Lubomir Arsov heeft ook prachtige persoonlijke werken gecreëerd, zoals In-Shadow, een reis door het gefragmenteerde onbewuste van het Westen, dat de precaire en gedegradeerde toestand van onze tijdelijkheid vertegenwoordigt. Lubomir Arsov gaf zijn toestemming om enkele afbeeldingen uit zijn animatiefilm In-shadow: A Modern Odyssey (2017) te gebruiken voor de videoclip van Gravity Noir, Open your mind (The future is ours remix).[71] Hier draait het thema om de vele vooroordelen die er bestaan rond psychische problemen, pestgedrag en niet aanvaard worden door uiterlijk niet zichtbare fysische gebreken.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Patrick Knight (producer, eerste zang, achtergrondzang, bongo's, elektronische geluiden): 1990-heden
 • Javier Rodriguez Iglesias (synthesizers, keyboards, elektronische geluiden): 1990-1996 en 2016-2019
 • Peter Goos (synthesizers, keyboards): 1996-1998
 • Ambrosia Dash (eerste zang, achtergrondzang): 1990-1993 en 2016-heden
 • Charles Temmerman (achtergrondzang): 1990-1993
 • Alex da Luz (danser): 1996-2012
 • Jorg Vander Heyden (danser, grafisch ontwerper): 1996-2019
 • C.J., Cindy De Voeght (eerste zang, achtergrondzang, danseres): 1996-1997
 • Sofie (danseres): 1996-1997
 • Andrew Williams (eerste zang, achtergrondzang, windinstrumenten, grafisch ontwerper): 2016-heden
 • Adrian Cogen (Vanaf 30 December 2019, voorheen Kenny Patrick Cogen (danser, acteur videoclips): 2016-heden
 • Suzanne Vuegen (danseres, actrice videoclips, model): 2016-heden
Groepsleden Kenny Patrick Cogen en Suzanne Vuegen

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

 • The early years 2016 (CD Baby/Gravity Productions UPC 191061029427)[[72]
 • Handmade 2016 (CD Baby/Indieplant/Gravity Productions UPC 0680596923527)[73]
 • Liberation 2017 (CD Baby/Gravity Productions UPC 191924097662)[74][75]
 • The Singles 2017 (CD Baby/Gravity Productions UPC 191924217718)[76]
 • The Remixes 2017 (CD Baby/Gravity Productions UPC 191924450573)[77]
 • Future days 2020 (CD Baby/Gravity Productions UPC 192914889168)[78]

Ep's[bewerken | brontekst bewerken]

 • Welcome to My Gravity EP 2016 (CD Baby/Gravity Productions UPC 191061056942)[79]
 • The Remix EP 2016 (CD Baby/Gravity Productions UPC 190394642938)[80]
 • Into a new world EP 2017 (CD Baby/Gravity Productions UPC 191924194972)[81]
 • All Night Long EP 2020 (CD Baby/Gravity Productions UPC 194660365699)[82]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Hitnoteringen[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Avalon L.A. 2017 05-01-2019 1[129] 94 In de N1M Dance(EDM) Music Charts
Open your mind 2017 05-01-2019 1[130] 94 In de N1M Dance(EDM) Music Charts
Into a new world 2017 05-01-2019 1[131] 94 In de N1M Dance(EDM) Music Charts
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hot summer medley 2019 30-06-2019 5[132] 4 In de Lgbtq Music Charts
Planet called love 2019 04-08-2019 2[133] 52 In de Lgbtq Music Charts
Universal Party (Supernatural) 2020 02-03-2020 4[134] 23 In de Lgbtq Music Charts
All Night Long (A Tribute to Andrè Brasseur) 2021 01-02-2021 6[135] 3 In de Lgbtq Music Charts

Muziekvideo's[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Artiest Rol/thema
1997 "Enola Gay (O.M.D.)" Basics (B6) The band B6
2016 "Mind the gap (Trixie's No return G-Force Extended Remix)" Gravity Noir London Underground
"Another Dimension (Dementia)" Gravity Noir Knight en beide ouders Dementie
"Mystery Knight" Gravity Noir Knight & Vuegen Klooster Ter Apel&Middeleeuwen
"Giving Up On Music" Gravity Noir Cogen & Vuegen, The band Fort 8
"Giving Up On Music, 3D" Gravity Noir Cogen & Vuegen, The band Fort 8, Stereoscopische film
2017 "Much Too Soon To Say Goodbye" Gravity Noir Knight Zelfmoordpreventie
"Mystery Knight (2017 Liberation version)" Gravity Noir The band Animatiefilm
"Open Your Mind" Gravity Noir Knight & Williams Wakefield (plaats) & Leeds
"Into A New World" Gravity Noir Cogen & Vuegen Kasteel van Ooidonk, Elftopia
2018 "Open Your Mind (The Future Is Ours Remix)" Gravity Noir Knight & Williams Animatiefilm
2019 "Planet Called Love" Gravity Noir Knight Apollo 11
2020 "Universal Party (Supernatural)" Gravity Noir Dansers, party
"All Night long (Radio Edit)" Gravity Noir Knight & Ambrosia Dash & crew COVID-19
"The Thrifty Wife & The Kite (Gravity Noir Galaxy Christmas Mix)" Banjax featuring Gravity Noir Kerstfeest herinneringen, Kerstmis

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het woord 'noir' in de groepsnaam Gravity Noir is eigenlijk de afkorting voor 'New Organised Industrial Reaction. Spelenderwijs werd dit weetje vertaald naar nummers die te vinden zijn op hun album Handmade, namelijk Movement N°1 (Organised), Movement N°2 (Industrial) en Movement N°3 (Reaction).
 • In 1987 stemde Patrick Knight ermee in om Boy George (die zich ziek meldde) te vervangen. Hij zong "Everything I Own" live tijdens de BRT TOP 30 Show in Flanders Expo op 28 maart 1987.
 • In 2016 werd een sample van de Gravity Noir-single Mind the gap gebruikt tijdens de muziekmix voor het nieuwjaarsvuurwerk in Londen.[136]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Gravity Noir. music.apple.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 2. Patrick Knight. HLN.be. Geraadpleegd op 10 augustus 2019.
 3. VT, 4, Patrick Knight as Boy George. YouTube (15 augustus 2016).
 4. Patrick Knight-I don't love you anymore. Music archive (1 december 1986). Gearchiveerd op 10 oktober 2019. Geraadpleegd op 10 oktober 2019.
 5. Pieter Viking presenteert Joepie's top 12 soundmix. Rate your music (1987).
 6. Patrick Knight. Discogs (1 december 1986).
 7. GTO About. Spotify. Geraadpleegd op 7 november 2019.
 8. GTO Listen to the rhythm flow. Ultratop (1991).
 9. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912247. ASCAP (2016).
 10. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 893371704. ASCAP (1 mei 2017).
 11. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912246. ASCAP (1 mei 2017).
 12. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912250. ASCAP (1 mei 2017).
 13. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912245. ASCAP (1 mei 2017).
 14. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 894648409. ASCAP (22 maart 2018).
 15. Works, Find, Rodriguez Iglesias - IP 00134598064 - DJ Linetech. Sabam (1990).
 16. Linetech, DJ, DJ Linetech Remixes - Playlist by Gravity Noir. Spotify (2017).
 17. Linetech, DJ, DJ Linetech. Spotify (2018).
 18. Licensing, CD Baby, CD Baby Licensing - Search results for DJ Linetech + Gravity Noir. CD Baby Licensing (2018).
 19. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 894092284. ASCAP (1997).
 20. com, picbabun, Cindy De Voeght - OMG toen ik 20 was in het groepje# hoe lang is dat geleden ??? #hihi lol(citaat). picbabun.com (2020).
 21. Kanaal+, FilmNet, B6 (Basics) Enola Gay. YouTube (1997).
 22. Jumping Man Records Label. MusicBrainz (1991).
 23. Jumping Man Records Label. Discogs (1991).
 24. A Gravity, Production, A Gravity Production Label. MusicBrainz (23 april 2011).
 25. A Gravity, Production, A Gravity Production Label. Discogs (23 april 2011).
 26. I've got the power by Patrick Knight. Spotify (2011).
 27. Pleasure, Divine, Divine Pleasure - Show Spektakel. Apen.be (20 February 2012).
 28. Gravity Noir, Future Days, Future Days(Credits) - Gravity Noir. Bandcamp (18 March 2020).
 29. Gravity Noir, Handmade, Handmade(Credits) - Gravity Noir. Bandcamp (1 december 2016).
 30. Gravity Noir, Liberation, Liberation(Credits) - Gravity Noir. Bandcamp (10 november 2017).
 31. Gravity Noir Bio, Artist Profile, Artist Profile - Gravity Noir - Bio. Jango.com (18 March 2016).
 32. Art, Andy's, Andy's Art. Gravity Noir (18 March 2016).
 33. Spaghetti, Mental, Andrew John Williams. Mental Spaghetti (28 March 2011).
 34. Andrew Williams. painters-online.co.uk. Geraadpleegd op 9 november 2019.
 35. Gravity Noir, Future Days, Future Days(Credits) - Gravity Noir. Bandcamp (18 March 2020).
 36. Gravity Noir, Handmade, Handmade(Credits) - Gravity Noir. Bandcamp (1 december 2016).
 37. Gravity Noir, Flying High, Flying High(Credits) - Gravity Noir. Bandcamp (22 March 2019).
 38. Gravity Noir, Liberation, Liberation(Credits) - Gravity Noir. Bandcamp (10 november 2017).
 39. videoclip Gravity Noir. Middeleeuws Ter Apel.nl. Geraadpleegd op 23 juli 2019.
 40. Festival Ter Apel, Medieval, Mediaval Festival in Ter Apel. Allexciting (13 september 2016).
 41. Handmade, Vlaamse catalogus, Handmade Vlaamse catalogus. Bibliotheek.be (7 maart 2017). Geraadpleegd op 22 oktober 2020.
 42. EDM on CD, Unboxing, Unboxing Electronic Dance Music On CD. YouTube (2 January 2017). Geraadpleegd op 6 augustus 2020.
 43. Open your mind - Gravity Noir. Number One Music Charts. Geraadpleegd op 12 oktober 2019.
 44. Avalon L.A. - Gravity Noir. Number One Music Charts. Geraadpleegd op 12 oktober 2019.
 45. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912247. ASCAP (2016).
 46. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 893371704. ASCAP (1 mei 2017).
 47. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912246. ASCAP (1 mei 2017).
 48. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912250. ASCAP (1 mei 2017).
 49. Repertory, ACE, ACE Repertory - WorkID 895912245. ASCAP (1 mei 2017).
 50. Gravity Noir, About, About Gravity Noir. Gravity Noir (2016).
 51. a b PRS Tunecode 382887GW "Universal Party (Supernatural)". PRS for Music. Geraadpleegd op 14 februari 2020.
 52. Gravity Noir, Patrick Knight, ACE repertory. ASCAP (7 april 2016).
 53. Banjax - Wikipedia. Wikipedia.org. Geraadpleegd op 19 november 2019.
 54. The thrifty wife, & the kite, The Thrifty Wife & The Kite - EP by Banjax & Gravity Noir on Apple Music. Apple Music (22 november 2019).
 55. Gravity Noir single, New, New Gravity Noir single on the way. N1M (2 september 2020).
 56. Gravity Noir, News, News. Gravity Noir (2 september 2020).
 57. Gravity Noir, News, A Tribute to Andrè Brasseur. Gravity Noir (2 december 2020).
 58. Gravity Noir, Spotify, Spotify Artist - Gravity Noir. Spotify (2 december 2020).
 59. Jamm, Rick, Gravity Noir – ‘Future Days’ is at once impressive!. JamSphere (16 september 2016).
 60. Johnson, Jeena, Gravity Noir – ‘Future Days’ is ready to majestically sweep across any dancefloor. Soundlooks (16 september 2016).
 61. Burns, Peter, Gravity Noir – ‘Future Days’ - elaborated, energetic, and powerful. ReviewIndie (16 september 2016).
 62. Meest persoonlijke lied ooit. HLN.be. Geraadpleegd op 30 maart 2019.
 63. Hobokense zanger maakt single voor Alzheimer Liga. Bibliotheek Putte & Beersel (12 August 2016). Geraadpleegd op 8 november 2019.
 64. Lied over dementie. Bibliotheek Putte & Beersel (14 september 2016). Geraadpleegd op 8 november 2019.
 65. “Speciaal voor mama”. Bibliotheek Putte & Beersel (12 augustus 2016). Geraadpleegd op 8 november 2019.
 66. Lubomir Arsov. imdb.com. Geraadpleegd op 6 augustus 2019.
 67. Ice Age: Collision Course (2016) - Full Cast and Crew. imdb.com. Geraadpleegd op 9 november 2019.
 68. The Peanuts Movie (2015) - Full Cast and Crew. imdb.com. Geraadpleegd op 9 november 2019.
 69. The Book of Life - Full Cast and Crew. imdb.com. Geraadpleegd op 9 november 2019.
 70. Lubomir Arsov. nutscomputergraphics.com. Geraadpleegd op 9 november 2019.
 71. Gravity Noir - Open your mind(The Lubomir Arsov tribute)(The future is ours remix)). youtube.com. Geraadpleegd op 6 augustus 2019.
 72. (en) Topic, YouTube, Gravity Noir The early years (10 november 2015).
 73. (en) Topic, YouTube, Gravity Noir Handmade (30 november 2016).
 74. (en) Topic, YouTube, Gravity Noir Liberation (9 november 2017).
 75. (en) review, Customer, Just perfect! Gravity Noir at their best! (11 december 2017).
 76. (en) Topic, YouTube, Gravity Noir The Singles (19 augustus 2017).
 77. (en) Topic, YouTube, Gravity Noir The Remixes (8 april 2017).
 78. (nl) Music, Apple, Future Days by Gravity Noir (18 maart 2020).
 79. ACE Repertory. www.ascap.com.
 80. CD Baby Licensing. www.cdbabylicensing.com.
 81. ACE Repertory. www.ascap.com.
 82. News. gravitynoir.com.
 83. PRS Tunecode 307601AU "I've got the power". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 84. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 85. ACE Repertory. www.ascap.com.
 86. PRS Tunecode 284821BN "Mystery knight". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 87. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 88. ACE Repertory. www.ascap.com.
 89. PRS Tunecode 245023AP "Mind the gap". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 90. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 91. ACE Repertory. www.ascap.com.
 92. PRS Tunecode 264550BU "Giving up on music". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 93. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 94. ACE Repertory. www.ascap.com.
 95. PRS Tunecode 284821AM "ANOTHER DIMENSION (DEMENTIA)". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 96. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 97. ACE Repertory. www.ascap.com.
 98. PRS Tunecode 276478HN "Avalon L.A.". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 99. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 100. ACE Repertory. www.ascap.com.
 101. PRS Tunecode 276478HM "Much too soon to say goodbye". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 102. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 103. ACE Repertory. www.ascap.com.
 104. PRS Tunecode 294650FR "Mystery knight (2017 Liberation Version)". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 105. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 106. ACE Repertory. www.ascap.com.
 107. PRS Tunecode 282830EU "Into a new world". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 108. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 109. ACE Repertory. www.ascap.com.
 110. PRS Tunecode 287535BQ "Open your mind". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 111. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 112. PRS Tunecode 287535BQ "Open your mind (The future is ours remix)". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 113. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 114. ACE Repertory. www.ascap.com.
 115. PRS Tunecode 354561GR "Boom and I'll be there (Trixie's GagaGoBoom Remix)". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 116. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 117. ACE Repertory. www.ascap.com.
 118. PRS Tunecode 354680HV "Flying high". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 119. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 120. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 28 – 2019 (7 juli 2019). Geraadpleegd op 8 juli 2019.
 121. PRS Tunecode 367446HR "Hot summer medley". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 122. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 123. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 41 – 2019 (7 oktober 2019). Geraadpleegd op 5 augustus 2019.
 124. PRS Tunecode 363797LQ "Planet called love". PRS for Music. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 125. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 3 november 2019.
 126. ST MUSIC LLC Repertory. www.spotify.com. Geraadpleegd op 14 februari 2020.
 127. ACE Repertory. www.ascap.com.
 128. New Gay Music / Outed On Fridays!. lgbtqmusicchart.uk.
 129. (en) Number One Music Chart, N1M EDM Chart – Week 1 – 2019 (5 januari 2019). Geraadpleegd op 12 oktober 2019.
 130. (en) Number One Music Chart, N1M EDM Chart – Week 1 – 2019 (5 januari 2019). Geraadpleegd op 12 oktober 2019.
 131. (en) Number One Music Chart, N1M EDM Chart – Week 1 – 2019 (5 januari 2019). Geraadpleegd op 12 oktober 2019.
 132. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 28 – 2019 (8 juli 2019). Geraadpleegd op 7 juli 2019.
 133. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 10 – 2020 (31 oktober 2019). Geraadpleegd op 5 augustus 2019.
 134. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 10 – 2020 (2 maart 2020). Geraadpleegd op 2 maart 2020.
 135. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 5 – 2021 (1 februari 2021). Geraadpleegd op 1 februari 2021.
 136. (en) One, BBC, London fireworks 2016 - New Year's Eve Fireworks (31 december 2016).