Gravity Noir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gravity Noir
Gravity Noir groepsleden, van links naar rechts, Peter Goos, Patrick Knight, Alex da Luz en Jorg Van der Heyden.
Gravity Noir groepsleden, van links naar rechts, Peter Goos, Patrick Knight, Alex da Luz en Jorg Van der Heyden.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1990-heden
Oorsprong London, Engeland
Genre(s) EDM

popmuziek reggae lounge(muziek) house (muziekstijl)

Label(s) Jumping Man Records, A Gravity Production, IndiePlant, CD Baby
Leden
Zanger, muziekcomponist, tekstschrijver, producer Patrick Knight (1990-heden)
Zanger, muzikant, grafisch ontwerper Andrew Williams (2016-heden)
Zangeres Ambrosia Dash (1990-1993/2016-heden)
Danser, acteur Kenny Patrick Cogen (2016-heden)
Danseres, actrice, model Suzanne Vuegen (2016-heden)
Oud-leden
DJ, muziekcomponist, producer Javier Rodriguez Iglesias (1990-1996/2016-2019)
Muziekcomponist, producer Peter Goos (1996-1998)
Danser Alex da Luz (1996-2012)
Danser, grafisch ontwerper Jorg Van der Heyden (1996-2019)
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gravity Noir is een Britse synthpopgroep die opgericht is in de begin jaren negentig.[1]

Het enige vaste lid sinds de oprichting van de band is zanger en producer Patrick John Angele Knight[2] (Deurne, België, 18 maart 1965) met een dubbele nationaliteit (Brits/Belg). Patrick Knight was in de jaren negentig beter bekend als Boy George imitator. Zowel in uiterlijk als in stemgeluid.

Patrick Knight as Boy George

Tussen 1985 en 1996 nam hij deel aan verschillende soundmixwedstrijden, waarvan sommige op de Belgische televisie werden uitgezonden, maar Patrick was ook te zien in het Britse Stars in Their Eyes, de ITV-televisieshow. Hij behaalde een 2e plaats als Boy George in de VTM Soundmixshow, gehost door Henny Huisman. Hij nam ook deel aan de VTM Soundmixshow, gehost door Bart Kaëll en won de 3e plaats als Boy George (Er rest enkel nog een foto van).

Bart Kaëll and Patrick Knight as Boy George

Een andere allereerste tv-uitvoering van Gravity Noir als Culture Club was in de soundmixshow uitgezonden door VT4, juli 1996, gepresenteerd door Jo De Poorter, maar ze slaagde er niet in om door te gaan naar de finale.[3]

Patrick Knight begon zijn solo-carrière in 1986 met zijn eerste singel I don't love you anymore[4]. Een jaar later, in 1987, ontving hij de eer en titel om een van de top 12 beste soundmixers in België te zijn. Om dit evenement te vieren, werd een album uitgebracht[5] door het bekende tijdschrift Joepie. Het album bevatte de cover van Patrick Knight van Boy George's versie van Everything I own. In 1990 bracht hij een tweede solo singel uit, deze was een remix van de Culture Club hit, Time, Clock of the heart [6] Patrick Knight heeft nog deel uitgemaakt van de Britse techno groep Greater Than One (afgekort GTO) en bracht een 12 inch singel uit genaamd Listen to the rhythm flow in 1991, welke een wereldwijd succes werd.[7][8][9] Het was toen dat de naam Gravity Noir voor het eerst werd gebruikt.

Greater Than One, Patrick Knight at the back with arms up

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Gravity Noir werd opgericht in Antwerpen door Patrick Knight met Britse roots, enige vaste lid sinds de oprichting. Javier Rodriguez Iglesias met Spaanse roots, ook nu nog bekend als DJ Linetech, was de eerste die nummers voor Gravity Noir componeerde. Daarna werd de muziek productie overgenomen door Peter Goos. Het repertoire bestond vooral uit covers van bekende nummers uit de jaren 80. De twee dansers Alex da Luz en Jorg Van der Heyden, maakten de oorspronkelijke groepsbezetting compleet. De groep heeft nog de naam 'Basics (B6) een korte periode gedragen, met heel wat extra nieuwe gezichten, waaronder ook de zangeres CJ en danseres Sofie. Onder die groepsnaam namen ze hun allereerste officiële muziek videoclip op voor een remix die Peter Goos maakte van de Orchestral Manoeuvres in the Dark hit Enola Gay (O.M.D.). Deze werd destijds meerdere malen uitgezonden op het Belgische FilmNet / Kanaal+.[10] Helaas zonder veel succes. De band ging eind jaren 90 verder demo's opnemen en kreeg al snel de kans om op te treden. Ze zijn steeds onafhankelijk geweest en gebleven onder hun eigen platenlabel, eerst Jumping Man Records[11] en daarna A Gravity Production (Gravity Productions).[12] Op 23 april 2011 werd een eerste single uitgebracht, I've got the power, maar onder de naam van "The sisters of divine pleasure featuring Patrick Knight as Titless Strangé"[13]. Het is pas in 2016 dat Patrick Knight besloot om de oorspronkelijke naam van Gravity Noir opnieuw te gebruiken.

Latere jaren tot heden[bewerken | brontekst bewerken]

De kracht van Gravity Noir bestaat er nog steeds uit om hun onafhankelijke bandleden de mogelijkheid te bieden hun talent en creativiteit individueel te laten verkennen.

Andrew Williams werd lid van de band om deels de grafische ontwerpen voor zijn rekening te nemen en tevens zijn zangstem en talent met blaasinstrumenten te ontlenen aan hun muzikale projecten.

Gravity Noir - Andrew Williams (Groepslid)

Andrew Williams is tevens een kunstschilder van Wakefield (plaats) in West Yorkshire.[14] De zangeres Ambrosia Dash die haar stem al eerder uitleende aan de solo projecten van Patrick Knight, heeft sinds de come back al meerdere nummers ingezongen, haar echte identiteit wenst ze liever anoniem te houden. Een officiële single en bijhorende video onder de naam "Gravity Noir", "Mystery knight"[15], werd uitgebracht op 7 april 2016. De videoclip werd opgenomen op locatie van het klooster Ter Apel in Nederland en dit tijdens het jaarlijks terugkerende festival Middeleeuws Ter Apel.[16] Er werden tot nu toe drie albums uitgebracht, The early years, Handmade en Liberation. Het album "Liberation" leverde Gravity Noir twee nummer 1 hits op in de UK N1M EDM hitlijsten. Namelijk Open your mind[17] en Avalon L.A.[18]. In 2019 zijn ze begonnen aan het nieuwste album Future days welke voorzien is voor in het voorjaar van 2020. Een eerste singel Flying high uit dit album werd officieel uitgebracht op 22 maart 2019. Een opvolger met de titel Planet of love werd uitgebracht tijdens de zomer van 2019. Door een levensbedreigende hartaandoening, Syndroom van Brugada[19] , is het voor Patrick Knight niet langer mogelijk om nog live op te treden. Daarom is de groep nog steeds op zoek naar een nieuwe zanger en/of zangeres. Patrick Knight schrijft, produceert en componeert nog steeds alle muziek voor Gravity Noir.[20] Hij heeft het nummer "The thrifty wife & the kite" van de folk en eilingidh groep Banjax[21] herwerkt tot een remix van Gravity Noir. Een speciale kersteditie werd eind 2019 uitgebracht.[22] Het originele nummer werd geschreven door Keith Leech in 1992. Keith en Patrick zijn neven.

Goede doel[bewerken | brontekst bewerken]

Patrick Knight met zijn groep Gravity Noir zetten zich ook in voor het goede doel. Zo namen ze tijdens de zomer van 2016 de singel Another dimension (Dementia) en bijhorende video op ten voordelen van de verenigingen die zich inzetten voor verder onderzoek naar de Ziekte van Alzheimer. Hier werd de nodige aandacht aangegeven met een persvoorstelling. Een artikel verscheen in het Laatste Nieuws[23], Het Nieuwsblad[24], De Streekkrant[25] en de Gazet van Antwerpen[26]. Begin 2017 brengen ze de singel en video Much too soon to say goodbye uit om de problematiek rond het onderwerp zelfmoord bespreekbaar te maken. In september 2018 brengen ze de singel en video Open your mind (The future is ours remix) uit. Hiervoor kregen ze de hulp van filmregisseur Lubomir Arsov[27]. Lubomir Arsov is vooral een kunstenaar met personages en storyboards. Hij heeft gewerkt aan grote filmproducties, zoals Ice Age: Collision Course[28], The Peanuts Movie[29] en The Book of Life[30], als bewijs van zijn innovatieve en originele animatievaardigheden.[31] Lubomir Arsov heeft ook prachtige persoonlijke werken gecreëerd, zoals In-Shadow, een reis door het gefragmenteerde onbewuste van het Westen, dat de precaire en gedegradeerde toestand van onze tijdelijkheid vertegenwoordigt. Lubomir Arsov gaf zijn toestemming om enkele afbeeldingen uit zijn animatiefilm In-shadow: A Modern Odyssey (2017) te gebruiken voor de videoclip van Gravity Noir, Open your mind (The future is ours remix).[32] Hier draait het thema om de vele vooroordelen die er bestaan rond psychische problemen, pestgedrag en niet aanvaard worden door uiterlijk niet zichtbare fysische gebreken.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Patrick Knight (Producer, eerste zang, achtergrondzang, bongo's, elektronische geluiden) 1990 - heden
 • Javier Rodriguez Iglesias (Synthesizers, keyboards, elektronische geluiden) 1990 - 1996 en 2016 - 2019
 • Peter Goos (Synthesizers, keyboards) 1996 - 1998
 • Ambrosia Dash (Eerste zang, achtergrondzang) 1990 -1993 en 2016 - heden
 • Charles Temmerman (Achtergrondzang) 1990 - 1993
 • Alex da Luz (Danser) 1996 - 2012
 • Jorg Van der Heyden (Danser, grafisch ontwerper) 1996 - 2019
 • C.J. (Eerste zang, achtergrondzang, danseres) 1996 - 1997
 • Sofie (Danseres) 1996 -1997
 • Andrew Williams (Eerste zang, achtergrondzang, windinstrumenten, grafisch ontwerper) 2016 - heden
 • Kenny Patrick Cogen (Danser, Acteur videoclips) 2016 - heden
 • Suzanne Vuegen (Danseres, Actrice videoclips, Model) 2016 - heden
Gravity Noir - Kenny Patrick Cogen en Suzanne Vuegen (Groepsleden)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums
 • The early years 2016[33]
 • Handmade 2016[34]
 • Liberation 2017[35][36]
 • The Singles 2017[37]
 • The Remixes 2017[38]
 • Future days 2020 (verwacht)
EP's
 • Welcome to My Gravity 2016[39]
 • The Remix EP 2016
 • Into a new world 2017[40]
Singels

Hitnoteringen[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Avalon L.A. 2017 05-01-2019 1[87] 58 In de N1M Dance(EDM) Music Charts
Open your mind 2017 05-01-2019 1[88] 58 In de N1M Dance(EDM) Music Charts
Into a new world 2017 05-01-2019 4[89] 58 In de N1M Dance(EDM) Music Charts
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hot summer medley 2019 30-06-2019 5[90] 4 In de Lgbtq Music Charts
Planet called love 2019 04-08-2019 4[91] 28 In de Lgbtq Music Charts

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het woord noir in de groepsnaam Gravity Noir is eigenlijk de afkorting voor New Organised Industrial Reaction. Spelenderwijs werd dit weetje vertaald naar nummers die te vinden zijn op hun album Handmade, namelijk Movement N°1 (Organised), Movement N°2 (Industrial) en Movement N°3 (Reaction).
 • In 1987 stemde Patrick Knight ermee in om Boy George (die zich ziek meldde) te vervangen. Hij zong "Everything I Own" live tijdens de BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep) TOP 30 show in Flanders Expo op zaterdag 28 maart 1987.
 • In 2016 werd een sample van de Gravity Noir single Mind the gap gebruikt tijdens de muziekmix voor het nieuwjaar vuurwerk in Londen.[92]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Gravity Noir. music.apple.com. Geraadpleegd op 2019-11-03.
 2. Patrick Knight. HLN.be. Geraadpleegd op 2019-08-10.
 3. VT, 4, Patrick Knight as Boy George (15 Augustus 2016).
 4. Patrick Knight-I don't love you anymore (1 December 1986).
 5. Pieter Viking presenteerd Joepie's top 12 soundmix (1987).
 6. Patrick Knight (1 December 1986).
 7. Greater Than One
 8. GTO About. Spotify. Geraadpleegd op 2019-11-07.
 9. GTO Listen to the rhythm flow (1991).
 10. Kanaal+, FilmNet, B6 (Basics) Enola Gay (1997).
 11. Jumping Man Records Label (1991).
 12. A Gravity, Production, A Gravity Production Label (23 April 2011).
 13. I've got the power by Patrick Knight (2011).
 14. Andrew Williams. painters-online.co.uk. Geraadpleegd op 2019-11-09.
 15. videoclip Gravity Noir. Middeleeuws Ter Apel.nl. Geraadpleegd op 2019-07-23.
 16. Festival Ter Apel, Medieval, Mediaval Festival in Ter Apel (13 September 2016).
 17. Open your mind - Gravity Noir. Number One Music Charts. Geraadpleegd op 2019-10-12.
 18. Avalon L.A. - Gravity Noir. Number One Music Charts. Geraadpleegd op 2019-10-12.
 19. Brugada syndrome. Wikipedia.org. Geraadpleegd op 2019-10-04.
 20. Gravity Noir, Patrick Knight, ACE repertory (7 April 2016).
 21. Banjax - Wikipedia. Wikipedia.org. Geraadpleegd op 2019-11-19.
 22. The thrifty wife, & the kite, Banjax & Gravity Noir (22 November 2019).
 23. Meest persoonlijke lied ooit. HLN.be. Geraadpleegd op 2019-03-30.
 24. Hobokense zanger maakt single voor Alzheimer Liga (12 August 2016). Geraadpleegd op 2019-11-08.
 25. Lied over dementie (14 September 2016). Geraadpleegd op 2019-11-08.
 26. “Speciaal voor mama” (12 Augustus 2016). Geraadpleegd op 2019-11-08.
 27. Lubomir Arsov. imdb.com. Geraadpleegd op 2019-08-06.
 28. Ice Age: Collision Course (2016) - Full Cast and Crew. Geraadpleegd op 2019-11-09.
 29. The Peanuts Movie (2015) - Full Cast and Crew. Geraadpleegd op 2019-11-09.
 30. The Book of Life - Full Cast and Crew. Geraadpleegd op 2019-11-09.
 31. Lubomir Arsov. Geraadpleegd op 2019-11-09.
 32. Gravity Noir - Open your mind(The Lubomir Arsov tribute)(The future is ours remix)). youtube.com. Geraadpleegd op 2019-08-06.
 33. Topic, YouTube, Gravity Noir The early years (2015-11-10).
 34. Topic, YouTube, Gravity Noir Handmade (2016-11-30).
 35. Topic, YouTube, Gravity Noir Liberation (2017-11-09).
 36. review, Customer, Just perfect! Gravity Noir at their best! (2017-12-11).
 37. Topic, YouTube, Gravity Noir The Singles (2017-08-19).
 38. Topic, YouTube, Gravity Noir The Remixes (2017-04-08).
 39. ACE Repertory.
 40. ACE Repertory.
 41. PRS Tunecode 307601AU "I've got the power". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 42. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 43. ACE Repertory.
 44. PRS Tunecode 284821BN "Mystery knight". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 45. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 46. ACE Repertory.
 47. PRS Tunecode 245023AP "Mind the gap". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 48. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 49. ACE Repertory.
 50. PRS Tunecode 264550BU "Giving up on music". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 51. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 52. ACE Repertory.
 53. PRS Tunecode 284821AM "ANOTHER DIMENSION (DEMENTIA)". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 54. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 55. ACE Repertory.
 56. PRS Tunecode 276478HN "Avalon L.A.". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 57. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 58. ACE Repertory.
 59. PRS Tunecode 276478HM "Much too soon to say goodbye". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 60. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 61. ACE Repertory.
 62. PRS Tunecode 294650FR "Mystery knight (2017 Liberation Version)". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 63. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 64. ACE Repertory.
 65. PRS Tunecode 282830EU "Into a new world". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 66. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 67. ACE Repertory.
 68. PRS Tunecode 287535BQ "Open your mind". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 69. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 70. PRS Tunecode 287535BQ "Open your mind (The future is ours remix)". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 71. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 72. ACE Repertory.
 73. PRS Tunecode 354561GR "Boom and I'll be there (Trixie's GagaGoBoom Remix)". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 74. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 75. ACE Repertory.
 76. PRS Tunecode 354680HV "Flying high". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 77. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 78. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 28 – 2019 (2019-07-07). Geraadpleegd op 2019-07-08.
 79. PRS Tunecode 367446HR "Hot summer medley". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 80. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 81. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 41 – 2019 (2019-10-07). Geraadpleegd op 2019-08-05.
 82. PRS Tunecode 363797LQ "Planet called love". Geraadpleegd op 3 November 2019.
 83. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 3 November 2019.
 84. PRS Tunecode 382887GW "Universal Party (Supernatural)". Geraadpleegd op 14 Februari 2020.
 85. ST MUSIC LLC Repertory. Geraadpleegd op 14 Februari 2020.
 86. ACE Repertory.
 87. (en) Number One Music Chart, N1M EDM Chart – Week 1 – 2019 (2019-01-05). Geraadpleegd op 2019-10-12.
 88. (en) Number One Music Chart, N1M EDM Chart – Week 1 – 2019 (2019-01-05). Geraadpleegd op 2019-10-12.
 89. (en) Number One Music Chart, N1M EDM Chart – Week 1 – 2019 (2019-01-05). Geraadpleegd op 2019-10-12.
 90. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 28 – 2019 (2019-07-07). Geraadpleegd op 2019-07-08.
 91. (en) LGBTQ Music Chart, LGBTQ Music Chart – Week 44 – 2019 (2019-10-31). Geraadpleegd op 2019-08-05.
 92. One, BBC, London fireworks 2016 - New Year's Eve Fireworks (2016-12-31).